šport TV 1 logo
14:55 V ŽIVO
Roma - Spezia Serie A
šport TV 2 logo
14:55 V ŽIVO
Clermont - Auxerre Ligue 2
šport TV 3 logo
15:15
Cedevita Olimpija - Budućnost Eurocup

Štirje Slovenci v nedeljo na diamantni ligi v Stockholmu

Avtor: Blaž Magdič
21. 8. 2020, 18.58

Na atletski diamantni ligi v Stockholmu bodo v nedeljo nastopili trije slovenski rekorderji in lastnica državnega rekorda v skoku s palico Tina Šutej. Luka Janežič bo tekel na 400 m, Kristijan Čeh bo nastopil v metu diska, Žan Rudolf pa bo skrbel za ritem v teku na 800 m.

Že na prejšnjem in prvem diamantnem mitingu sezone, ki je bil v Monte Carlu 14. avgusta, so tekmovale tri slovenske atletinje, peti sta bili Maja Mihalinec na 100 m (11,44 sekunde), 13,80 m je v tej prestižni seriji v troskoku dosegla Neja Filipič, sedma je bila Anita Horvat v teku na 400 m s 52,45.

Na Švedskem pa bo nastopila kar četverica, trojica s precejšnjimi tekmovalnimi ambicijami. Kristjan Čeh, lanski evropski prvak do 23 let, je sicer sredi tega tedna izpustil tekmo v Szekesfehervarju na Madžarskem. “To sem storil zaradi bolečin v komolcu pred dnevi. Sedaj je veliko bolje in ne čutim več bolečin,” je pojasnil Čeh, ki bo imel v Stockholmu tekmece iz svetovnega vrha.

Na startni listi so aktualni svetovni prvak Daniel Stahl, evropski prvak iz Litve Andrius Gudžius, Poljak Robert Urbanek, bronast na SP leta 2015 v Pekingu in leta 2014 na evropskem prvenstvu v Zürichu, Šved Simon Pettersson, četrti leta 2018 na evropskem prvenstvu v Berlinu, Romun Alin Alexandru Firfirica, četrti lani na svetovnem prvenstvu v Dohi (60,98 m), britanski rekorder Lawrence Okoye, nekdanji igralec ameriškega nogometa, ter Norvežan Ola Stunes Isene.

Šutejeva je imela kar dolg tekmovalni premor, od 26. julija, ko je na državnem prvenstvu v Celju preskočila 4,50 m. “Imela sem tudi težave s tetivo in pozneje z stegensko mišico, a sedaj lahko normalno treniram in tudi tečem in polnega zaleta. Imela sem le tri tekme doslej v sezoni in komaj čakam, da bom lahko znova tekmovala. Konkurenca bo tudi zelo močna, veselim se tega, da ne bom sama na tekmovališču, ko druge že končajo, kot se mi to dogaja v Sloveniji,” je povedala Šutejeva.

Na Švedskem bo imela tri zelo močne tekmice, saj bodo nastopile tudi domačinka Angelica Bengtsson, bronasta na EP 2016 v Amsterdamu in tretja na dvoranskih EP 2015 v Pragi ter 2017 v Beogradu, britanska rekorderka ter nekdanja dvoranska evropska prvakinja Holly Bradshaw, bronasta leta 2012 v Istanbulu na dvoranskem SP in leta 2018 na EP v Berlinu, ter Grkinja Nikoleta Kyriakopoulou, bronasta na SP 2015 v Pekingu, srebrna in bronasta na EP 2018 v Berlinu in 2012 v Helsinkih ter tretja na lanskem dvoranske EP v Glasgowu.

Sprva je Šutejeva nameravala nastopiti šele 2. septembra na diamantni ligi v Lozani, kjer bo tudi tekmovala, a so vmes iz slovenskega rdečega seznama držav umaknili Švedsko, zaradi česar je lahko odšla tudi na to tekmo. “Tudi sicer imamo težave s prevozi palic na letalih, nekatere družbe sedaj tega niti ne nudijo več, letov je veliko manj. Zato bova v Lozano odšla s trenerjem Milanom Kranjcem z avtom in nato tudi na naslednji tekmi, 5. septembra v Innsbruck in nato tri dni pozneje še v Ostravo,” je dodala Šutejeva, ki bo sezono sklenila na domačem ekipnem državnem prvenstvu.

Janežič je v sredo zasedel tretje mesto na Madžarskem, želi si podobno dobrega starta, predvsem pa, da bi šel hitreje, bolj drzno od starta do cilja. Mogoče je bila konkurenca v sredo v Szekesfehervarju celo močnejša kot bo v nedeljo, ko bosta v predzadnji disciplini diamantnega mitinga na 400 m tekla le dva, ki imata boljša osebna rekorda od Vodičana.

To sta Rabah Yousif, član bronastih britanskih štafet na SP 2015 in 2017, s katerimi je osvojil še tri odličja na EP, tudi zlato leta 2014, ter Italijan Davide Re, polfinalist lanskega SP v Dohi.

Foto: Sportida.com
Vir: STA

Zadnje video vsebine

1

VIDEO: Vratar iz Kobarida dosegel gol, ob katerem so se soigralci držali za glavo...Več

2

VIDEO: Murićeva trojka, s katero je zlomil Budućnost...Več

3

Pokalna senzacija: Drugoligaš izločil evropske prvake (video)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Mandžukić izziva Milanovo prekletstvo številke 9...Več

2

Pagliuca za ŠTV: Vesel sem, ker me je premagal Handanović...Več

3

Iz Španije prepričani, da je to koš sezone (video)...Več