single
[2]
176808

Théo Hernández: v bratovem imenu

Avtor: Nejc Mravlja
23. 11. 2022, 14.23

Na sklep zdravniško-kineziološkega oddelka v francoski izbrani vrsti ni bilo potrebno čakati na dan po za branilko naslova svetovnega prvaka zmagoviti uvodni preizkušnji proti Avstraliji (4-1). Že slabi dve uri po zadnjem sodnikovem pisku so bili razblinjeni vsi dvomi: selektor Didier Deschamps na Lucasa Hernándeza v Katarju 2022 ne bo mogel več računati.

Po dobrih devetih minutah na igrišču so se vdale križne vezi v desnem kolenu. Športna, a nikakor ne družinska drama. Pobitega Lucasa je sivolasi Dédé zamenjal z mlajšim bratom Théom, ki je zablestel v polnem sijaju. Postal je eden najzaslužnejših za visok uvodni uspeh in z bogatim prispevkom dokazal, da ima dovolj široko oplečje za daljše trajanje v udarni enajsterici Modrih.

A k dobro poldrugo leto mlajšemu bratu Hernández se bomo še vrnili. Pomudimo se za hip še pri branilcu Bayerna. Lucas zadetka za avstralsko vodstvo – pri katerem je odigral vlogo posrednega krivca – ni zmogel motriti. Obrnjenega s hrbtom proti vratom in z glavo v travni ruši bi ga težko oklicali za nemega opazovalca. Nihče mu pravzaprav ne more ničesar zameriti. Z drugimi besedami iz vojaškega žargona: padlega borca se ne strelja. Pa vendar: izgubljen zračni dvoboj z Mattyjem Leckiejem je avstralskemu tekmecu v deveti minuti omogočil zajeten ustvarjalni čas in prostor za kakovostno podajo k oddaljenejši vratnici, kjer je žogo hlastno pričakoval mož z za to priložnost popolnim priimkom: Craig Goodwin. Navzlic zgodnjemu udarcu so misli Modrih pohitele na drugo stran kazenskega prostora, kjer se je kuhala drugačna napetost: med uspešno avstralsko akcijo je nastradalo koleno enega vidnejših členov že tako ali tako zdesetkane francoske obrambe. Socceroos so slavili, večina ostalih udeležencev tekme pa se je zgrnila nad ležečim Lucasom. V prvi vrsti zavoljo solidarnosti, v drugi pa zavoljo volje po takojšnjem krpanju vrzeli in izničenju nasprotnikove prednosti.

»Takoj je bilo jasno, da gre za resno poškodbo. Vsi se zavedamo Lucasove vloge, toliko bolj na takšni tekmi, na kateri za uspeh potrebuješ pravi odmerek bojevitosti,« je še pred dokončno medicinsko sodbo priznal kapetan Hugo Lloris. »Izgubiti soigralca zaradi poškodbe lahko v moštvo zaseje seme dvoma, a k sreči smo znali strniti vrste in se hitro pobrali.« Dayotu Upamecanu je v spominu ostal sotrpinov obraz v trenutku »zločina«: »Ta prizor me je motivacijsko dvignil za nadaljevanje.« Benji Pavard, še en Lucasov soigralec pri Bayernu in v reprezentanci, je s sleherno kretnjo demonstriral neizmerno željo po preobratu in zmagi za trpečega partnerja v zadnji vrsti bavarskega velikana, kar je po koncu potrto priznal: »Žal mi je za Lucasa, zmago posvečamo njemu …« Izguba pa je segla tudi v misli zunaj Bayernovega kroga v francoski izbrani vrsti. Nekdo je po sili razmer preprosto moral – bolj kot kdorkoli drug – čustva pustiti v slačilnici in to kljub vročekrvnemu značaju in številnih okrvavljenih prigodah na igriščih in zunaj njih …

Za koga? Za brata!

