šport TV 1 logo
11:15
Strong Goat - With one leg up on Kilimanjaro World of Free Sports
šport TV 2 logo
10:30
Kiel - Montpellier EHF Liga prvakov
šport TV 3 logo
10:15
Partizan - Trento Eurocup

Šutejeva številka 1 naših na svetovnem prvenstvu

Avtor: Marko Premrl
19. 9. 2019, 10.49

Na svetovnem prvenstvu, ki bo med 27. septembrom in 6. oktobrom v Dohi, bo nastopilo sedem slovenskih atletinj. Največ med vsemi lahko pričakuje Tina Šutej (Kladivar), ki je v skoku s palico letos nizala državne rekorde že od zimske sezone naprej in na zadnjih tekmah ustalila na višini 4,70 metra.

Z državnim rekordom 4,73 m, ki ga je dosegla v soboto v Velenju, je na desetem mestu med prijavljenimi tekmovalkami. Mednarodne norme so poleg Šutejeve dosegle še Martina Ratej (Kladivar) v metu kopja, Maruša Mišmaš (Mass) v teku na 3000 m zapreke ter Maja Mihalinec (Mass) v teku na 200 m.

Po izidih na svetovni lestvici bodo nastopile še Anita Horvat (Velenje) na 400 m, Barbara Špiler (Brežice) v metu kladiva in Maruša Černjul (Kladivar) v skoku v višino. Mišmaševa bo tekla še na 1500 m, Mihalinčeva pa na 100 m, saj sta tudi v teh uvrščeni po doseženih izidih.

“Še preden gremo na SP imamo medaljo, saj bo Marija Šestak 28. septembra dobila bron za nastop v Osaki leta 2007, ki ji bo pripadel zaradi dopinga višje uvrščene tekmice. Prva pričakovanja so uresničena in dekleta lahko potuje sproščeno,” je nekoliko hudomušno zaključil svoj prvi javni nastop v novi vlogi direktor Atletske zveze Slovenije (AZS) Nejc Jeraša.

“Cilj reprezentance je eno do dve finalni uvrstitvi ter preboje v polfinale v tekih. Večina, ki bo nastopila na tem SP, je imela uspešne sezone, posebej Šutejeva, ki sodi v sam svetovni vrh,” je ocenil predsednik strokovnega sveta AZS Vladimir Kevo.

Vodja ekipe Črtomir Špacapan je izrazil razočaranje, ker priložnosti za nastop ni dobil Luka Janežič, ter dodal: “Gremo v okolje, ki je posebno zaradi drugačnih podnebnih razmer in visoke vročine. Tekmovanja bodo sicer zvečer in več kot mesec dni pozneje, kot običajno, vendar zaradi prilagoditve potujemo prej, kot bi sicer, na začetku naslednjega tedna.”

Na sam vrh v svetovnem merilu sodi Šutejeva. Že pred ekipnim DP konec prejšnjega tedna v Velenju je pričakovala nove palice, ki so trše od teh, s katerimi je doslej tekmovala, da bo imela lažji prehod med posameznimi višinami. Zaradi zamude z dostavo iz ZDA pa bo sedaj nove palice preizkusila na petkovi tekmi v Celju, ki so jo pripravili posebej zanjo.

Maruša Mišmaš je na 3000 m zapreke 13. med prijavljenimi, najboljši izid pa je dosegla na začetku sezone, saj se je sredi nje poškodovala. Kljub temu se 24-letna tekačica nadeja finalnega nastopa.

Tega si nadeja tudi Ratejeva, ki je 14. po izidih med prijavljenimi. Njena sezona se sicer ni odvijala po načrtih, najboljša je bila v prvem delu, potem pa jo je ustavila poškodba hrbta. Tudi na zadnjih tekmah ni našla forme iz začetka sezone.

Mihalinčeva je v tej sezoni v zelo zgoščeni konkurenci sprintov premagovala v svetovnem merilu uveljavljene tekmice. Ves čas je imela stabilne nastope in je izboljšala oba osebna rekorda, na pol stadionskega kroga prav na njeni zadnji tekmi v začetku meseca v Zagrebu.

Maruša Černjul si je pred slabim mesecem dni zlomila roko, ko je nesrečno padla na letvico med treningom skoka v višino. Na prvem tekmovanju potem, bilo je prejšnji vikend v Velenju, je 27-letnica nastopila z opornico, ki je pokrivala sedaj že zaceljeno operacijsko rano, pod katero se v roki skriva ploščica in šest vijakov.

Barbara Špiler, ki je osvajala odličja na velikih tekmah v mladinskih konkurencah, se je v metu kladiva na veliko tekmo vrnila po materinstvu. Sedemindvajsetletna brežiška atletinja je bila vesela že, ko je prišla med potnike za SP, zato tja potuje sproščeno.

Anita Horvat je za tri stotinke sem zgrešila normo za SP. Zato je bila pod pritiskom vprašanja, ali bo nastopila na SP. Varovanki trenerja Roka Predaniča pa se ni primerilo to, kar se je Luki Janežiču, drugemu varovancu Predaniča, ki je izpadel iz kroga nastopajočih na največji atletski tekmi leta, kar je bilo ob prvi objavi Iaaf velik šok za AZS.

 

Foto: Sportida.com
VIR: STA

Priporočamo še

1

Brat Nejc pridno snemal, Tim pa letel kar 40 metrov (VIDEO)...Več

2

(INTERVJU) Aleš Mertelj: Nobenih težav ne bi imel s povratkom na Češko...Več

3

In vendar se (znova) kotali...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Portret legende: Alessandro Del Piero...Več

2

FOTO: Ruska atletska lepotica: Ponudili so mi 200.000 mesečno...Več

3

Iz Beneventa: Slovenci, to je vaš nov Josip Iličić...Več