pismo ikona
šport TV 1 logo
00:45
Lens - Nice Ligue 1
šport TV 2 logo
01:00
Clermont - Auxerre Ligue 2
šport TV 3 logo
01:00
Fiorentina - Crotone Serie A

Šopek opornih točk pred ponovnim zagonom italijanske prvoligaške zgodbe

Avtor: Nejc Mravlja
18. 6. 2020, 10.36

Po včeraj sklenjenem lovu na pokalno lovoriko se bo v prihajajočem koncu tedna s kvartetom preloženih tekem 25. kroga nadaljeval še prvenstveni nogometni ples na Apeninskem polotoku. Po 9. marcu se bo tako znova zaiskrilo zlasti v neizprosni bitki treh za glavno nagrado, veliko dilem in vprašanj pa sta sprožila strikten zdravstveni protokol in neusmiljena karantena, a še zdaleč nista edina.

Kaj se bo zgodilo v primeru nove okužbe?

Ta hip gre nedvomno za zadnje pereče vprašanje pred sprostitvijo tekmovalnega dela sezone. Močan pritisk vseh nogometnih deležnikov sprva ni omajal poglavitnega sklepa zdravstveno-znanstvenega komiteja (CTS): ob pojavu pozitivnega testa na covid-19 (igralec, član strokovnega in spremljevalnega osebja) bo v prisilno osamo pahnjena celotna ekipa. Gre za okoliščino, ki bi lahko resno ohromila zaključek prvenstva. »Ministrstvi za šport in zdravje sta se o tej temi veliko pogovarjali, a ta hip še ne vem, če bo ta sklep mogoče razrahljati in ublažiti,« je še v začetku meseca izjavil predsednik italijanske nogometne zveze (FIGC) Gabriele Gravina. Slednji je vztrajal z utemeljenim razlogom. Minuli petek je CTS prižgal zeleno luč za posamično karanteno, skupinska tako ni več potrebna. Posledica? V primeru pozitivnega testa preostanek moštva ne bo poslal v osamo, ampak zgolj okuženi posameznik.

Kaj vsebuje zdravstveni protokol?

Pred potrditvijo nadaljevanja prvoligaške pustolovščine je FIGC pripravila minuciozen in zajeten skupek pravil, ki se jih bodo udeleženci na dan tekme morali striktno držati. V dokumentu z naslovom Poglavitne smernice za nadaljevanje prvenstva na 36 straneh lahko preberemo, da bo posamezni tekmi lahko prisostvovalo največ 300 oseb. Obraze igralcev bodo na poti iz predhodno dezinficiranega klubskega avtobusa do slačilnice zakrivale maske, okrepčali se bodo lahko le iz personaliziranega bidona, se izogibali rokovanju in na rezervni klopi morali sedeti ločeno od soigralcev. Prepovedano bo ugovarjanje sodnikovim odločitvam. »Nogometaši odslej ne smejo protestirati pri sodnikih in se jim približevati na manj kot poldrugi meter razdalje,« je zapisano na strani 34. Konferenčna soba in mešana cona bosta za predstavnike medijev ostali zaprti.

Je Juve ostal glavni favorit za naslov?

Na zgornje vprašanje odgovoriti nikalno bi bila žalitev za v zadnjih osmih letih neprekosljivo staro damo. Pred prisiljenim odmorom je prejšnjo trditev podkrepila z rutinirano zmago nad Interjem (2-0) in se od najljubšega sovražnika (ki ima tekmo v dobrem) oddaljila na znatnih devet točk. Varovancem Maurizia Sarrija bo načrte skušal prekrižati srčni Lazio, ki ga od Juventusa ločuje pičla točka. Rimski klub je decembra dvakrat (zmagi s 3-1 v prvenstvu in superpokalu) dokazal, da se z vodilno ekipo lige lahko več kot le enakovredno kosa. Simone Inzaghi s prvim topnikom Immobilejem in druščino tako legitimno kandidira za vrh, toliko bolj, ker so črno-beli v sinočnjem pokalnem finalu vnovič potrdili že od lanskega poletja trajajočo nestanovitno formo.

Bo ustaljena razmerja moči v širšem vrhu znova pretresla Atalanta?

Za eno glavnih žarišč pandemične zaušnice bo vrnitev v tekmovalni ritem vsekakor zahtevna misija. Z več kot 3000 smrtmi je mesto Bergamo plačalo izdaten krvni davek covida-19. Prizori kolon transportnih vozil, ki so iz mesta izvažala preminule, so pustili neizbrisljivo sled. Četudi Boginjini ultrasi nadaljevanju prvoligaških bojev niso naklonjeni, trener Gian Piero Gasperini je navdihnil z izjavo, da bo Atalanta »lahko veliko doprinesla k oživitvi lombardskega mesta«. »Moje moštvo si bo trpljenje prizadevalo pretvoriti v zapeljivo vsebino na igriščih,« je karizmatični sivolasec zaupal Gazzetti dello Sport. Četrto mesto na lestvici in zagotovljen nastop na avgustovskem zaključnem turnirju elitne osmerice v debitantskem nastopu v Ligi prvakov čudodelnemu orkestru dirigenta Gaspa omogočata zanimivo izhodišče za ponovno razsvetljevanje Bergama in okolice.

