KVALIFIKACIJE EURO 2024
single
[38]
185606

Strelke in strelca v Estonijo po olimpijsko normo

Avtor: Kenny Jan
1. 3. 2023, 17.35

Pred slovensko strelsko reprezentanco je zimski vrhunec v letu 2023. Na evropskem prvenstvu v zračnem orožju na 10 metrov med 5. in 12. marcem v estonskem Tallinnu bo nastopilo enajst strelcev in strelk, v zelo izostreni konkurenci pa imata največ možnosti za odmeven izid Živa Dvoršak (Olimpija) med članicami in Luka Lukič (Trzin) med mladinci.

V estonski prestolnici bodo poleg Dvoršakove v članski konkurenci nastopile še Sonja Benčina (Olimpija), Urška Hrašovec (I. Pohorski bataljon Ruše), Klavdija Jerovšek (Grosuplje) in Nuša Žnidarič (Kovinar Ormož), v mladinski pa poleg Lukiča še Eva Petek (Kovinar Ormož), Sara Slak (Grosuplje), Manja Slak (Gorenja vas), Sara Ščuri (Brežice) in Jure Sočič (Murska Sobota).

“V zadnjih letih je na mednarodnem področju vse bolj izostrena konkurenca. V vsaki disciplini se lahko vsaj 30 strelk ali strelcev uvrsti v finale, prostora pa je le za osem najboljših iz kvalifikacijskega dela,” je na sredini novinarski konferenci na strelišču na Dolenjski cesti v Ljubljani uvodoma dejala selektorica Andreja Vlah. “Naše norme za nastop v Tallinnu so bile visoko postavljene, izpolnilo pa jih je enajst strelcev in strelk. Priprave za zimski vrhunec sezone so se začele že po lanskem svetovnem prvenstvu v Kairu, samemu evropskemu prvenstvu pa smo se temeljito posvetili v začetku februarja. Forma je na zadovoljivi ravni, vse preizkušnje v članski konkurenci pa bodo zahtevnejše tudi zaradi doseganja kvot za poletne olimpijske igre v Parizu 2024,” je še dodala.

VIDEO: Pogovor z vodjo strelske reprezentance Andrejo Vlah

Video is not available for your country.

Živa Dvoršak je v zadnjem desetletju najbolj vroče ime na slovenski sceni. Trikratna olimpijka iz Londona 2012, Ria de Janeira 2016 in Tokia 2021 je po lanski izjemno dolgi in naporni sezoni imela zelo malo časa za oddih, pred kratkim pa je prebolela tudi svojo tretjo okužbo s koronavirusom, kar ji je vzelo veliko energije. Kljub temu je na nedavni tekmi svetovnega pokala v Kairu, ki je bila nekakšna “generalka” pred odhodom v Estonijo, zelo dobro opravila svoje delo, predvsem na preizkušnji v zračni puški.

“V zimskem obdobju praviloma več pozornosti posvečam zračni puški, saj v Sloveniji še vedno nimamo zaprtega strelišča za malokalibrsko orožje. Konec decembra in v začetku februarja sem resda opravila sedemdnevne priprave v tujini, zaradi evropskega prvenstva v Estoniji, ki je izjemno pomembno zaradi doseganja olimpijskih kvot, pa sem več pozornosti posvetila zračni puški,” je uvodoma dejala 31-letna Ljubljančanka. “Moja lanska sezona se je zelo zavlekla zaradi svetovnega prvenstva in finala svetovnega pokala v Kairu, tako da sem bila decembra zelo utrujena. Zaradi dolge sezone in zamenjave določene opreme na puški je bilo moje streljanje v mesecu januarju še zelo nestabilno, v zadnjem mesecu pa se je stabiliziralo, tako da z dobrimi občutki odhajam v Estonijo” je še dodala.

Na evropskih prvenstvih v zračni puški se je že štirikrat uvrstila v veliki finale. V Odenseju 2013 je osvojila bronasto kolajno, v Vierumäkiju 2012 je bila sedma, v Moskvi 2014 in Györu 2016 pa osma.

VIDEO: Pogovor z Živo Dvoršak

Video is not available for your country.

Veliko obeta tudi Luka Lukič, ki si je na lanskih sredozemskih igrah v alžirskem Oranu pristreljal posamično bronasto kolajno na 10 m in žlahtno kovino enakega sijaja z Živo Dvoršak v mešanih ekipah, prav tako na desetmetrski razdalji. Ima tudi nekaj izkušenj z nastopanjem med člansko konkurenco, kar bo, kot sam pravi, poskušal izkoristiti v estonski prestolnici.

VIDEO: Pogovor z Luko Lukičem

Video is not available for your country.

Na letošnjem evropskem prvenstvu bodo preizkušnje v mladinski konkurenci na sporedu 7., 8. in 9. marca, v članski konkurenci pa 10., 11. in 12. marca.

Vir: STA
Video: ŠTV
Foto: ŠTV

Zadnje video vsebine

1

Matjaž Kek: Moti me obnašanje nekaterih in tega ne bom toleriral...Več

2

VIDEO: Olimpijina evropska sezona za pozabo, ki mora služiti kot opozorilo za naslednjo...Več

3

VIDEO: Dino Murić iz nemogočega položaja v zadnji sekundi Šenčurju priigral zmago nad Heliosom...Več

Najbolj brano ta mesec

1

VIDEO: Slovenija po preobratu v drugem polčasu do zmage na uvodu kvalifikacij!...Več

2

Roka tako, roka drugače, kaj je prav in kaj ni?...Več

3

Podcast PLT: Slovenija na Euro!...Več