single
[15]
189070

Tina Robnik po težavah s poškodbami smuči postavila v kot

Avtor: Rene Vidmar
6. 4. 2023, 12.51

Slovenska alpska smučarka Tina Robnik se je po koncu tekmovalne sezone 2022/23 pri 31 letih starosti odločila za konec tekmovalne poti. Odločitev o koncu kariere je razkrila danes na novinarski konferenci na sedežu Smučarske zveze Slovenije v Ljubljani. Robnik avgusta čaka tretja operacija na desnem kolenu, ki ga je poškodovala pred dvema mesecema.

“Odločila sem se, da zaključim svojo profesionalno športno kariero. Mislim, da je bilo pričakovano, glede na vse poškodbe, zadnja poškodba je bila res zelo huda,” je dejala Robnik, ki je na novinarsko konferenco prišla z berglama. Te bo še nekaj časa uporabljala pri hoji.

“Rehabilitacija bo zelo dolga. Tudi če bi se nekako želela vrniti se niti naslednjo sezono ne bi uspela,” je še dejala Robnik. Konec avgusta oziroma začetek septembra jo čaka še tretja operacija, v kateri ji bodo obnovili strgane kolenske vezi na desnem kolenu ter odstranili vijake in ploščice, ki so ji jih vstavili.

“Tudi v pogovoru z zdravniki je bilo nakazano v to smer, da bi bila v bistvu vrnitev na tekmovalno raven smučanja zelo slaba za koleno in bi si lahko naredila dolgoročno škodo,” je še dodala.

“Ni bilo dvomov, odločitev ni bila težka, sem zelo hitro vedela pri sebi, da pač pomeni to konec. Stanje kolena gre počasi na bolje. Danes sem imela zdravniški pregled in imam dovoljenje, da lahko začnem stopati na nogo, še vedno pa moram uporabljati bergle,” je dodala. Gibljivost kolena je precej zmanjšana, tako da še ne more denimo voziti avta.

Robnik je osemkrat doživela zlom kosti, dvakrat je imela strgane kolenske vezi. Nazadnje pa je tekmovalka iz Luč v Zgornji Savinjski dolini v obdobju petih mesecev doživela dve poškodbi. Lani septembra si je ob padcu na treningu v Saas Feeju poškodovala desno koleno in izpahnila ramo.

Nato se je vrnila na tekmovalne proge ter je osvojila dve točki z 29. mestom na drugem veleslalomu za Zlato lisico v Kranjski Gori. A je februarja med prostim smučanjem v Kranjski Gori sledila nova še hujša poškodba na isti nogi.

Na letošnjem svetovnem prvenstvu v Meribelu bi morala Slovenijo zastopati v veleslalomu ter na ekipni in posamični paralelni tekmi.

Tina Robnik se je v svetovnem pokalu na šestih tekmah uvrstila v najboljšo deseterico, štirikrat na veleslalomih, dvakrat na paralelnih tekmah. Najvišje je posegla na veleslalomu v Kranjski Gori leta 2020, ko je bila šesta.

Poškodbe so Lučanko spremljale tudi že prej. Marca 2018 si je poškodovala levo koleno, najhuje pa jo je skupila na uradnem treningu smuka pred mladinskim svetovnim prvenstvom leta 2011 v Crans Montani, ko si je pri hudem padcu zdrobila tri vretenca in bila nato dolgo odsotna.

V svetovnem pokalu je zbrala 69 nastopov, a na velikih tekmah ni posegla po stopničkah. Z državnih prvenstev ima dve zmagi, leta 2013 je osvojila naslov slovenske prvakinje v slalomu, lani pa je k temu dodala še naslov državne prvakinje v veleslalomu. V evropskem pokalu je trikrat zmagala, dvakrat v veleslalomu, enkrat v smuku.

Nastopila je na olimpijskih igrah v Pekingu in Pyeongchangu ter na svetovnih prvenstvih v Schladmingu, v St. Moritzu in Cortini d’Ampezzo, kjer je bila leta 2021 na individualni paralelni tekmi s petim mestom najboljša Slovenka.

Robnik je končala študij na fakulteti za socialno delo ter je zaposlena v zavodu za osebno asistenco. Poleg smučanja pa je odkrila še eno strast v življenju, veseli jo fizioterapija ter se je prijavila na študij fizioterapije v Ljubljani.

Vir: STA
Foto: Sportida.com

Zadnje video vsebine

1

Trener Olimpije po remiju s Koprom: “Nisem zadovoljen, jasno je, da smo si zaslužili zmago” (VIDEO)...Več

2

Zoran Zeljković točko v Ljubljani sprejel odprtih rok: “Preveč smo trpeli, da bi lahko zmagali” (VIDEO)...Več

3

Tim Gajser za ŠTV: “Komaj čakam Pokal Narodov, saj smo vsi trije dirkači v odlični formi” (VIDEO)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Koper v Ljudskem vrtu Mariboru zadal tretji zaporedni prvenstveni poraz (VIDEO)...Več

2

Koliko jih bo Šeško moral zabiti, če želi postati najboljši slovenski bundesligaški strelec vseh časov?...Več

3

Studio Šport TV: “Primer Rogaška? Nekdo bo moral prevzeti odgovornost!” (VIDEO)...Več