šport TV 1 logo
15:00
143. oddaja FIFA Football Show
šport TV 2 logo
13:30 DANES
New York Islanders - Pittsburgh NHL
šport TV 3 logo
13:30
Milan - Torino Serie A

ŠTV: V Avstraliji troboj za naslov svetovnega prvaka v reliju

Avtor: Blaž Magdič

Medtem ko sta svetovni prvenstvi v formuli 1 in motociklizmu že odločeni in sta bila letošnja prvaka znana že pred zadnjo dirko, pa bo v svetovnem prvenstvu v reliju napeto do konca. Odločala bo zadnja postaja ta konec tedna v Avstraliji, v najboljšem položaju pa je branilec naslova Sebastien Ogier.

Francoz v Fordu ima po predzadnji postaji sezone 204 točke, njegov najresnejši tekmec bo Belgijec Thierry Neuvile (Hyundai) z 201 točko, medtem ko so možnosti Estonca Otta Tänaka (Toyota), ki je pri 181 točkah, bolj teoretične.

A kljub temu je, potem ko sta zadnje desetletje in pol reli sceno obvladovala francoska Sebastiena, najprej Loeb in potem Ogier, letošnji napet finale dobra popestritev. Že dolgo namreč o prvaku v reliju ni odločala zadnja dirka sezone.

Ogier bo lovil šesti zaporedni naslov; v zadnjih dveh dirkah je naredil skoraj nemogoče in nadoknadil zaostanek 23 točk ter si pred odločilnim relijem privozil najboljše izhodišče. Če ga bo Neuville, ki je dolgo vodil v SP, na koncu prehitel, bo Belgijec prišel do prvega naslova prvaka. Enako velja za Tänaka, ki pa bo moral računati še na zvrhano mero sreče oziroma smolo za tekmeca, saj bo sicer težko nadoknadil -23 točk.

Res pa je, da lahko na zadnjem reliju v Avstraliji najboljši dobi največ 30 točk (25 za zmago in še pet za zmago v “power stagu”), tako da ga vodilna ne smeta prehitro odpisati.

Na razplet bi lahko imelo vpliv tudi vreme. Če bo vroče in suho, bo Francoz kot prvi na progi vsaj na prvih etapah v petek v nehvaležni vlog “čistilca” ceste in bo olajšal delo tekmecem za sabo. Če pa bo deževalo, vremenska napoved pa kaže na to možnost, bodo razmere precej bolj izenačene za vse.

“Pritisk prepuščam tekmecem, jaz imam prednost v seštevku. Vem, da bo v petek težko, ker bom vozil prvi, toda zgodi se lahko vse in v ekipi smo nared za zadnji izziv. V Avstraliji sem imel že veliko uspeha in upam, da bo tudi tokrat tako,” je pred zadnjim relijem – in tudi zadnjim za ekipo M Sport Ford, saj se bo naslednje leto preselil k Citroenu – optimističen Ogier.

Neuville bo skušal ponoviti lansko zmago v Avstraliji, če bi mu to uspelo, bi se precej približal naslovu. “Nazadnje mi ni šlo po načrtih. Zdaj imamo neverjeten razplet in tesen boj za prvaka. Vsi smo imeli v sezoni vzpone in padce, zdaj je čas, da se še zadnjič izkažemo,” pa pred relijem razmišlja Belgijec.

Tänakove možnosti so majhne, a se trmasti Estonec ne predaja. Na zadnji dirki v Kataloniji je imel smolo s predrto pnevmatiko, zaradi katere je izgubil vodstvo in potem tudi veliko točk v SP. “Dal bom vse od sebe. Matematično še vedno lahko pridem zraven, stvari sicer ne bom imel pod nadzorom, predal pa se tudi ne bom,” zatrjuje Toyotin voznik.

Dirka v okolici kraja Coffs Harbour se bo začela v petek, končala pa po 24 hitrostnih preizkušnjah v nedeljo.

Za zanimiv uvod v zadnje dejanje pa so že dva dni pred uradnim startom poskrbeli prireditelji dirke, ki so vse tri izzivalce povabili na nekoliko drugačno dirko. V zabaviščnem parku so jih poslali na spust s sanmi po kovinskem žlebu. Zmagal je Tänak pred Ogierjem in Neuvillom.

V petek ob 21. uri si boste lahko na Š3 ogledali deveto hitrostno preizkušnjo, v soboto ob 22.30 pa na Š1 še prenos 21. hitrostne preizkušnje.

 

Foto: Guliver/Getty Images
Vir: STA

Priporočamo še

1

Gregor Gajšek: Stopicanje na mestu...Več

2

MRAVLJA: River – Boca: finale z zvrhano mero »sramu« in visoke napetosti...Več

3

Luka Modrić: prefinjenost v službi kolektiva...Več

Najbolj brano ta mesec

1

VIDEO: Dončić v slogu Jamesa ali Jordana – sam popeljal svoje do zmage...Več

2

VIDEO: VRTILJAK Dončić, Luka v obup spravljal obrambo Bostona...Več

3

VIDEO: 3 minute poezije, Dončić s 23 točkami razbil Čarovnike...Več