šport TV 1 logo
18:35
Finale: River Plate - Boca Juniors, druga tekma Južnoameriška liga prvakov
šport TV 2 logo
17:45
Juventus - Inter Serie A
šport TV 3 logo
17:55
Železničar - Vardar SEHA Liga

Štuhčeva bi se rada preizkusila v paralelnem slalomu

Avtor: Blaž Magdič

Beli cirkus se je po koncu severnoameriške turneje preselil v Evropo. Žensko karavano svetovnega pokala v alpskem smučanju čakata preizkušnji v superveleslalomu in paralelnem slalomu v St. Moritzu, moške pa veleslalom in slalom v Val d'Iseru. Prva slovenska favoritinja bo Ilka Štuhec, ki želi svojo formo preizkusiti tudi v paralelnem slalomu.

Štuhčeva se je zadovoljna vrnila v Evropo po nastopih v svojih paradnih disciplinah, smuku in superveleslalomu, v Lake Louisu, ko je uspešno opravila tekmovalni ognjeni krst po vrnitvi v karavano svetovnega pokala po eni sezoni odsotnosti zaradi poškodbe kolena. Mariborčanka je bila na smukih šesta in 14., v superveleslalomu pa je zasedla deseto mesto.

Uvrstitve Štuhčevo navdajajo z optimizmom, da je na pravi poti in da je ohranila stik z najboljšimi kljub 20-mesečni odsotnosti. Kot je povedal trener Štuhčeve, Grega Koštomaj, je vidno, da ji še manjka nekaj zaupanja, dobra je na drsalnih delih, na tehnično zahtevnejšem delu pa je bila pregroba. “Opazno je pomanjkanje samozavesti, ko se upaš malo bolj vreči v zavoj, dobiti več od materiala, spustiti smuči, da tečejo bolj z občutkom in nežno,” je dejal.

Dve smukaški zmagi si je v uvodu v sezono sicer privozila Avstrijka Nicole Schmidhofer, medtem ko je superveleslalom prepričljivo osvojila Američanka Mikaela Shiffrin, ki bo med glavnimi favoritinjami tudi na evropskem snegu.

Štuhčeva ima na mondeni St. Moritz lepe spomine. Prav tam je na svetovnem prvenstvu lani februarja postala svetovna prvakinja v smuku. V soboto bo kot edina predstavnica Slovenije nastopila na superveleslalomu, ki se bo pričel ob 11.15.

V nedeljo pa se bodo ob 10.30 začele kvalifikacije za paralelni slalom, na katerem želi nastopiti tudi Štuhčeva. Pridružile se ji bodo Ana Bucik, Meta Hrovat in Maruša Ferk.

Z uvodnimi tekmami v tehničnih disciplinah je lahko še najbolj zadovoljna najmlajša predstavnica slovenske ženske vrste Meta Hrovat, čeprav je na veleslalomu in slalomu v Killingtonu v finalu po napaki ostala brez točk, potem ko je bila 18. na uvodni tekmi, veleslalomski premieri sezone v Söldnu, na uvodnem slalomu v Leviju pa je bila 12.

V Leviju je točke z 22. mestom osvojila tudi Ferkova. Ana Bucik in Ana Drev sta na uvodnih tekmah vpisali ničlo.

Na ameriškem snegu se ni znašel prvi slovenski veleslalomist Žan Kranjec, ki je sezono začel slabše kot minulo. Lani je bil na veleslalomu v Beaver Creeku 14., letos 26., ko je bil na prvi progi deveti, v finalu pa je v zgornjem delu zdrsnil na bok in vrhunska uvrstitev je splavala po vodi.

Kranjec in Štefan Hadalin bosta slabši vtis iz Amerike popravljala v Val d’Iseru. Moški veleslalom je na sporedu v soboto.

Prva vožnja se bo začela ob 10. uri, druga pa ob 13. Naslednji dan bo v Franciji na slalomski tekmi Žana Kranjca zamenjal Jakob Špik, ki si je mesto v svetovnem pokalu priboril na tekmah evropskega pokala.

Hadalin, ki je uvodni slalom končal na 18. mestu, tokrat cilja na petnajsterico najboljših. Slalomski vožnji bosta ob 9.30 in 12.30.

Ženske tekme v hitrih disciplinah v Val d’Iseru drugi decembrski konec tedna je mednarodna smučarska zveza odpovedala zaradi neugodnih vremenskih razmer. Val Gardena bo 14. in 15. decembra gostila moška superveleslalom in smuk.

 

Foto: Guliver/Getty Images
Vir: STA

Priporočamo še

1

Gregor Gajšek: Stopicanje na mestu...Več

2

MRAVLJA: River – Boca: finale z zvrhano mero »sramu« in visoke napetosti...Več

3

Luka Modrić: prefinjenost v službi kolektiva...Več

Najbolj brano ta mesec

1

VIDEO: Dončić v slogu Jamesa ali Jordana – sam popeljal svoje do zmage...Več

2

VIDEO: VRTILJAK Dončić, Luka v obup spravljal obrambo Bostona...Več

3

VIDEO: 3 minute poezije, Dončić s 23 točkami razbil Čarovnike...Več