single
[38]
65518

SPINT 2018: Predsednik IPC navdušen nad organizatorji v Celju in Laškem

Avtor: Gregor Kovačič
19. 10. 2018, 12.02

Med SP v namiznem tenisu za invalide, ki do sobote poteka v Celju, je prireditelje tekmovanja prijetno presenetil tudi predsednik krovne organizacije za šport invalidov. Andrew Parsons je obisk raztegnil na več dni, ni prišel le na vljudnostni kratek uradni obisk, z videnim v Celju in Laškem pa je bil zelo zadovoljen.

Predsednik Mednarodnega paraolimpijskega komiteja (IPC), Brazilec Andrew Parsons, je v teh dneh na dolgem službenem potovanju po Evropi. Po odhodu iz Celja bo namreč obiskal še sosednje države in se srečal s tamkajšnjimi predstavniki nacionalnih paraolimpijskih komitejev. Ta uradni del je v Sloveniji že opravil, srečal seje tudi s predsednikom slovenske zveze za šport invalidov Damijanom Lazarjem, v uvodnih dneh SP v Celju pa ga je navdušila predvsem dobra organizacija tako zahtevnega tekmovanja.

“Mislim, da bomo imeli tu dobre razmere za delo in tekmovanje. Moja pričakovanja so bila velika, a so se izpolnila. Nisem poslušal izgovorov, češ smo majhna država in podobno. Lepo sem bil presenečen nad pripravami, videl sem tekmovalno dvorano in dvorano za trening, pa tudi mesto Celje je za invalide povsem primerno in imajo na voljo veliko stvari.”

“Paraolimpijski in olimpijski komite v Sloveniji lepo sodelujeta, zame pa je najpomembnejša novica ta, da so športniki invalidi izenačeni po pravicah s športniki neinvalidi. To je lahko zgled za vse ostale, za naše gibanje so takšne stvari zelo pomembne,” je izpostavil pomen uveljavitve športa invalidov v Sloveniji v primerjavi s športom neinvalidov.

“V Sloveniji je, kot sem lahko ugotovil, šport zelo pomemben, šport invalidov pa je dobro vključen. Seveda je mogoče na vsaki ravni najti rezerve, mogoče je še storiti več, posamezne države se po tem razlikujejo, imajo različne stopnje razvoja in različne pristope. A Slovenija je v tem pogledu zelo dobro organizirala šport invalidov,” je gostitelje SP pohvalil Brazilec.

Pohvalil pa je tudi slovensko zvezo, ki je skupaj z namiznoteniško zvezo pripravila to tekmovanje: “Takšno tekmovanje zahteva samo prave ljudi na pravem mestu, ki imajo dobre izkušnje. Organizacijski odbor je majhen, a to so ljudje, ki natančno vedo, kaj delajo. Namizni tenis je zelo zahteven za izvedbo tekmovanja, vse mora biti narejeno natančno. A prepričan sem, da bo SP pravi uspeh.”

Poudaril je, da je pomembno, da se tudi manjše države vključijo v organizacijo tako velikih tekmovanj, in izrazil prepričanje, da bodo v Sloveniji projekt izpeljali brez težav: “Zelo pomembno je, da imamo takšna prvenstva. Za športnike je najbolj pomembno, da imajo normalne razmere za delo in nastope in prepričan sem, da bo vse teklo brez težav. Sodeloval sem v brazilskem paraolimpijskem komiteju, imel sem informacije, da pri vas dobro delate na tem področju. Zato ob prihodu ni bilo presenečenja, da vse poteka brez težav, je pa seveda vedno lepo videti gladko organizacijo velikih športnih dogodkov.”

Slovenci v četrtek zaključili z nastopi

SPINT 2018, svetovno prvenstvo v namiznem tenisu za invalide v Celju, se je za domače tekmovalce že končalo. Nikomur od trojice Barbara Meglič, Primož Kancler in Luka Trtnik se ni uspelo prebiti iz predtekmovalnih skupin, ostali pa so tudi brez posamične zmage v dvobojih.

Slovenci so odigrali skupno devet dvobojev, vsak od treh tekmovalcev po tri v svoji skupini; nekajkrat so bili blizu, najbolj tesno je odigral Kancler, ki je enega od dvobojev izgubil z 2:3, toda na koncu so se poslovili brez zmage. A pretiranega razočaranja ni bilo, saj so se v slovenskem taboru zavedali, da so v močni svetovni konkurenci – vsi trije so za nastop dobili povabilo prirediteljev – bržčas zares še v zaostanku.

Velik korak za Luko

Rezultati so videti negativni, a sem prišel sem, kar je velik korak za mojo kariero. Izgubil sem tri dvoboje, pridobil pa sem izkušnje, ki jih lahko pridobi malokdo. Nisem pa končal športne poti tukaj. Ta Spint bo mejnik in prelomnica, tu sem se veliko naučil, vidim, da imam pred sabo še dolgo pot in z veseljem jo bom opravil,” je konec nastopov sklenil Trtnik in dodal, da bo vneto spremljal preostanek prvenstva, navijal pa bo za enega od zvezdnikov tega športa, Britanca Willa Bayleyja.

Trtnik je imel edini od Slovencev danes še teoretične možnosti za napredovanje, toda že poraz na drugi tekmi s Hrvatom Pavaom Jozićem z 1:3 (2, -12, -8, -8) je pomenil konec upov, zvečer ga je premagal še Nizozemec Jean-Paul Montanus s 3:0 (6, 4, 2).

SPINT 2018, predtekmovanje:

17.10.2018
Meglič – Gu (KIT) 0:3
Kancler – Zhai (KIT) 1:3
Trtnik – Morales (ŠPA) 1:3
Meglič – Oluk (TUR) 1:3
Kancler – Van Emburgh (ZDA) 2:3


18.10.2018
Meglič – Matić (SRB) 0:3
Trtnik – Jozić (HRV) 1:3
Kancler – Petruniv (UKR) 0:3(13.30)
Trtnik – Montanus (NIZ) 0:3

Foto: Sportida.com

Vir: STA/Zveza za šport invalidov Slovenije Paraolimpijski komite

Zadnje video vsebine

1

VIDEO: Neymarjev dvojnik preslepil varnostnike...Več

2

Zadnja ekipa Alpske lige namučila Železarje, ki v Podmežakli ostajajo neporaženi (VIDEO)...Več

3

Golemac: “Pričakujemo težko tekmo, toda moramo iti na zmago!” (VIDEO)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Nova polomija sodnika in VAR-a: Portugalska enajstmetrovka v nasprotju s pravili? (FOTO)...Več

2

Ronaldo še zadnjič udaril po Unitedu: Izdal novo uro s podobo gola, ki ga je dosegel proti rdečim vragom (FOTO)...Več

3

Théo Hernández: v bratovem imenu...Več