šport TV 1 logo
20:55 V ŽIVO
Polfinale: Reims - PSG Francoski ligaški pokal
šport TV 2 logo
20:40 V ŽIVO
Joventut - Tofas Eurocup
šport TV 3 logo
20:25 V ŽIVO
Brescia - Oldenburg Eurocup

Švedska, Norveška in Avstrija gostiteljice boja za evropsko krono

Avtor: Kenny Jan
6. 1. 2020, 11.10

Letošnje evropsko prvenstvo v moškem rokometu med 9. in 26. januarjem na Švedskem, Norveškem in v Avstriji bo posebno v vseh pogledih. Prvič bo turnir organiziran v treh državah in prvič v zgodovini bo na njem nastopilo 24 reprezentanc. Med elito je tudi Slovenija, naslov evropskega prvaka pa bo branila Španija.

V skupini A v Gradcu bodo nastopili Hrvaška, Belorusija, Črna gora in Srbija, v skupini B na Dunaju pa Češka, Severna Makedonija, Avstrija in Ukrajina. V prvem delu tekmovanja se najbolj pester program obeta v norveškem Trondheimu, tam bodo v okviru skupine C nastopili Španija, Nemčija, Latvija in Nizozemska, v skupini D pa Francija, Norveška, Portugalska in BiH. V skupini E v Malmöju bodo igrali Danska, Madžarska, Islandija in Rusija, v skupini F v Göteborgu pa Slovenija, Švedska, Švica in Poljska.

V drugi del tekmovanja se bodo prebile po dve najboljše reprezentance iz vsake od šestih skupin. V drugem delu tekmovanja se bodo med 16. in 22. januarjem na Dunaju križale izbrane vrste iz skupin A, B in C, v Malmöju pa reprezentance iz skupin D, E in F. Odločilne tekme bodo med 24. in 26. januarjem v Stockholmu.

Obračune v Avstriji bosta gostili osrednji dvorani na Dunaju in v Gradcu. Mestna dvorana v avstrijski prestolnici sprejme 12.000 gledalcev, sejemska v Gradcu pa polovico manj. Dvorana v Trondheimu vase posrka 8.000, v Malmöju 13.000, v Göteborgu pa 12.000 gledalcev. Zaključni boji bodo v večnamenski Tele2 Areni v Stockholmu, ki lahko sprejme kar 35.000 gledalcev.

Nosilci kolajn z letošnjega evropskega prvenstva si bodo zagotovili nastop na svetovnem prvenstvu, ki bo med 24. in 31. januarjem prihodnje leto v Egiptu, večina strokovnjakov pa največ možnosti za končno zmago pripisujejo Dancem, Francozom, Švedom, Špancem, Norvežanom in Nemcem.

Na dosedanjih trinajstih evropskih prvenstvih je bila najbolj uspešna Švedska, ki je osvojila štiri odličja najbolj žlahtnega leska, potem ko je slavila na Portugalskem 1994, v Italiji 1998, na Hrvaškem 2000 in na Švedskem 2002.

Druga na lestvici je Francija, ki je zmagala v Švici 2006, Avstriji 2010 in na Danskem 2014, po dve zmagi pa imata Danska in Nemčija. Prva je slavila na Norveškem 2008 in v Srbiji 2012, druga pa v Sloveniji 2004 in na Poljskem 2016. Na zaključnem turnirju v Španiji 1996 je bila najboljša Rusija, pred dvema letoma na Hrvaškem pa Španija.

Na prvenstvu stare celine si bo le prvak izboril nastop na letošnjih poletnih olimpijskih igrah v Tokiu. Od evropskih reprezentanc ima olimpijsko vozovnico le Danska, ki je lani slavila na svetovnem prvenstvu v Nemčiji in na Danskem. V primeru danskega zmagoslavja si bo mesto na olimpijskem turnirju v deželi vzhajajočega sonca zagotovila drugouvrščena izbrana vrsta. Z nastopom na zadnjem predolimpijskem situ se spogledujejo tudi slovenski rokometaši, ki so doslej že trikrat nastopili na poletnih olimpijskih igrah: v Sydneyju 2000, Atenah 2004 in Rio de Janeiru 2016. Njihovi najbolj resni protikandidati pa bodo Madžari, Islandci, Srbi, Avstrijci, Rusi, Čehi in Portugalci.

Foto: Sportida
Vir: STA

Priporočamo še

1

VIDEO: Vratar v Škofji Loki poskrbel za bombo-lob sezone...Več

2

177 odtenkov neustavljivega Kuna Agüera...Več

3

VIDEO: Slimani globoko v prepovedanem položaju, VAR pa gol priznal...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Nori Zlatan že v prvi minuti s kolenom “uničil” Hrvata (VIDEO)...Več

2

VIDEO: Juventus bo moral protinapade še povaditi...Več

3

Italija znova na nogah: VAR spregledal ragbi vlečenje Lautara...Več