single
[5]
147722

Slovenski rokometaši po sramoti kritični do sebe in selektorja

Avtor: Blaž Magdič
18. 1. 2022, 09.06

Slovenska moška rokometna reprezentanca je drugič v zgodovini nastope na evropskih prvenstvih končala po prvem delu tekmovanja. Prvič se ji je to zgodilo v Vroclavu leta 2016, drugič pa letos v Debrecenu. Na odločilni tekmi za napredovanje v drugi del ji je bolečo zaušnico primazala Črna gora, po njej se ponižana in osramočena vrača v domovino.

Slovenski tabor je bil po bridkem koncu v Debrecenu pretresen, tako slabega izkupička – visoko je izgubil proti Danski s 23:34 in premagal Severno Makedonijo s 27:25 – ni nihče pričakoval.

“Nismo bili dovolj agresivni, vseh 60 minut smo imeli preveč težav v obrambi, 33 prejetih golov zgovorno priča o tem,” je po porazu na odločilni tekmi proti Črnogorcem za napredovanje v drugi del dejal švedski strokovnjak na slovenski klopi Ljubomir Vranješ.

“Na koncu so odločale malenkosti. Tekmo bi lahko obrnili v svoj prid, a tega nismo storili. To je zelo slab izid za Slovenijo, igralce in zame kot trenerja. Zelo sem razočaran,” je še dodal Skandinavec.

“Proti Črni gori smo ‘pogrnili na celi črti’, naša predstava, sploh v končnici dvoboja, je bila pod vsako kritiko,” je dejal Staš Skube in dodal: “Imeli smo željo po zmagi in motivacijo, želeli smo si preboj v drugi del, v prelomnih trenutkih dvoboja pa naša igra ni stekla.”

“Vsi smo verjeli in si želeli uvrstitev v drugi del tekmovanja, a proti Črnogorcem smo prikazali premalo. Nimam besed, močno sem razočaran,” je bil po klavrnem slovenskem nastopu v Debrecenu redkobeseden krožni napadalec Blaž Blagotinšek.

Slovenija je pred dvema letoma pod vodstvom Vranješa poletela v nebo. Na EP na Švedskem, Norveškem in v Avstriji se je v nasprotju z vsemi napovedmi prebila v polfinale. Na odločilnih tekmah v Stockholmu se ji ni izšlo, po polfinalnem porazu proti Španiji je na tekmi za bronasto kolajno morala priznati premoč še Norveški.

Po fantastičnem uvodu pod taktirko Vranješa, člana zlatega švedskega rodu iz devetdesetih let minulega in v začetku tega stoletja pod vodstvom legendarnega Bengta Johanssona in zavoljo globokih sledi, ki jih je pustil pri nemškem klubskem velikanu iz Flensburga, so mnogi pričakovali razmah slovenskega reprezentančnega rokometa, a se ta ni zgodil.

Na lansko svetovno prvenstvo v Egiptu se je slovenska reprezentanca odpravila z odločno željo po kolajni, mnogi rokometni strokovnjaki so Vranješev igralski kader celo primerjali s slovensko generacijo iz leta 2006. Tedaj so na EP v Švici nastopili vsi največji zvezdniki slovenskega rokometa, dodatno pa jih je okrepil še beloruski bombarder in v tistem času eden najbolj vročih rokometašev na svetu – Sergej Rutenka.

A Slovencem se lani v faraonovi deželi – tako kot slovenski generaciji pred 16 leti v Švici – ni izšlo, zasedli so zgolj deveto mesto. Še večje razočaranje so doživeli nekaj mesecev kasneje na berlinskem turnirju za nastop na olimpijskih igrah v Tokiu, kjer so bili “svetlobna leta” oddaljeni od Nemcev in Švedov ter ostali brez četrtega nastopa na igrah po Sydneyju 2000, Atenah 2004 in Rio de Janeiru 2016.

Pred odhodom na letošnje EP iz slovenskega tabora niso prihajale glasne napovedi. V skupini, kjer je po kakovosti daleč pred vsemi izstopala Danska, je bilo kljub določenim kadrovskim spremembam – v primerjavi z lanskim turnirjem so manjkali Dean Bombač, Matej Gaber, Dragan Gajić in Klemen Ferlin – pričakovati, da se bo Slovenija po tekmah s Severno Makedonijo in Črno goro prebila v glavni del tekmovanja.

A Slovencem se v Debrecenu ni izšlo. Na uvodni tekmi proti Makedoncem so po predstavi brez pravega šarma osvojili načrtovani točki, Dancem so se dostojno upirali le v prvem polčasu, na odločilni tretji tekmi proti Črnogorcem pa so pogrnili po celi črti. Po zmedeni in nezreli predstavi v končnici dvoboja so dokončno podpisali kapitulacijo in klavrno končali nastope na letošnjem turnirju stare celine.

Končna uvrstitev slovenske reprezentance bo znana po današnjih tekmah v skupinah B in D. Na dosedanjih 13 turnirjih je bilo najslabše 14. mesto na Poljskem 2016. Najboljši rezultat je Slovenija dosegla na domačih tleh 2004, ko je po porazu na finalni tekmi proti Nemčiji zasedla drugo mesto. Na Švedskem, Norveškem in v Avstriji 2020 se je prebila v polfinale, a nato zasedla četrto mesto. Na Hrvaškem 2000 je bila peta, v Srbiji 2012 šesta, v Švici 2006 in na Hrvaškem 2018 osma, na Portugalskem 1994 in Norveškem 2008 deseta, v Španiji 1996 in Avstriji 2010 enajsta, na Švedskem 2002 pa dvanajsta.

 

Foto: Sportida.com
Vir: STA

Zadnje video vsebine

1

Pancar: ”Če bom pridno delal, sem prepričan, da bo prišel moj čas!” (VIDEO)...Več

2

Darijan Matić – “zlati” kapetan Olimpije in del Murinega sanjskega vzpona...Več

3

Bundesliga: Pregled sezone 2021/22 (VIDEO)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

VIDEO: Matić za ŠTV: Obdobje v Olimpiji najlepše v karieri!...Več

2

Puš pred začetkom SP elitne divizije: “Prvak je lahko 8 ekip!”...Več

3

Poslovnež, ki je Koper vrnil na nogometni zemljevid: ”V nogometu ni garancije za uspeh!”...Več