šport TV 1 logo
08:45
Sassuolo - Lecce Serie A
šport TV 2 logo
08:45
Lokomotiva - Inter Hrvaška liga
šport TV 3 logo
08:45
Veszprem - Zagreb SEHA Liga

Slovenski tenis prihodnje leto v boj za svetovni skupini

Avtor: Blaž Magdič
29. 11. 2019, 11.40

Slovenski reprezentanci sta v letu 2019 izpolnili zastavljeni cilj, obstanek v skupinah Davisovega pokala in pokala Fed, v prihodnji sezoni pa si obe želita preboja v višji rang tekmovanja.

Dekleta pod vodstvom Andreja Kraševca so si februarja v Veliki Britaniji zagotovila obstanek v prvi evroafriški skupini pokala Fed, fantje, ki jih vodi Miha Mlakar, pa so septembra v gosteh premagali Egipt in si po novem sistemu Davisovega pokala priigrali boj za preboj v svetovno skupino.

Do tja je za Aljaža Bedeneta in druščino še dolga pot, ki se bo začela marca prihodnje leto z dvobojem proti poražencu Indija – Pakistan. Najverjetneje bo to slednji, ki bo imel prednost domačega terena. Tega je sicer imel že proti Indiji, a je ta zaradi trenj med državama izsilila igranje na nevtralnem terenu. Ta bo tako potekal ta konec tedna v Astani v Kazahstanu.

“Naša skrita želja je, da dvoboj s Pakistanom, če bo do njega prišlo, prestavimo bližje Evropi, saj je marec za igralce sila neugoden termin za potovanja v Azijo. Ne glede na to, ali bomo uspeli z željo, je naš cilj zmaga in nato oktobra 2020 boj za uvrstitev v kvalifikacije za svetovno skupino,” pravi direktor Teniške zveze Slovenije Gregor Krušič.

Aljaž Bedene je na novinarski konferenci ob podelitvi priznanj najboljšim v sezoni 2019 – poleg njega ga je prejela še Polona Hercog – izpostavil prav dejstvo, da bi potovanje v Azijo vplivalo na njegov plan turnirjev v naslednjem letu.

“Začel ga bom v Dohi, nato se selim v Melbourne na OP Avstralije, po njem pa sem običajno šel na južnoameriško turnejo. Slednjo bom letos izpustil, saj so dolga potovanja preveliko breme za nadaljnjo sezono. Zdaj bom ostal v Evropi, zato upam, da bo Davisov pokal čim bližje, saj se nato želim udeležiti turnirja v Indian Wellsu, ki sem ga v preteklih sezonah izpustil,” je dejal Bedene.

Če je moška reprezentanca enotna, da želi nastopiti v najmočnejši postavi, pa je pri dekletih zdaj že tradicionalna težava, da se vse najboljše ne želijo v državnem dresu skupaj potegovati za najvišje cilje. Prav Polona Hercog je manjkala na zadnjih pokalih Fed in tudi letos ni prišla na podelitev TZS v Ljubljano.

Tako kapetan Andrej Kraševec kot direktor Gregor Krušič sta bila skeptična glede njene udeležbe prihodnje leto na pokalu Fed. Dejala sta, da se bosta potrudila, da bo Slovenija nastopila v najmočnejši postavi, kako se bo na koncu izteklo, pa ne znata povedati.

Tako kot se je letos spremenil Davisov pokal, se bo v prihodnjih sezonah tudi pokal Fed. V 2020 se bo osem najboljših reprezentanc merilo na zaključnem turnirju v Budimpešti.

“Glede na imena in uvrstitve igralk na lestvici WTA imamo izjemno priložnost, da se prebijemo zelo visoko. Seveda pa je vse odvisno od postave, s katero bomo razpolagali. Če bomo imeli na voljo vse najboljše igralke, sem prepričan, da Budimpešta ni daleč, če bomo krpali ekipo, pa se bomo morali podobno kot letos boriti za vsako točko. Prepričan sem, da se punce zavedajo priložnosti, ki jih ponuja nov sistem tekmovanja in da se bodo udeležile tekmovanja,” pravi selektor Andrej Kraševec.

Zadnje video vsebine

1

VIDEO: Dybala še enkrat uprizoril “Messija”...Več

2

VIDEO: Spet? De Ligt vnovič igral z roko in povzročil 11-metrovko...Več

3

Slovenska reprezentanka pri AC Milanu: Treniramo v istih pogojih kot zvezdniki (VIDEO)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Kakšna blamaža Barce! Katalonci vodili z 2:0, tri sekunde pred koncem pa izgubili...Več

2

Oblak: Beckenbauerju sem rekel, ti samo javi pa pridem!...Več

3

Oblak madridski kralj prostih strelov (VIDEO)...Več