pismo ikona
šport TV 1 logo
01:00
Lyon - Metz Ligue 1
šport TV 2 logo
01:00
Sassuolo - Parma Serie A
šport TV 3 logo
01:00
Marseille - Nimes Ligue 1

SP 2022 Predstavitev Slovenije: Nikakor favoriti, a vsekakor nevarni

Avtor: Blaž Magdič
9. 12. 2020, 08.27

Ponedeljkov ples kroglic v švicarskem Zurichu je določil, da se bo slovenska nogometna reprezentanca za vozovnico na svetovno prvenstvo v Katarju 2022 borila z mnogimi starimi znanci. Varovanci Matjaža Keka so bili iz četrtega bobna izžrebani v skupino H, ki je ena izmed petih s šestimi reprezentancami. Slovence čakajo dvoboji s Hrvati, Slovaki, Rusi, Ciprčani in Maltežani.

59-letni mariborski strokovnjak je v izjavi za NZS poudaril, da lahkih naprotnikov in skupin v kvalifikacijah tako rekoč ni. Po njegovih besedah slovenska izbrana vrsta nikakor ni favorit skupine H, a ima svojo računico in željo, da pokaže in nadgradi kakovostne predstave iz pravkar končane Lige narodov. V skupini z aktualnimi svetovnimi podprvaki Hrvati, ki gredo skozi proces pomlajevanja izbrane vrste, ter kakovostnimi Slovaki in Rusi, bi bilo neprimerno pričakovati slovensko dominanco.

Državica iz sončne strani Alp se želi še tretjič v zgodovini prebiti na mundial. Tokratna naloga bo po renomeju tekmecev po mojem mnenju še nekoliko težja kot pred enajstimi leti, ko je reprezentanci, tudi takrat pod taktirko Matjaža Keka, zadnjič uspelo. Zanimivo, eden izmed takratnih tekmecev je bila prav tako Slovaška. “Slovenija nikakor ni favorit skupine, a Slovenija je vsekakor nevarnost za vsakogar,” bi se glasila mantra pisca tega besedila pred začetkom marčevskega popotovanja proti sanjskemu Katarju.

Selektor: Matjaž Kek
Bil je 3. januar 2007, ko so pri Nogometni zvezi Slovenije uradno naznanili, da krmilo članske izbrane vrste prevzema takrat 45-letni Matjaž Kek. Dolgoletni kapetan NK Maribora je po vodenju mlajših reprezentančnih selekcij dobil zaupanje na največji sceni in ga še kako upravičil. V dodatnih kvalifikacijah za svetovno prvenstvo v Južni Afriki je skupaj z varovanci zrušil favorizirano Rusijo, ki se je po zmagi v Moskvi že videla na mundialu. Po uspešnih nastopih na svetovnem prvenstvu, kjer je Slovenija v skupini z Alžirijo, ZDA in Anglijo osvojila štiri točke, se je na selektorskem stolčku zadržal še dobro leto dni. Sledila je kratka epizoda v Savdski Arabiji, med letoma 2013 in 2018 pa je zgodovinsko uspešno vodil HNK Rijeko. Kek je zasedbo iz Kvarnerja trikrat popeljal do drugega mesta v državi, sanjsko zgodbo pa je spisal v sezoni 2015/2016, ko je z Rečani prvič v klubski zgodovini postal najboljši kolektiv na Hrvaškem. 27. novembra 2018 se je še drugič usedel na vroči stolček domače izbrane vrste.

Glavna zvezdnika: Jan Oblak in Josip Iličić
Slovenija skozi zgodovino v reprezentanci ni imela gruče zvezdnikov, prav nasprotno. V prvem uspešnem obdobju je voz vlekel Zlatko Zahović, ki je predstavljal obraz nogometne nacije. Generacija iz leta 2010 izstopajoče “zvezde” tako rekoč ni imela, danes pa sta najbolj izpostavljena Josip Iličić in Jan Oblak. Slednjemu je selektor Kek zaupal tudi kapetanski trak, kar je povsem logično ,konec koncev gre za (morda) najboljšega vratarja na zemeljski obli. “Jojo” Iličić pa je reprezentančni umetnik, kreator, idejni vodja, če hočete. Če kdo, potem lahko Kranjčan v kvalifikacijah z eno samo potezo poskrbi tudi za skalp na papirju močnejših reprezentanc. Morda, če bi v kvalifikacijah imeli še Kevina Kampla, kdo ve … 

Največji dosežki na EP in SP:
V času samostojne Slovenije so generacije naših reprezentanc uspešnejše v bojih za svetovna prvenstva kot v kvalifikacijskih sitih evropskega prvenstva. Res je, da se je četa Srečka Katanca prvič na velikem tekmovanju predstavila leta 1998 na Euru, a v nadaljevanju Slovenije na prvenstvu stare celine ni bilo več. Štiri leta kasneje je sledila premiera na svetovnem prvenstvu v Južni Koreji in na Japonskem, osem let za tem pa je reprezentanca uspeh ponovila z igranjem v Južni Afriki. Prav tam je kapetan Robert Koren z zadetkom poskrbel za prvo zmago na SP, nasprotnik je bila Alžirija. 

Mesto na lestvici Fifa:
Pred desetimi leti je nesrečen razplet skupinskega dela Slovenijo “oropal” osmine finala svetovnega prvenstva, kljub temu pa so si Kekovi varovanci širom sveta pridobili mnogo simpatij. Fifa jih je uvrstila rekordno visoko, takrat so Slovenci zavzeli celo 19. mesto na svetovni jakostni lestvici. Danes je realnost 63. mesto.

24. oz. 25. marca se za Slovenijo začenjajo kvalifikacije za svetovno prvenstvo. Tekme naše reprezentance si boste lahko v ekskluzivnih prenosih ogledali na Šport TV. #SrceBije, gremo v Katar!

 

Foto: Sportida.com

Zadnje video vsebine

1

Pagliuca za ŠTV: Vesel sem, ker me je premagal Handanović...Več

2

VIDEO: Hakimi pokazal, kaj je kirurška natančnost...Več

3

Kung Fu Zlatan za ogrevanje uporabil milanskega trenerja (VIDEO)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

VIDEO: Jojo kot Messi, zabil s solo prodorom...Več

2

Iz Španije prepričani, da je to koš sezone (video)...Več

3

Analiza: Če bi žoga namesto v vratnico šla v gol … bi Milan bil še višje...Več