single
[15]
203108

Slovenski smučarji zadovoljni s pripravami na južni polobli

Avtor: Blaž Magdič
12. 9. 2023, 19.49

Za tremi člani slovenske moške ekipe za tehnični disciplini alpskega smučanja, Žanom Kranjcem, Štefanom Hadalinom in Tijanom Marovtom je najbolj pomemben sklop priprav na novo sezono svetovnega pokala. Ta se bo začela z veleslalomom konec oktobra v Söldnu. Vsi trije smučarji so zadovoljni s treningi na južni polobli v Ushuaii.

“Mislim, da smo načrt zelo uspešno izvedli. Opravili smo 18 dni na snegu. Zelo pomembno je bilo, da smo rezervacijo opravili že konec lanskega treninga. To se je izkazalo za ključno, ker je glede na pogoje, kakršni so trenutno v Evropi, Ushuaia dejansko edina realna možnost za kakovosten trening avgusta,” je na novinarski konferenci v Ljubljani dejal trener Sergej Poljšak, ki je v prejšnji sezoni sodeloval z žensko ekipo za tehnični disciplini.

Slovenci so imeli na voljo tudi primerjave z ekipami iz drugih držav, z Američani, Italijani, s Švicarji na čelu s prvim smučarjem zadnjih dveh sezon Marcom Odermattom.

“Upoštevajoč primerjave je stanje zadovoljivo v obeh disciplinah, tako v slalomu kot veleslalomu,” je bil zadovoljen Poljšak.

Tretji veleslalomist minule zime Kranjec že pogleduje proti uvodni tekmi, na kateri je lani v Söldnu zaostal zgolj za Odermattom. Kranjec velja za športnika, ki ga krasi zelo dobro telesna priprava.

“Govorijo mi, da imam vedno več mišične mase, to se malo šalimo. Če bi bilo to res, bi moral imeti zdaj že 120 kg, tako da je mišic podobno, kot jih je bilo,” se je uvodoma pošalil Kranjec.

“Te priprave so zelo pomembne, tako da se mi zdi, da je Južna Amerika postala že kar nuja. Mogoče smo imeli letos še za odtenek boljše pogoje. Kar se mene tiče, sem zadovoljen, smučanje je na solidni ravni, so pa še stvari, ki jih lahko popravim do prve tekme in tudi verjamem, da jih bom,” je povedal Kranjec.

Tudi Hadalin je bil zelo zadovoljen z napredkom. “Dobro smo delali, pa tudi trije tedni v Južni Ameriki se niso vlekli, vzdušje v ekipi je bilo dobro.”

Za Hadalina razmere v svetovnem pokalu niso najbolj rožnate. V veleslalomu bo startal po prvi trideseterici, v slalomu bo njegova startna številka še nekoliko slabša, okoli 50. mesta. Vrhničan bo to skušal izboljšati z novim materialom.

“S tem sem se že kar dobro ujel, imam tudi novega serviserja, tudi Sergej je nov trener za slalom, kar veliko novosti. Počutim se dobro, zato mi je bilo smučati še v večje veselje kot v preteklosti.”

“To je zelo dobrodošlo, da se na vsake toliko let malo premešajo koncepti dela, pridejo nove ideje, s katerimi se odpira tudi več prostora za napredek,” je bil zadovoljen Štef, kot Hadalina kličejo v smučarskem svetu.

V veleslalomu je bil ob koncu priprav že konkurenčen Kranjcu. “Kar me veseli, ker vem, da je Žan eden najboljših veleslalomistov na svetu.”

Tretji član ekipe Tijan Marovt je s 25 leti najmlajši. Za zdaj ostaja pri slalomu, v katerem še čaka na prvi finale v svetovnem pokalu. Zanj se bo sezona začela novembra v Leviju na Finskem. “V slalomu sva bila s Štefanom že kar konkurenčna drugim slalomistom, hvaležen sem, da sem bil drugič na pripravah v Ushuaii.”

Smučarje že v nedeljo čaka odhod na nove priprave. Tokrat bodo skušali kar se da dobre pogoje poiskati na švicarskem ledeniku Saas Fee, kamor se bodo odpravili dvakrat. Pred Söldnom pa jih čaka še lov na najbolj primerne terene za piljenje forme, kar bo tokrat predstavljajo malo večji izziv, saj trening v Val Senalesu ne bo mogoč zaradi remonta smučišča.

 

Foto: Sportida.com
Vir: STA

Zadnje video vsebine

1

“Želimo ustvariti popolno sliko in tekmovati proti vsem” (VIDEO)...Več

2

Evropske kvalifikacije: Maribor izgubil prvo tekmo proti bolgarskemu pokalnemu prvaku (VIDEO)...Več

3

Bravo poražen na svoji krstni evropski preizkušnji (VIDEO)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Luka Dončić: “Vsakič mi je v čast igrati za Slovenijo” (VIDEO)...Več

2

Vilfan po visokem porazu Slovenije proti Grčiji: Pričakujem, da bo selektor nepreklicno odstopil (VIDEO)...Več

3

Benjamin Šeško “odprl” srce in nagovoril navijače (FOTO)...Več