single
[15]
146586

Snežna kraljica Sljemena je Vlhova

Avtor: Urban Kolman
4. 1. 2022, 18.33

Slovakinja Petra Vlhova je tretjič po vrsti zmagala na slalomu za svetovni pokal na Sljemenu. Drugo mesto je pripadlo Američanki Mikaeli Shiffrin (+0,50), ki je prvič stopila na oder za zmagovalke po okužbi z novim koronavirusom, tretja pa je bila Avstrijka Katharina Liensberger (+2,11). Najboljša Slovenka je bila Ana Bucik na osmem mestu.

Vlhova je vodila že po prvi vožnji. V finalu pa je ubranila prednost pred Američanko ter vpisala 24. zmago v svetovnem pokalu, četrto v tej zimi.

“Razmišljala sem samo o tem, da bi smučala tekoče. Vedela sem, da ima veliko deklet težave. Preprosto sem spustila smuči. Bilo je res težko, razmere niso bile tako popolne in zagrebški slalom je zelo dolg,” je povedala Vlhova. “Počutim se dobro in imam veliko samozavesti.”

Slovakinja je zmagala na obeh slalomih v Leviju, osvojila je tudi slalom v Lienzu, le v Killingtonu je bila pred Vlhovo Shiffrinova, ki pa je Lienz izpustila zaradi okužbe z novim koronavirusom.

Od treh finalistk sta točke osvojili dve Slovenki. V finalu se je od Slovenk prva spustila po progi Neja Dvornik, ki si je drugo vožnjo zagotovila z 29. izhodiščem. Dvornikova ni izpustila priložnosti iz rok ter je smučala od starta do cilja za prve točke v letu 2022. V finalu je pridobila enajst mest, tekmo pa je končala na 18. mestu (+4,27), kar je njen drugi najboljši dosežek v svetovnem pokalu.

Bucikova se je drugič na progo Crveni spust pognala z desetim izhodiščem prve vožnje. Ali Nullmeyer iz Kanade, ki je bila komaj 17. na prvi progi, je ostala vodilna tudi po nastopu Goričanke, ki je z zaostankom 68 stotink sekunde vpisala četrti čas ter nato izgubila še štiri mesta (+3,26).

“Brez tiste napake bi bila uvrstitev in vožnja še precej boljša, a nisem bila edina, ki je tam storila napako. Pomembno je, da vidim, da dobro smučam, kot sem v spodnjem delu. Sedaj bo to treba prenesti še v prvi tek tekme v Kranjski Gori. Je pa bila tekma zelo težka, kar se je tudi videlo po napakah v drugem teku. Sama sem zato še bolj vesela, da sem se tudi v težkih pogojih drugega teka v redu znašla,” je dejala Bucikova, po novem osma slalomistka sezone.

Andreja Slokar, s sedmim mestom najboljša Slovenka po prvi vožnji, je imela pred takrat vodilno Kanadčanko, ki je s petim mestom vpisala izid kariere, kar sekundo in pet stotink zaloge. A se je znova izkazalo, da je finale zgodba zase.

Ajdovka je do prvega merjenja vmesnega časa izgubila zgolj 17 stotink, nato pa je naredila napako in končala še pred prihodom v cilj. Težave je imela na istem mestu kot Bucikova pred njo, žal pa se Slokarjevi ni uspelo zadržati na progi ter je bila del skupine osmih tekmovalk, ki finalne vožnje niso končale v cilju.

To je bil še drugi odstop v finalu za Slokarjevo v tej sezoni. Štiriindvajsetletnica je konec leta 2021 odstopila že v drugi vožnji veleslaloma v Lienzu.

Zagreb oziroma Sljeme bo v sredo prizorišče še moškega slaloma, tudi z dvema Slovencema na startu, Žanom Kranjcem in Štefanom Hadalinom, ki bo prvič tekmoval po težavah s hrbtom. Vremenska napoved z vetrom in padavinami ni najboljša.

Tekmovalke so spremljale tople temperature, malo snega, za povrhu pa še močan veter. Meta Hrovat je bila z zaostankom več kot pet sekund prepočasna za finale.

Razmere pa niso zmotile Vlhove, ki je kot kot prva alpska smučarka osvojila zagrebški slalom trikrat zaporedoma. Shiffrinova in Avstrijka Marlies Raich (Schild) imata po štiri zagrebške zmage, največ, pet, jih je dosegel rojak Schildove Marcel Hirscher.

Shiffrinova ima pred veleslalomom in slalomom v Kranjski Gori na vrhu skupnega seštevka 115 točk prednosti pred Vlhovo, ki v slalomskem seštevku vodi s prednostjo 140 točk pred Shiffrinovo.

Vir: STA

Foto: Sportida.com

Zadnje video vsebine

1

Zoran Dragić: Ob povratku je bilo kar malo čudno, imam pa veliko motivacijo...Več

2

Bečirović: Boljše nadgradnje kot je Dragić, si nismo mogli želeti (video)...Več

3

Gol januarja: fantastičen volej za pozno in zelo pomembno izenačenje (VIDEO)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Luka Modrić, ubrani mojster neskončne simfonije...Več

2

Prva violina HRC Honde začela s pripravami na novo sezono (FOTO)...Več

3

V pogodbi zahteval klavzulo in jo dobil, ni mu treba na tekmo, če je bil na koncertu...Več