šport TV 1 logo
09:00
Parma - Sampdoria Serie A
šport TV 2 logo
09:00
Lazio - Sassuolo Serie A
šport TV 3 logo
09:00
Vrhunci 21. kola Ligue 1

Tanja Žakelj in Jure Žabjek imata nove cilje

Avtor: Marko Premrl
24. 6. 2020, 15.42

Mednarodna kolesarska zveza Uci je objavila nov koledar svetovnega pokala v gorskem kolesarstvu, s čimer sta si sezono na novo začrtala tudi reprezentanta Tanja Žakelj in Jure Žabjek. Druži ju tudi članstvo v ekipi Unior Devinci Factory Racing in ambicije po uvrstitvah med deseterico najboljših na svetu, a vsak izmed njiju dirka v svoji disciplini.

Žakljeva se ni sprijaznila le s spremenjenim programom svetovnega pokala in prvenstev, ampak tudi s prestavitvijo olimpijskih iger, za katere pa ima še vedno zagotovljeno vozovnico za dirko v olimpijskem krosu.

Za razliko od večine kolesarjev je to sezono tudi že okusila dirkaško vznemirjenje, saj je pred koronavirusno epidemijo dirkala na Cipru v dvojicah s Čehinjo Jitko Čabelickovo ter se dvakrat uvrstila na zmagovalni oder, so sporočili iz njene ekipe.

“Predvsem sem bila v negotovosti. Trenirala sem ves čas, čeprav res z nekoliko nižjim tempom, ob tem pa se držala pravil in bila doma na Ledinah, na kolesu pa sem vozila sama. Veliko časa sem preživela v domači telovadnici, na treningih na kolesu sem bila previdna in nisem vozila po tehničnem terenu. Zdaj poteka vse skupaj bolj normalno, zopet imam konkreten načrt in se pripravljam na dirke,” je o treningih v času koronske krize povedala Žakljeva.

Začetek svetovnega pokala v gorskem kolesarstvu bo po novem programu v začetku septembra, Žakljeva pa je skupaj s svojim trenerjem že prilagodila načrte.

“Nekaj dirk pred tem bo, za začetek državno prvenstvo na Črnem vrhu, ki bo 5. julija. Upala sem na še več dirk julija in avgusta, a bo večina domačih na sporedu pozneje v jeseni, informacij o dirkah v bližini Slovenije pa še nimamo. Zato je najbolj pomembno, da zaupam zastavljenemu programu in se pripravljam na težko obdobje z veliko zaporednimi dirkami septembra in oktobra,” je dejala slovenska olimpijka, ki je v sklopu priprav nastopila tudi na dirki za državno prvenstvo v cestnem kolesarstvu, osvojila je šesto mesto.

Tudi Žabjek je moral krepko prilagoditi svoj načrt, njegove priprave na jesenske dirke v spustu pa so zaradi novega časovnega razporeda nekoliko bolj enostavne. “Veliko več se bom lahko pripravljal v slovenskih in avstrijskih kolesarskih parkih, ki so že odprti, tako bom lahko veliko več na kolesu za spust v času do prvih velikih dirk. Razmere za trening so zdaj vsekakor boljše, kot so sicer pozimi.”

Svetovni pokal bo to sezono sicer skrajšan, a bolj natrpan. Zaradi okoliščin in odpovedi drugih prizorišč bodo na kar treh prizoriščih isti konec tedna izvedli po dve dirki, kar bo predstavljajo nov izziv za tekmovalce. Med njimi bo tudi Maribor kot eno izmed prizorišč z dvojnim programom.

Tekme se bodo začele od 4. do 6. septembra v Lenzerheideju, sledi francoski Les Gets, nato Nove Mesto na Češkem, preden se bodo kolesarji od 15. do 18. oktobra zbrali v Mariboru, na koledarju pa je še dirka v portugalski Lousi od 29. oktobra do 1. novembra.

Med sezono svetovnega pokala je v Avstriji od 5. do 11. oktobra na koledarju še svetovno prvenstvo v Leogangu, so še sporočili iz tabora slovenskih gorskih kolesarjev.

 

Foto: Sportida.com
VIR: STA

Zadnje video vsebine

1

VIDEO: Najhitrejši gol v zgodovini belgijskega nogometa...Več

2

VIDEO: Vratar iz Kobarida dosegel gol, ob katerem so se soigralci držali za glavo...Več

3

VIDEO: Murićeva trojka, s katero je zlomil Budućnost...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Pagliuca za ŠTV: Vesel sem, ker me je premagal Handanović...Več

2

VIDEO: Mario nad prekletstvo številke 9...Več

3

Ibrahimović: Tako razigrani Iličić bi nam lahko nasul še več golov (video)...Več