pismo ikona
šport TV 1 logo
04:30
Brazilija - Bolivija Copa America
šport TV 2 logo
04:45
Bolivija - Peru Copa America
šport TV 3 logo
05:55
Hrvaška - Srbija Svetovna liga

SP: Danci, Nemci, Španci, … Kdo lahko ustavi Francijo?

Avtor: Mitja Hozjan
8. 1. 2019, 16.31

36. svetovno prvenstvo v rokometu bo prvič organizirano v dveh državah. Rokometu naklonjeni Nemčija in Danska sta združili moči in bosta gostili najboljše reprezentance sveta. Naslov branijo Francozi, izzivalcev pa ne manjka.

Kako ustaviti prvake?!

Šestkratni svetovni prvaki in zmagovalci turnirja v zadnjih dveh izvedbah tudi tokrat prvenstvo začenjajo kot glavni favorit. Na obeh pripravljalnih tekmah so brez težav premagali leta 2017 tretjeuvrščeno Slovenijo, ki je bila tokrat oslabljena in na januarskem prvenstvu ne bo sodelovala.

Pred leti smo ugibali ali je čas francoske prevlade v rokometu končan. Bilo je nekaj presenetljivih rezultatov (EP 2016 – 5. mesto), a menjava generacije je galskim petelinom kljub manjšim težavam uspela v popolnosti.

Nedim Remili (23), Romain Lagarde (21), Melvyn Richardson (21), Dika Mem (21), Nicolas Tournat (24) in Ludovic Fabregas (22) so najmlajši igralci Francije na letošnjem svetovnem prvenstvu. V večini reprezentanc bi šlo za mladeniče, ki se morajo še izkazati na najvišjem nivoju, v primeru teh šestih mušketirjev pa gre za nosilce, ki jih dopolnjujejo izkušeni. Tu so še Valentin Porte, Timothey N’Guessan, Luka Karabatić, Nicolas Claire, Cedric Sorhaindo, Kentin Mahe, …

Manjka Nikola Karabatić, kar pa Francoze dela še nevarnejše.

Domačina bosta dodatno motivirana

Nemci in Danci imajo velike načrte. Po presenetljivi zlati kolajni na EP 2016 Nemci na naslednjih dveh velikih tekmovanjih niso potešili visoka pričakovanja. Bronasta kolajna na olimpijskih igrah je bila še zadovoljiva, deveti mesti na svetovnem in evropskem prvenstvu v zadnjih dveh letih pa sta bili razočaranji.

Christian Prokop ostaja na čelu reprezentance. V primerjavi z zlato ekipo iz leta 2016 ni veliko sprememb. Izpostaviti je potrebno odsotnost Tobiasa Reichmana, kar je posledica taktične narave (Nemci imajo na seznamu samo enega igralca na desnem krilu – Patrick Groetzki). Kapetanski trak bo nosil edini legionar Uwe Gensheimer (PSG), ki bo ekipo želel znova popeljati na svetovni prestol. Zadnji in edini naslov rokometnih svetovnih prvakov so Nemci zabeležili leta 2007. Tri leta po evropskem naslovu leta 2004 in na domačih tleh.

Danci so aktualni olimpijski prvaki. V Riu prvenstva sprva niso začeli najbolje, a na najpomembnejših obračunih so bili takrat najboljši. Za svetovno prvenstvo v Franciji 2017 in lansko evropsko prvenstvo na Hrvaškem tega ne moremo reči. V Franciji so v skupinskem delu zabeležili 5 zaporednih zmag, v osmini finala pa izpadli proti Madžarom. Lani so do polfinala izgubili samo s Španci. Švedi so jim preprečili vstop v finale, Francozi pa so jim ukradli bron. Ali bo domače okolje pristavilo potrebno dodatno energijo v najtežjih in najpomembnejših trenutkih bomo še videli.

V boju za kolajne še Španija, Norveška, Švedska, Hrvaška, …

Krog favoritov je širok. Španci so lani osvojili prvo evropsko zlato kadra pa niso veliko spreminjali. Norvežani in Švedi imajo sijajno ekipo. Mladi, močni, lačni in motivirani. Vse to velja za obe skandinavski ekipi. Vprašanje kaj lahko naredijo Hrvati, ki se v boj za kolajne znova spuščajo pod taktirko Lina Červarja. Ali ima izkušeni strokovnjak še kakšnega aduta v rokavu, ali pa bo igra kockastih znova predvidljiva?…. Počakajmo.

Preverjena imena na trenerskih stolčkih

Rusi že dolgo niso imeli tako močne in preverjene reprezentance. Njihov selektor je nam dobro znani Edi Kokšarov.

ZAČETEK PRVENSTVA 10. JANUARJA
18:15, Š2   NEMČIJA – KOREJA
20:15, Š2   DANSKA – ČILE

Makedonci še naprej igrajo pod taktirko Raula Gonzales, ki ga mnogi v tem trenutku označujejo za najboljšega trenerja na svetu. Bržkone bo zadnjič na svetovnem prvenstvu zaigral Kiril Lazarov.

Priznani strokovnjaki pa vodijo še Japonce – Dagur Sigurdson (zlato na EP 2016), Argentince – Manolo Cadenas (bron in srebro na EP 2014 in 2016), Egipčane – David Davis, Katarce – Valero Rivera (zlato na SP 2013).

Presenečenja?

Na vsakem prvenstvu se pojavi ekipa, ki jo na začetku prvenstva nismo postavljali na končno pozicijo. Vloga tokratnih neznank po mojem mnenju pripada Rusom, Madžarom, Islandcem Avstrijcem in Makedoncem. Te štiri reprezentance bi lahko imele sanjski SP ali pa povsem katastrofalnega. V primeru slabe uvrstitve (nižje od 8. mesta) že prej omenjenih reprezentanc, negativnega presenečenja prvenstva ne bo potrebno dodatno iskati.

Slovenska udeležba

Čeprav slovenske reprezentance na svetovnem prvenstvu ne bo, bo Slovenija vendarle prisotna na SP. V vlogi trenerja Savdske Arabije se na svetovno sceno vrača Boris Denič (4. mesto na SP 2013), kot sodnika pa bosta v Nemčiji in na Danskem prisotna Bojan Lah in David Sok.

Napoved

1.  DANSKA
2.  FRANCIJA
3.  NORVEŠKA
4.  ŠPANIJA
5.  RUSIJA
6.  ŠVEDSKA
7.  HRVAŠKA
8.  NEMČIJA
9.  AVSTRIJA
10.  MAKEDONIJA

Foto: Guliver/Getty Images

Priporočamo še

1

Milan in Inter se strinjata, San Siro se ruši...Več

2

Je “morala” Barca poleg De Jonga kupiti tudi agentovega sina?...Več

3

Skesani Neymar: Rad bi se vrnil domov, ne bi smel zapustiti Barce...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Urednik italijanskega časnika: Iličić ima sklenjen dogovor z Napolijem...Več

2

VIDEO: Messi z glavo zgrešil zicerja...Več

3

Mednarodna zveza poskrbela za težave: SP 2020 brez Stožic?...Več