single
[8]
227801

Šutej dobila zeleno luč za EP v Rimu, odpadel tudi Janezič

Avtor: Urban Kolman
6. 6. 2024, 16.22

Tina Šutej bo nastopila na evropskem prvenstvu v atletiki, ki se bo v Rimu začelo v petek, sta povedala vodja slovenske reprezentance Lado Mesarič in njen manager Alfons Juck. V skoku s palico je Šutej ena izmed favoritinj za medalje. Slovenski rekorder Luka Janežič pa je zaradi težave s stegensko mišico odpovedal udeležbo v štafeti 4 x 400 m.

“Udarec v mišico na roki, ki ga je dobila konec prejšnjega tedna na treningu, je pustil posledice, vendar na srečo le z nekoliko oteklo modrico in ni natrganin. Tako bo jutri popoldne prišla v Rim in v soboto tekmovala v kvalifikacijah,” je za STA povedal Mesarič.

“Tina Šutej bo nastopila na EP. Mislim, da je to pametna odločitev, boj za medalje v skoku s palico bo namreč odprt, med vsemi izstopa v tej sezoni le Britanka Molly Caudery,” je pred Olimpijskim stadionom povedal tudi Juck, ki ureja nastope še številnim slovenskim atletinjam in atletom.

Petintridesetletna Šutej, dobitnica štirih medalj z velikih tekem v zadnjih letih, se je poškodovala v nedeljo na treningu. Pri prijemu palice je zgornja roka zdrsnila in vrh palice se ji je zarinil v mišico na roki.

“Poleg ene dobre novice prihaja iz slovenske ekipe še ena slaba. Janežič je zaradi težav z mišico odpovedal nastop v štafeti 4 x 400 m, posamičnega v teku na 400 m si na EP ni priboril. Sedaj se bomo morali znajti, saj bo lahko namesto njega tekel le nekdo, ki je na EP. To bo verjetno Filip Jakob Demšar, sicer naš dolga leta najboljši tekač na 110 m ovire. Pred leti je že nastopil v štafeti 4 x 400 m na EP do 23 let, ko je bila četverica peta,” je dodal Mesarič.

Janežič, ki je bil med letoma 2017 in 2019 trikrat zaporedoma izbran za najboljšega slovenskega atleta leta, je začutil bolečine v stegenski mišici po ponedeljkovem mitingu v Pragi. Ker bi se poškodba lahko poslabšala, ni želel tvegati, da se mu v olimpijskem letu ne bi zgodilo podobno kot pred dobrima dvema letoma. Huje se je namreč poškodoval marca 2022 na balkanskem prvenstvu v Istanbulu.

Imel je dva teka na isti dan. Najprej imel peti čas na 400 m, nato pa je prav ob koncu tekmovanja tekel še v zadnji predaji štafete 4 x 400 m. Četverica je bila druga s 3:10,47 ter je izboljšala prejšnji slovenski rekord. Vodičan je bil na poti, da ekipi v zaključku zagotovi prvo mesto. Nekaj metrov pred ciljem pa se je zaradi poškodbe opotekel in dobesedno padel v cilj.

Pred tem je bil od leta 2015 na vseh velikih tekmovanjih, potem pa ga je čaka operacija in dolg premor. Vrnil se je z nekaj tekmami v lanski sezoni, letos pa si je želel nastopiti na EP in nato tudi na olimpijskih igrah v Parizu. Upanje za slednje še ostaja.

Janežič je pred tremi leti na OI v Tokiu v polfinalu zasedel 15. mesto, 17. mesto pa je osvojil na OI leta 2016 v Riu de Janeiru. Evropski prvak za mlajše člane leta 2017 je bil na SP najvišje v dvorani leta 2017 v Birminghamu, kjer je bil sedmi, na prostem pa na 28. mestu v Pekingu leta 2015.

Na evropskih prvenstvih je bil najbližje odličju v dvorani leta 2019 v Glasgowu, kjer je bil četrti, mesto nižje pa leta 2021 v poljskem Torunu. Na EP na prostem je bil dvakrat peti, leta 2016 v Amsterdamu in v Berlinu leta 2018.

To je druga odpoved v slovenski reprezentanci na EP v Rimu. Pred Janežičem se je morala 3. junija tekmi v večnem mestu odpovedati tudi poškodovana Maruša Mišmaš Zrimšek, slovenska rekorderka na 3000 m zapreke.

Vir: STA
Foto: Sportida.com

Zadnje video vsebine

1

“Želimo ustvariti popolno sliko in tekmovati proti vsem” (VIDEO)...Več

2

Evropske kvalifikacije: Maribor izgubil prvo tekmo proti bolgarskemu pokalnemu prvaku (VIDEO)...Več

3

Bravo poražen na svoji krstni evropski preizkušnji (VIDEO)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Luka Dončić: “Vsakič mi je v čast igrati za Slovenijo” (VIDEO)...Več

2

Vilfan po visokem porazu Slovenije proti Grčiji: Pričakujem, da bo selektor nepreklicno odstopil (VIDEO)...Več

3

Benjamin Šeško “odprl” srce in nagovoril navijače (FOTO)...Več