Švicarska prečka kar 10 cm previsoko

Avtor: Nejc Mravlja
29. 3. 2021, 12.26

Uvod v nedeljsko kvalifikacijsko tekmo med Švico in Litvo za preboj na naslednji planetarni reprezentančni vrh, ki ga bo premierno gostil Bližnji vzhod, je zamaknila neobičajna okoliščina. Na stadionu Kybunpark v St. Gallenu so bila ena od vrat preprosto prevelika.

Opevani švicarski vrednoti – natančnost in točnost – je sinoči resno zamajal neljubi dogodek. Ena od prečk prizorišča pomembne preizkušnje za obe reprezentanci je bila nameščena 10 cm previsoko, kar je s sokoljim parom oči v poslednjem pregledu pred tekmo začudeno opazil petični finski sodnik Mattias Gestranius, in naletel na presenečenje: eno od prečk od tal ni ločevala predpisana višina 244 cm, ampak 254.

Podroben pregled je potrdil Finčevo ugotovitev in organizator je moral zamenjati vrata z novimi, ki so zadostila pravilom. Operacija je prvi Gestraniusov pisk zamaknila za nekaj minut, a se je tehnično osebje relativno hitro znašlo, čeprav je bila na nov okvir vrat nameščena mreža v zeleno-beli barvni kombinaciji – simbolu FC St. Gallena, kluba, ki domuje na Kybunparku.

Neobičajna prigoda pa ni omejila začetnega zanosa varovancev selektorja Vladimirja Petkovića. Švica je po imenitnem napadalnem vložku naveze Breel Embolo-Xherdan Shaqiri že v drugi minuti povedla in minimalno prednost marljivo ohranila do konca dvoboja. Po četrtkovi zmagi v Bolgariji (3-1) je Nati nadgradila rezultatsko uspešen začetek kvalifikacij in se na vrhu skupine C poravnala z vodilno (ima boljšo razliko v zadetkih) Italijo.

»Iz tekme želim vedno izluščiti pozitivne lastnosti,« je po koncu olajšano ocenil Petković. »Proti Bolgariji in Litvi smo sledili zastavljenemu cilju in ohranili 100% izkupiček. Že res, da bi nocojšnja zmaga morala biti višja, kar ne nazadnje potrjuje tudi statistika. Na tekmečeva vrata smo namerili 22-krat, od tega 9-krat v okvir. Preprosto bi morali doseči še nekaj golov.«

Švica je tekmovalni del marčevskega reprezentančnega okna zapečatila s popolno vsoto točk, sredino prijateljsko tekmo s Finsko na istem prizorišču (z bržčas pravilno postavljenimi vrati) bo 57-letni Sarajevčan izkoristil za razširitev palete taktičnih rešitev in spoznavanje novih kadrovskih idej v luči priprav na bližajoči se Euro. Rdeče-beli na včerajšnji preizkušnji niso blesteli, a so jo po uvodnem organizacijskem mrku srečno in tiho privedli do pomembne zmage. Če je javnost podvomila v švicarsko natančnost in točnost, pa so se Shaqiri in soigralci do potankosti držali v deželi s kar štirimi uradnimi jeziki prav tako zelo čislanega pregovora: »Da bi bil slišan, je včasih potrebno molčati.«

Foto: Guliver/Getty Images

Zadnje video vsebine

1

Hokejska čarovnija v režiji jeseniškega bisera (VIDEO)...Več

2

VIDEO: Gajser v Italiji za las ušel grdemu padcu...Več

3

VIDEO: Nor zaključek El Clasica pripadel Realu...Več

Najbolj brano ta mesec

1

FOTO: Iličić na treningu s pozlačenimi kramponi...Več

2

Tim Gajser vse bližje dokončanju svoje nove proge (VIDEO)...Več

3

“S takšnim pristopom bi še danes igrali v Ligi prvakov”...Več