Bo Lazio uspel nadgraditi uspešno dinamiko?

Edina neporažena ekipa od konca septembra je imenitno formo uspela ohraniti globoko v novo koledarsko leto in je tudi po vsebini delovala celo najbolj prepričljivo. S 17 zmagami na zadnjih 21 tekmah je Lazio potrdil dobro naoljenost utečenega stroja, ki ga je zaustavil šele koronavirus. V obdobju mrka je Simone Inzaghi z igralci do potankosti (delno celo čezmejno) izkoristil vadbene omejitve z osnovnim namenom: nadaljevati sanje o scudettu. Pred praznimi stadioni in v povsem spremenjenem kontekstu se bodo Orli trudili po treh mesecih ponovno najti elan in zanos, ki se jih je držal do začetka pomladi. »Najbolj inteligentne zasedbe bodo v teh bizarnih pogojih zagotovo v prednosti. Razmere bi lahko primerjal z monokomedijo pred praznim avditorijem. Nogometaš bo kot nagec. Moštva z jasno izraženo in ponotranjeno strategijo se bodo tudi v teh pogojih najbolje znašla,« je v začetku meseca za največji italijanski športni dnevnik navrgel veliki Arrigo Sacchi. Z do potankosti razčlenjeno filozofijo in močno identiteto je Lazio vsekakor sposoben seči na prestol.

Je vihravi romanci Balotelli-Brescia dokončno odzvonilo?

Najverjetnejši odgovor je pritrdilen. Razočaranje nad odnosom nekdanjega reprezentanta in njegov neprofesionalen odnos do vadbenega procesa sta le delno napolnjenemu sodu izbila dno. Uprava Brescie je z odpustno izjavo najbolje plačanemu igralcu v zgodovini kluba postavila piko na kratko poglavje Super Maria v vrstah Leonesse. Vodilni možje lombardskega povratnika med elito še čakajo na overitev prekinitve pogodbe, a jasno je, da si Balotelli v tej sezoni ne bo več nadel belo-modrega dresa. Če bi prvo sodniško kladivce krovnega nogometnega organa vendarle udarilo v prid ponovni napadalčevi vključitvi v moštvo trenerja Diega Lópeza, pa vodje stroke nihče ne more prisiliti v to, da razvpitežu ponudi igralne minute. Ločitev je torej konzumirana.

Francoski dvoboj za mesto v Juventusovi hrbtenici

Tudi zaključek pokalnega tekmovanja je potrdil, da je pred mlajšim rojakom v prednosti Blaise Matuidi. Po desetih zaporednih tekmah v udarni enajsterici se je Adrien Rabiot tik pred marčevsko prekinitvijo na derbiju z Interjem znašel med rezervisti. Njegov nekdanji soigralec pri PSG je odigral eno svojih boljših tekem v tej sezoni, a na zadnjih dveh pokalnih izzivih ni prepričal. V Sarrijevi taktični geometriji in po mnenju večine predstavnikov strokovne javnosti si je svetovni prvak na hierarhični lestvici vseeno pridobil minimalno prednost. Tako petkov polfinale proti Milanu kot včerajšnji finale z Napolijem je Matuidi pričel v enajsterici, Rabiot pa na klopi. Polemika ob majski zapozneli vrnitvi v Torino (v veliki meri jo je sprožil sam) je še prilila nekaj olja na Rabiotovo vse bolj verjetno slovo od Piemonta. V prvi vrsti interesentov za usluge nesojenega francoskega reprezentanta je manager Evertona Carlo Ancelotti, ki je v dobrih poslovnih odnosih z igralčevo vselej glasno mamo in obenem Adrienovo svojeglavo zastopnico Véronique …

Bo zgoščen urnik vplival na zvišanje števila poškodb?

