single
[15]
166779

Smučarska reprezentanca po dveh letih ponovno na priprave na južno poloblo

Avtor: Rene Vidmar
9. 8. 2022, 14.55

Slovenski alpski smučarji bodo po dveh letih ključni del priprav na novo sezono lahko opravili na zimskem snegu na južni polobli. Na pot v tradicionalno bazo v Ushuai v Argentini se bo v sredo podala številčna odprava reprezentance v tehničnih disciplinah, s katerimi bo čez veliko lužo potovalo tudi približno štiri tone opreme.

V slovito središče najjužnejše argentinske province Ognjena zemlja se bo odpravila osmerica, trije tekmovalci za tehnični disciplini, veleslalomski olimpijski podprvak Žan Kranjec, povratnik po težavah z zdravjem Štefan Hadalin in Tijan Marovt, ter ženska ekipa za veleslalom in slalom, v kateri so Ana Bucik, Meta Hrovat, Andreja Slokar, Tina Robnik in Neja Dvornik.

“Imamo kar srečo, da lahko gremo na južno hemisfero, ker so v Evropi pogoji na ledenikih zelo slabi. Je zelo malo snega. Odprt je samo en ledenik, to je v Saas Feeju, pa še to zgornja polovica,” je pred odhodom čez Atlantik povedal trener moške ekipe Klemen Bergant.

“V Ushuaii so super dobri pogoji, zima, mraz, veliko snega, pričakujemo tudi, da bomo v nadaljevanju progo lahko tudi polili,” je razmere v mestu “na koncu naseljenega sveta” na današnjem srečanju z novinarji v Ljubljani opisal Bergant.

“Naš načrt je, da izpeljemo vsaj 17 smučarskih dni, domov pa se bomo vrnili 5. septembra. Vmes bomo reprezentantom ponudili tudi dvakrat po dva dneva premora, da bodo normalno zdržali trening do konca in da bodo treningi lahko kakovostni,” je še dejal trener.

V Ushuaii so že Kanadčani, pridejo še Avstrijci, švicarski slalomisti, vse italijanske in francoske ekipe, tako da bodo slovenski smučarji lahko dobili tudi priložnost za primerjavo s konkurenco, je prepričan Bergant.

Argentina bo tudi odlična priložnost za test opreme v pravih zimskih razmerah. “Testi opreme, ki smo jih opravili takoj po koncu sezone, so vedno dosti vprašljivi. Res je, da so tekmovalci takrat še ‘nasmučani’, da so v formi, da lahko opravijo preizkuse, vendar pa sneg ni takšen, da bi lahko dobro testirali opremo,” pravi trener.

“Trening v Ushuaii je tako namenjen tudi temu, da se izberejo smuči, ki jih bodo uporabljali tudi pozimi na tekmah. Ledeniški sneg je popolnoma drugačen. Na ledeniku veliko tekmovalcev zelo dobro smuča, zelo hitro, po izkušnjah sodeč tista oprema, ki jo izbereš na ledeniku, pozimi ponavadi ‘ne dela’,” je pojasnil.

Pred Argentino so člani in članice reprezentance za tehnični disciplini že bili na snegu, en teden so prvi del poletnih priprav opravili na ledeniku Saas Fee v Švici.

“Proti pričakovanjem so za nami presenetljivo zelo uspešne priprave. Lani smo lahko trenirali le tri dni, letos pa sedem dni od načrtovanih sedem dni na snegu,” je dejal Bergant.

Med tistimi, ki se zelo veselijo odhoda v Argentino, je tudi slovenski junak zimskih olimpijskih iger na Kitajskem Žan Kranjec, ki pa je po koncu sezone, v kateri se je ovenčal z olimpijskim veleslalomskim srebrom, sredi maja prestal operacijo trebušne kile.

“Počutim se v redu. Za mano so kondicijski treningi, nekaj malega je bilo tudi počitka in počitnic na morju,” je dejal Kranjec, ki je letos zaradi operacije izpustil letni kondicijski test, tako imenovani preizkus železni mož oziroma ironman.

“Rehabilitacija po operaciji je hitro minila. Po dveh tednih sem lahko že začel z vajami, zdaj je vse normalno. Mislim, da zaradi posega nisem veliko izgubil na formi,” je dejal najboljši Slovenec.

Foto: Sportida.com
Vir: STA

Zadnje video vsebine

1

Ivo Jan: Aleš Mušič je bil izjemno nepopustljiv in zanesljiv hokejist...Več

2

VIDEO: Sablja na tekmi lige prvakov očistil pajčevino, Muršakovi zatresli kar desetkrat...Več

3

VIDEO: V Kopru s futsal vrtiljakom zmedli obrambo nasprotnika...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Saj ni res, pa je: Neuspešno poskušal zadeti s sredine, nato je vajo ponovil nasprotnik…(VIDEO)...Več

2

Ultimativna čast: Dres Aleša Mušiča za večno pod stropom Tivolija (VIDEO)...Več

3

VIDEO: Jesenice na drugi domači tekmi v AHL do druge zmage...Več