šport TV 1 logo
12:45
Polfinale: Real Madrid - Unicaja, prva tekma Španska liga 2016-17
šport TV 2 logo
12:00
Sparta Praha - Viktoria Plzen Češka liga
šport TV 3 logo
12:00
Colorado - Detroit NHL

Švedska, Norveška in Avstrija gostiteljice boja za evropsko krono

Avtor: Kenny Jan
6. 1. 2020, 11.10

Letošnje evropsko prvenstvo v moškem rokometu med 9. in 26. januarjem na Švedskem, Norveškem in v Avstriji bo posebno v vseh pogledih. Prvič bo turnir organiziran v treh državah in prvič v zgodovini bo na njem nastopilo 24 reprezentanc. Med elito je tudi Slovenija, naslov evropskega prvaka pa bo branila Španija.

V skupini A v Gradcu bodo nastopili Hrvaška, Belorusija, Črna gora in Srbija, v skupini B na Dunaju pa Češka, Severna Makedonija, Avstrija in Ukrajina. V prvem delu tekmovanja se najbolj pester program obeta v norveškem Trondheimu, tam bodo v okviru skupine C nastopili Španija, Nemčija, Latvija in Nizozemska, v skupini D pa Francija, Norveška, Portugalska in BiH. V skupini E v Malmöju bodo igrali Danska, Madžarska, Islandija in Rusija, v skupini F v Göteborgu pa Slovenija, Švedska, Švica in Poljska.

V drugi del tekmovanja se bodo prebile po dve najboljše reprezentance iz vsake od šestih skupin. V drugem delu tekmovanja se bodo med 16. in 22. januarjem na Dunaju križale izbrane vrste iz skupin A, B in C, v Malmöju pa reprezentance iz skupin D, E in F. Odločilne tekme bodo med 24. in 26. januarjem v Stockholmu.

Obračune v Avstriji bosta gostili osrednji dvorani na Dunaju in v Gradcu. Mestna dvorana v avstrijski prestolnici sprejme 12.000 gledalcev, sejemska v Gradcu pa polovico manj. Dvorana v Trondheimu vase posrka 8.000, v Malmöju 13.000, v Göteborgu pa 12.000 gledalcev. Zaključni boji bodo v večnamenski Tele2 Areni v Stockholmu, ki lahko sprejme kar 35.000 gledalcev.

Nosilci kolajn z letošnjega evropskega prvenstva si bodo zagotovili nastop na svetovnem prvenstvu, ki bo med 24. in 31. januarjem prihodnje leto v Egiptu, večina strokovnjakov pa največ možnosti za končno zmago pripisujejo Dancem, Francozom, Švedom, Špancem, Norvežanom in Nemcem.

Na dosedanjih trinajstih evropskih prvenstvih je bila najbolj uspešna Švedska, ki je osvojila štiri odličja najbolj žlahtnega leska, potem ko je slavila na Portugalskem 1994, v Italiji 1998, na Hrvaškem 2000 in na Švedskem 2002.

Druga na lestvici je Francija, ki je zmagala v Švici 2006, Avstriji 2010 in na Danskem 2014, po dve zmagi pa imata Danska in Nemčija. Prva je slavila na Norveškem 2008 in v Srbiji 2012, druga pa v Sloveniji 2004 in na Poljskem 2016. Na zaključnem turnirju v Španiji 1996 je bila najboljša Rusija, pred dvema letoma na Hrvaškem pa Španija.

Na prvenstvu stare celine si bo le prvak izboril nastop na letošnjih poletnih olimpijskih igrah v Tokiu. Od evropskih reprezentanc ima olimpijsko vozovnico le Danska, ki je lani slavila na svetovnem prvenstvu v Nemčiji in na Danskem. V primeru danskega zmagoslavja si bo mesto na olimpijskem turnirju v deželi vzhajajočega sonca zagotovila drugouvrščena izbrana vrsta. Z nastopom na zadnjem predolimpijskem situ se spogledujejo tudi slovenski rokometaši, ki so doslej že trikrat nastopili na poletnih olimpijskih igrah: v Sydneyju 2000, Atenah 2004 in Rio de Janeiru 2016. Njihovi najbolj resni protikandidati pa bodo Madžari, Islandci, Srbi, Avstrijci, Rusi, Čehi in Portugalci.

Foto: Sportida
Vir: STA

Priporočamo še

1

Brat Nejc pridno snemal, Tim pa letel kar 40 metrov (VIDEO)...Več

2

(INTERVJU) Aleš Mertelj: Nobenih težav ne bi imel s povratkom na Češko...Več

3

In vendar se (znova) kotali...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Portret legende: Alessandro Del Piero...Več

2

FOTO: Ruska atletska lepotica: Ponudili so mi 200.000 mesečno...Več

3

Iz Beneventa: Slovenci, to je vaš nov Josip Iličić...Več