single
[38]
137815

Štromajer: Vaterpolska zgodba se ponavlja

Avtor: Marko Premrl
29. 9. 2021, 10.07

Prvič po osmih letih se je v Kranju vnovič zbrala slovenska vaterpolska reprezentanca, ki jo v vlogi selektorja prvič vodi nekdanji kapetan reprezentance v obdobju najmočnejše generacije v Sloveniji - Krištof Štromajer. Kot pravi, je izhodišče podobno, kot ga je s soigralci doživljal sam.

Štromajer je bil član kranjskega Triglava pred dvema desetletjema, ko so bili Kranjčani le korak oddaljeni od lige prvakov, v kateri je nastopalo vsega osem evropskih klubov. Z reprezentanco je v domačem Kranju leta 2003 doživel tudi evropsko prvenstvo, ko je bila slovenska izbrana vrsta le korak oddaljena od najmočnejših evropskih ekip in enakovredna srednjemu kakovostnemu razredu.

Po EP 2003 je vaterpolo zašel v finančne težave iz katerih se ni več izkopal. Raven je amaterska, Štromajer pa poudarja, da ga vse to spominja na lastne začetke. “Ne razmišljam o najboljših letih vaterpola in ne iščem primerjav. Najbolj pomembno je, da smo po osmih letih spet sestavili reprezentanco. Ekipa ima podobno izhodišče, kot smo ga imeli ob svojih začetkih mi. Dopoldan so po službah in šolah, popoldan trenirajo. Začenjajo v prvem krogu kvalifikacij, kar smo počeli tudi mi.”

Kot še dodaja 50-letni Kranjčan, je izhodišče zdaj boljše, saj je otrok dovolj. “Treba bo trdo delati, a v primerjavi z mojo generacijo so pogoji zdaj drugačni. Kranj ima bazen že dolgo, ima ga Maribor, dobil ga je Koper, Ljubljana naj bi ga kmalu. Igralci so nadarjeni, pogoji so se izboljšali, seveda pa nas čaka trdo delo.”

Želja Vaterpolske zveze Slovenije je, da v novembru prvi turnir kvalifikacij gosti v domačem bazenu. Ker gre za regionalno skupino, ekipa ni povsem brez možnosti za napredovanje. “Odziv med igralci je bil dober, še vedno se pogovarjam tudi z Matejem Nastranom in najbolj pomembno je, da smo sploh začeli z delom in ni razloga, da dolgoročno ne bi spisali nove uspešne zgodbe.”

In še o svoji vlogi. “Najprej sem prevzel kranjski Triglav, sodelovanje z reprezentanco pa je močno povezano prav s Triglavom, zato je bilo nekako najbolj naravno, da temu priključimo še reprezentanco. Tudi skupni treningi v istem terminu so dobrodošli.”

Tudi na klubski ravni Štromajerju dela ne bo zmanjkalo. V oktobru se domača tekmovanja začenjajo s slovenskim pokalom, po novem letu sledi ligaško tekmovanje. Za kaljenje mladih pa bo najbolj pomembno nastopanje v regionalni A1 ligi s klubi iz nekdanje Jugoslavije. “To je najboljša osnova za razvoj naših igralcev.”

 

Foto: Sportida.com
VIR: STA

Zadnje video vsebine

1

VIDEO: Na ŠPORT TV ta teden v ospredju predvsem ljubljanska moštva...Več

2

Kamerunec v Sežani: Morda bo pa Tabor kmalu velika ekipa (video)...Več

3

Ambiciozni načrti direktorja Cedevite Olimpije: ‘’Cilj je igranje v Evroligi!’’(VIDEO)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

VIDEO: Honda obiskala dom Gajserja in pripravila krajši dokumentarec...Več

2

Victor Osimhen: nov neapeljski vladar...Več

3

Kek utišal samozavestne Ruse: ”V Ljudskem vrtu ni favorita!”...Več