Théo Hernández je ugledal svet slabih 20 mesecev za Lucasom in okusil slast igranja na mundialu štiri leta po bratovem odmevnem debiju. Okrog Théovega ognjenega krsta na svetovnem prvenstvu se je v domači strokovni javnosti kresalo nemalo mnenj. Deschamps mu je zavoljo izjemnih predstav v italijanskem prvaku AC Milanu šele lani poleti prvič ponudil priložnost v dresu z znamenitim petelinom na srcu in pričakovano zadel terno. Glede na včerajšnjo gala predstavo bi si marsikdo drznil staviti – in, verjemite, tudi je – v Théovo ključno vlogo za francoski izplen v nadaljevanju prvenstva: podobno Lucasovi v Rusiji 2018 v tedaj zanj tuji vlogi levega bočnega branilca. Na tej točki bi bilo brezglavo in nespametno trditi, da se bo saga Modrih v Katarju 2022 sklenila v zlatu, a Milanov kapetan je sinoči na ogled postavil ves svoj talent in na levi strani zadnje linije štirih potrdil, da je lahko za reprezentanco enako koristen, kot bi bil v Deschampsovih očeh v prvotno zamišljeni – a pred mundialom prekanjeno opuščeni – shemi 1-3-4-3, kjer bi Théu pripadla napadalnejša in tekaško še napornejša vloga. Mlajši od bratov Hernández je aktivno prispeval k francoskemu preobratu in popestril za nadaljevanje turnirja referenčno vsebino Modrih. Zbranost v obrambi, zalaganje v napadu, nešteti sprinti v obe smeri, natančna raba žoge (izjema je bila lahkomiselno izgubljena žoga, po kateri je iz ugodnega položaja neuspešno meril Mitchell Duke) … in še posebej Théovo najmočnejše orožje: ostri in natančni predložki, s katerimi je z leve strani torpediral trpečo rumeno-zeleno obrambo. Udarne podaje so bodisi netile ogenj pred tekmečevimi vrati (strela Griezmanna in Tchouaménija, škarjice Girouda) bodisi postale asistenca (za Giroudovo izenačenje). Če je Lucasova poškodba branilcem svetovne krone osušila možgane, se je Théo potrudil za natančno izvedbo zmagovitega povratka dotolčene čete.

Starejši brat se je v začetku meseca vrnil v Bayernov pogon po težavah z aduktorjem, pardon, po slovensko dolge pritezalke. Včerajšnji podroben pregled je potrdil strgano križno vez v desnem kolenu: za Lucasa konec mundiala in klubske sezone, za Francijo pa ogromna izguba v lovu na najbolj cenjeni reprezentančni pokal. »Novic o poškodbah imam vrh glave …,« je skrušeno dejal kapetan Lloris. Enako velja za selektorja, ki je izbor osrednjih branilcev utemeljil s pričakovanim prehodom s treh (plus dva višje postavljena bočna nogometaša) na že pred štirimi leti v Rusiji dobitno shemo s štirimi v liniji, zato posledično v Katar ni povedel zalujočih ostalih, v prvi vrsti specialistov na bokih: Lucasa Digna, Jonathana Claussa in še posebej Ferlanda Mendyja. Kdo bo odslej zamenjava za Théa? Tik pred mundialom je DD ostal brez levičarja Présnela Kimpembéja – namesto njega je vpoklical desničarja Axla Disasija – kar pomeni, da bodo vse potencialne Théove menjave za prodiranje po levi prisiljene k uporabi slabše – leve – noge. Osrednji vezist in včerajšnji strelec Adrien Rabiot, ki je na lanskem Euru po sili razmer igral na levem boku, pa je za Deschampsa prepotreben v prav tako zdesetkani zvezni vrsti, kjer ga selektor vidi kot ključno pogonsko moč …

»Za povsem miren spanec bi morali potrojiti izbiro na slehernem igralnem položaju,« je pozno sinoči navrgel sivolasi strateg. »Danes je v prvi plan skočil Théo, za nadaljevanje me ne skrbi. Iskanje alternativ je nepogrešljiv del trenerskega vsakdana.« Družino Hernández je tik pred prvenstvom pretreslo odkritje uglednega francoskega časnika o podrobnostih 18 let starega skrivnostnega izginotja Lucasovega in Théovega očeta Jeana-Françoisa. Neustrašna brata si še nista opomogla po šoku, a ju je že na prvi bližnjevzhodni nogometni postaji presenetila nova misija, v kateri bo luč nosil mlajši. Po Cankarjevo: za bratov in narodov blagor.

Foto: Norbert Scanella via Guliver

Zadnje video vsebine

1

Dallas s 50 točkami naskoka razbil Utah, Dončić znova do trojnega dvojčka (VIDEO)...Več

2

Najboljši podajalec lige: Presenetilo me je, 9 asistenc je res veliko! (VIDEO)...Več

3

Arnol: “Letošnja sezona je nad pričakovanji, a glavni cilj ostaja stabilnost” (VIDEO)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Joker s klopi Verbič Sloveniji prinesel zmago in EP (VIDEO)...Več

2

Zoran Zeljkovič: Čaka nas še veliko dela (VIDEO)...Več

3

Kek: “Fantje so si zaslužili evropsko prvenstvo, pokazali so, da so edinstveni” (VIDEO)...Več