Tega po trimesečnem premoru vsekakor ne gre izključiti. Od začetka posamične in skupinske vadbe smo bili priča prvemu valu: Ibrahimović in Duarte (Milan), Deiola (Hellas), Baselli (Torino), Pau López in Perotti (Roma), Milinković-Savić (Lazio), Letica (SPAL), Manolas (Napoli) … V 44 dneh bo skupaj odigranih kar 124 tekem, kar bo udeležence še bolj izpostavilo tveganju za prisiljen počitek in podaljšalo spisek imen na klubskih zdravstvenih kartonih. Po napovedih ene od študij, nastalih na podlagi izkušenj iz tekmovanj, ki so se na stari celini ponovna zagnala pred calciem, bo delež poškodb v prvih dveh krogih v primerjavi s pred korona obdobjem narastel za slabo tretjino (32%). V ta namen je bilo sprejetih nekaj ukrepov, ki so povečini usmerjeni v boj proti poletni vročini: v prvi vrsti nova časovnica (tekme bodo na sporedu v treh terminih: ob 17.15, 19.30 in 21.45) in uvedba petih namesto treh menjav v potekih tekem. Nadejamo se, da bodo privzete spremembe zadostovale in ugodno učinkovale na izvedbo tekmovanja.

Bo kralj Zlatan tudi v prihodnji sezoni čaral v Hudičevem objemu?

Nekdanjemu švedskemu reprezentantu po odmevni januarski vrnitvi v prestolnico mode se po koncu sezone ponuja možnost avtomatičnega podaljšanja sodelovanja z AC Milanom, a le v primeru uvrstitve kluba v Ligo prvakov. Rdeče-črne od visoko zastavljenega cilja ločuje (pre)zahteven vzpon, zato je Ibrahimovićeva prihodnost v Lombardiji zavita v gosto meglo. Zlatan ni mogel skriti razočaranja že po odhodu zaupnika Zvonimirja Bobana, ki mu bo kmalu sledilo slovo klubske legende Paola Maldinija. Slednji povsem obratno kot klubsko poslovodstvo (tandem Scaroni-Gazidis) ni naklonjen prihodu bržčas bodočega trenerja-managerja Ralfa Rangnicka. Ibrahimovićev krog ta hip še ni sprejel dokončne odločitve, a je nedavno besedno streljanje puščic med ključnim upravnim operativcem Ivanom Gazidisom in trikratnim najboljšim igralcem italijanskega prvenstva tehtnico krepko nagnilo v prid Švedovi vrnitvi v domovino. Ko bo veteran z neusahljivo energijo zacelil poškodbo meč in se vrnil na igrišča, bo skušal znova dokazati, da še ni rekel in brcnil zadnje. Majhen namig Milanovi upravi: zadržati Ibro v Hudičevem objemu morda le ne bi bila najslabša rešitev.

Kdo bo najbolje izkoristil pet menjav?

Buffon, Rugani, Chiellini, De Sciglio, Danilo, Khedira, Rabiot, Pjanić, Bernardeschi, Dybala. Igralci, ki so kot rezervisti začeli marčevski Derby d’Italia (2-0), zadnjo Juventusovo tekmo pred pandemično prekinitvijo. Piemontski klub je po tradiciji med vsemi številčno najbolje preskrbljen in Maurizio Sarri razpolaga s praktično dvema ekipama v eni. Vpeljavo pomembne novosti – možnosti petih menjav v poteku tekme – bo toskanski strateg na podlagi bogate izbire lahko spretno izkoriščal. Luksuz, ki si ga Lazio ne more privoščiti, Inter pa zgolj delno (vrnitev Sáncheza in Sensija po poškodbi, nedorečena vloga Eriksena …). S 14 zadetki rezervistov od začetka sezone se nad vznemirljivo pridobitvijo navdušuje visoko leteča Atalanta s sijajnim Josipom Iličićem, ki je pred tekmovalnim zatišjem igral v življenjski formi. Prav Jojo bo s soigralci dejaven že v prvem vikendu po vrnitvi. V nedeljo bo v Bergamu gostil Sassuolo. Tisti Sassuolo, ki je na krilih vihravega virtuoza Jérémieja Bogaja in smrtonosnega Francesca Caputa na za zdaj zadnji odigrani prvenstveni tekmi naknadno podaljšane sezone 9. marca pred praznimi tribunami stadiona Mapei z zmago nad Brescio (3-0) dokazal, da tišina ni ovira. Strelec prvega zadetka je ob slavju po napadalnem preblisku dvignil dres in na majici pod njim odkril napis »Vse bo v redu« (orig. »Andrà tutto bene«). Naj se magične poletne noči pričnejo!

 

Foto: Guliver/Getty Images

Zadnje video vsebine

1

VIDEO: Vratar iz Kobarida dosegel gol, ob katerem so se soigralci držali za glavo...Več

2

VIDEO: Murićeva trojka, s katero je zlomil Budućnost...Več

3

Pokalna senzacija: Drugoligaš izločil evropske prvake (video)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Mandžukić izziva Milanovo prekletstvo številke 9...Več

2

Pagliuca za ŠTV: Vesel sem, ker me je premagal Handanović...Več

3

Iz Španije prepričani, da je to koš sezone (video)...Več