pismo ikona
šport TV 1 logo
šport TV 2 logo
šport TV 3 logo

Španci ubranili naslov evropskih prvakov

Avtor: Klemen Verlič
26. 1. 2020, 20.01

V švedski prestolnici se je z zmagoslavjem španskih rokometašev končalo 14. evropsko prvenstvo. Na turnirju pod sloganom "Sanjaj. Zmagaj. Zapomni si." (Dream. Win. Remember.) so navzlic porazoma v polfinalu proti Špancem in v tekmi za bronasto kolajno z Norvežani vidno sled pustili tudi Slovenci, ki so osvojili četrto mesto.

Evropska rokometna zveza (EHF) je prvič v svoji zgodovini moški zaključni turnir priredila v treh državah (Norveška, Avstrija in Švedska), prvič je na njem sodelovalo 24 namesto dosedanjih 16 držav. V minulih treh tednih so rokometni navdušenci lahko spremljali razburljive boje v Trondheimu, Gradcu, na Dunaju, Stockholmu, Göteborgu in Malmöju, na njih pa so se dogajale prave športne drame in prvovrstne senzacije.

Na letošnjem prvenstvu presenečenja so se že po prvem delu tekmovanja poslovili rokometni silaki iz Francije in Danske, Slovenci so po triletnem zatišju in bronasti kolajni na svetovnem prvenstvu v Franciji 2017 znova “zajahali najvišji val” in se prebili v polfinale, izjemno šarmantne in učinkovite predstave so pokazali tudi Portugalci, ki so si poleg izbrancev švedskega strokovnjaka na slovenski klopi Ljubomirja Vranješa izborili nastop v aprilskih kvalifikacijah za letošnje poletne olimpijske igre v Tokiu.

Slovenski rokometni prvokategorniki, ki so vse svoje tekme odigrali na Švedskem, so v Skandinavijo prišli, a se tudi vrnili z mešanimi občutki.

Slab mesec pred turnirjem sploh niso imeli vodje ob robu igrišča, potem ko je vodstvo Rokometne zveze Slovenije zaradi slabih odnosov znotraj reprezentance s selektorskega položaja razrešilo Črnogorca Veselina Vujovića.

Njegov naslednik Vranješ je preporodil slovenske rokometaše, ki so v skupinskem delu v Göteborgu premagali Poljake, Švede in Švicarje, v drugem delu tekmovanja v Malmöju Islandce in Portugalce.

Poraza proti Madžarom in Norvežanom nista bila usodna, Jure Dolenec, Dean Bombač, Borut Mačkovšek in drugi njihovi soigralci so se prebili na najbolj prestižne tekme v švedski prestolnici, kjer so plačali davek turnirskega sistema tekmovanja.

Vidno utrujeni in izmučeni Vranješovi varovanci niso bili kos rokometnim prvokategornikom iz Španije in Norveške, četrto mesto pa je vendarle drugi največji slovenski uspeh na evropskih prvenstvih po srebru na domačem prvenstvu 2004.

Na Hrvaškem 2000 so bili peti, v Srbiji 2012 šesti, v Švici 2006 in na Hrvaškem 2018 osmi, na Portugalskem 1994 in Norveškem 2008 deseti, v Španiji 1996 in Avstriji 2010 enajsti, na Švedskem 2002 dvanajsti, najslabši dosežek pa so iztržili na Poljskem 2016, ko so zasedli 14. mesto.

Letošnji turnir se je končal z zmagoslavjem Špancev, ki so drugič zaporedoma osvojili naslov evropskih prvakov, najboljši so bili tudi pred dvema letoma na Hrvaškem. Igralci s Pirenejskega polotoka so zaključne turnirje stare celine v Španiji 1996, Italiji 1998, Švici 2006 in na Poljskem 2016 končali na drugem, na Hrvaškem 2000 in na Danskem 2014 pa na tretjem mestu.

Hrvati so na prvem prvenstvu v treh državah v zgodovini evropskega rokometa znova ostali brez zlate kolajne, so pa dopolnili svojo zbirko srebrnih, zdaj jih imajo že tri. Pred tem so jih osvojili na Norveškem 2008 in v Avstriji 2010, na Portugalskem 1994, v Srbiji 2012 in na Poljskem 2016 pa so bili tretji.

Foto: Guliver/Getty Images
Vir: STA

Priporočamo še

1

Pavlin odkrito: V reprezentanci pogrešam srčnost in žar, za grb je treba dati vse! (VIDEO)...Več

2

Najboljši motokrosist sveta pokazal zmagovalni spomin iz otroštva (FOTO)...Več

3

Neymar podlegel provokacijam in drugič v Franciji pordečel (VIDEO)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

VIDEO: Hrvaški Messijev naslednik žogo poslal … v kuhinjo!...Več

2

VIDEO: Zimzeleni Šterbik pri 40 letih uprizoril vratarsko predstavo za anale...Več

3

Prekršek ali ne? Situacija, ki deli hrvaško športno javnost (VIDEO)...Več