šport TV 1 logo
18:35
Finale: River Plate - Boca Juniors, druga tekma Južnoameriška liga prvakov
šport TV 2 logo
19:30
Napoli - Frosinone Serie A
šport TV 3 logo
19:30
TV Shopping

Svetovno prvenstvo Parižanom prineslo nove milijone

Avtor: Nejc Mravlja

FIFA je včeraj objavila podatke o sredstvih, ki jih je namenila klubom za nastope njihovih igralcev na svetovnem prvenstvu v Rusiji. V vrhu najdemo tudi Paris Saint-Germain.

209 milijonov dolarjev je romalo na račune 416 klubov. Zavidljiva številka, ki je pri krovnem nogometnem organu niso najraje razkrili. Pred reprezentančnim vrhuncem leta so čelni možje FIFE sklenili, da bodo številnim klubom v zameno za sodelovanje igralcev »povrnili stroške«. PSG se je uvrstil na 5. mesto in prejel skoraj 3,9 milijona dolarjev.

Višina zneska določa več dejavnikov: število sodelujočih nogometašev, njihov igralni čas, število dni, ki so jih prebili v Rusiji kot člani poljubnega kluba (nekaj igralcev je med mundialom zamenjalo sredine ali so se jim posoje še iz končane klubske sezone iztekle med prvenstvom – 30. junija). To geometrijo so finančno najbolje izkoristili pri Manchester Cityu z 19 igralci (enako jih je zastopalo Chelsea, a so bistveno manj igrali), enim več od madridskega Reala. Številne kriterije pa je sebi v prid najbolj elegantno obrnil Tottenham (v Rusiji ga je predstavljalo 12 posameznikov) s končnim 3. mestom.

Lestvica 10 klubov z največ povrnjenimi stroški:

Klub

Znesek (v milijonih dolarjev)

Manchester City

5,003

Real Madrid

4,813

Tottenham

4,385

Barcelona

4,145

PSG

3,894

Chelsea

3,835

Manchester United

3,656

Atlético Madrid

3,093

Juventus

3,019

AS Monaco

2,934

Uprava v zadnjih letih gonilne sile francoskega klubskega žogobrca se je razveselila novega prihodka, s precej manj vedrine pa je pariški predsednik Nasser Al-Khelaifi zapuščal prizorišče nedeljske tekme preobratov v Bordeauxu (2-2), kjer je moštvo Thomasa Tuchla ostalo brez zmage in prekinilo 100% izkupiček iz prvih 14 prvenstvenih izzivov te jeseni. Novo zahtevno gostovanje v srcu Alzacije bo PSG pričel s precej spremenjeno enajsterico. Vanjo se predvidoma vračajo igralci, ki so nedeljski obisk jugozahoda izpustili ali v Bordeauxu pričeli kot rezervisti: Thomas Meunier, Présnel Kimpembé, Adrien Rabiot, Marco Verratti in Edinson Cavani. Tekmec še ni pozabil lanskega »100-minutnega Austerlitza«, s katerim je 2. decembra (2-1) kot prvi v prejšnjem prvenstvu vzel mero s katarskimi milijoni podprti zasedbi. Bo pred bučnim občinstvom že pred mesecem razprodanega stadiona Stade de la Meinau ponovil vajo? Odgovor bomo preverili v neposrednem prenosu s pričetkom ob 20.55 na Šport TV 2.

Foto: Guliver/Getty Images

Priporočamo še

1

Gregor Gajšek: Stopicanje na mestu...Več

2

MRAVLJA: River – Boca: finale z zvrhano mero »sramu« in visoke napetosti...Več

3

Luka Modrić: prefinjenost v službi kolektiva...Več

Najbolj brano ta mesec

1

VIDEO: Dončić v slogu Jamesa ali Jordana – sam popeljal svoje do zmage...Več

2

VIDEO: VRTILJAK Dončić, Luka v obup spravljal obrambo Bostona...Več

3

VIDEO: 3 minute poezije, Dončić s 23 točkami razbil Čarovnike...Več