single
[6]
225090

Slovenski odbojkarji v Ljubljani začeli priprave na ligo narodov

Avtor: Aljaž Pirnat
6. 5. 2024, 19.09

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca se je zbrala v Ljubljani in začela priprave na ligo narodov, skozi katero si bodo slovenski odbojkarji skušali priigrati prvi nastop na olimpijskih igrah, je v sporočilu za javnost zapisala Odbojkarska zveza Slovenije. Prvi obračuni reprezentanco čakajo med 22. in 26. majem v Turčiji.

Slovenska izbrana vrsta, ki je v lanski reprezentančni sezoni po treh srebrnih kolajnah na evropskem prvenstvu osvojila prvo bronasto kolajno, je pred novim izzivom.

Varovance selektorja Gheorgheja Cretuja namreč čakajo trije turnirji lige narodov, ki bodo odločali o preostalih potnikih na olimpijske igre v Parizu.

Prvi turnir bodo Slovenci igrali med 22. in 26. majem v Antalyi, kjer se bodo merili z Nizozemsko, Francijo, Kanado in Poljsko. Reprezentanca se bo nato iz Turčije podala na Japonsko, ki bo drugi turnir gostila med 5. in 9. junijem. V Fukuoki bodo slovenskim odbojkarjem nasproti stali Turki, Brazilci, Japonci in Bolgari.

Odbojkarska karavana se bo zatem preselila še v Slovenijo, na turnirju v Ljubljani pa se bodo odbojkarji pred domačimi navijači udarili z Argentino, Kubo, Italijo in Srbijo.

Po zaključenem rednem delu lige narodov, ki se bo hkrati odvijala še v Braziliji, Kanadi in na Filipinih, bo Mednarodna odbojkarska zveza (FIVB) potrdila zadnje udeležence olimpijskega turnirja, sledil pa bo še zaključni turnir najboljše osmerice lige narodov, a bo slednji najboljši reprezentanci prinesel le prestižno zmago.

V slovenskem taboru se vsi igralci, ki so se tudi tokrat z veseljem odzvali vabilu v izbrano vrsto, zavedajo, kako pomembna sezona je pred njimi.

“Vemo, kaj je pred nami in trenutno smo osredotočeni le na ligo narodov in na prvi turnir v Turčiji. Napornih štirinajst dni je pred nami in v tem kratkem času moramo priti na tisto raven, na kateri želimo biti in narediti dober rezultat že na prvem turnirju. Šele potem bomo razmišljali naprej, o tistem glavnem cilju,” je dejal podajalec Dejan Vinčić.

“Kemija pri nas nikoli ni bila problem, že danes je selektor lepo povedal, na kaj se bomo osredotočili in da bomo takoj začeli z igro šest na šest. Nimamo dosti časa, vsekakor bo v ospredju posvečanje vsaki malenkosti in to je tisto, kar na koncu dela razliko. Tu moramo biti najboljši in mislim, da je ob tem najbolj važno še, da ostanemo zdravi in da gremo res v popolni zasedbi na turnirje,” je še dodal dolgoletni reprezentančni podajalec Dejan Vinčić

Po letu dni premora zaradi poškodbe se v reprezentanco vrača tudi odlični korektor Tonček Štern, ki ima za seboj uspešno sezono v dresu grškega Olympiakosa. “Lani me zaradi poškodbe ni bilo z reprezentanco, vsi vemo, zakaj. Bilo je zelo težko gledati s kavča, tako da sem res komaj čakal, da se vrnem med te fante, saj vsi vemo, kakšno vzdušje je v reprezentanci, kakšna ekipa smo,” je dejal korektor slovenske reprezentance.

Cretu ima na pripravah za zdaj na voljo 16 odbojkarjev, podajalce Dejana Vinčića, Gregorja Ropreta in Uroša Planinšiča, korektorja Tončka Šterna in Nika Mujanovića ter srednje blokerje Alena Pajenka, Saša Štalekarja in Janža Janeza Kržiča. Na sprejemalskem mestu so se na prvem treningu zbrali Tine Urnaut, Klemen Čebulj, Matej Kök, Žiga Štern, Rok Bračko in novinec v izbrani vrsti Luka Marovt, v vlogi prostih igralcev pa sta Jani Kovačič in Urban Toman.

Srednji bloker Jan Kozamernik, ki je v nedeljo s Trentinom osvojil prestižno ligo prvakov, se bo reprezentanci priključil v četrtek, začetek priprav in tudi lige narodov pa bo zaradi operacije gležnja izpustil sprejemalec Rok Možič.

“Več kot vesel sem, da smo spet skupaj. Za nami je pet neverjetnih mesecev v lanskem letu, skozi zadnji dve leti pa so ti fantje postali kar del moje družine. Zdaj sta pred nami dva tedna, ki ju bomo v veliki meri posvetili telesni pripravi in moči. Trenirali bomo s srednjo in tudi visoko intenzivnostjo, nato pa v drugem tednu to le še stopnjevali,” je dejal romunski strateg na slovenski klopi.

Vir: STA
Foto: Sportida.com

Zadnje video vsebine

1

Euro se sploh še ni začel, Nemec s potezo na treningu navijače že spravil v ekstazo (VIDEO)...Več

2

Novi trener Zmajev za Šport TV: Proračun je pomemben faktor, ni pa odločilen (VIDEO)...Več

3

VIDEO: Slovenska reprezentanca na poti v Nemčijo...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Šeško tik pred podpisom nove pogodbe...Več

2

Bundesliga ponudila nov čudež: Po porazu s tremi, do zmage s štirimi goli za obstanek v ligi! (VIDEO)...Več

3

Bundesliga strelski raj za napadalce...Več