single
[15]
154223

Slovenski letalci slavili v ekipni tekmi

Avtor: Urban Kolman
26. 3. 2022, 11.59

Žiga Jelar, Peter Prevc, Timi Zajc in Anže Lanišek (1601,1 točke) so zmagovalci zadnje moštvene tekme sezone svetovnega pokala v smučarskih skokih v Planici. Slovenci so se pred 20.000 navijači pod Poncami sicer za zmago borili z Norvežani, a je Lanišek uspešno odbil napad Halvorja Egnerja Graneruda in njegovih 242 metrov, ter poletel do 237,5 m.

Slovenci so na koncu skupaj nabrali 24,2 točke prednosti pred Norvežani ter 56,9 pred tretjeuvrščenimi Avstrijci, pri katerih je blestel svetovni rekorder Stefan Kraft.

“Veseli me, da fantje dobro skačejo, vendar vsakega takšnega dosežka ne smemo jemati samoumevno. Veliko je bilo dela skozi celotno sezono, da smo lahko prišli do teh uspehov,” je za TV Slovenija poudaril glavni trener slovenske vrste Robert Hrgota, katerega varovanci so se v točkovanju pokala narodov povzpeli že na drugo mesto. Za vodilnimi Avstrijci pred zadnjo tekmo sezone zaostajajo “le” še za 194 točk.

Lindvik, svetovni prvak v poletih in olimpijski prvak z velike naprave, ki je bil v prvi seriji najboljši med vsemi, je tudi v finalu pokazal izjemen polet do 241,5 metra. Petkov zmagovalec Jelar, ki je dan pred tem z 239 metri dosegel osebni rekord, je za njim poletel do 227 metrov, kar je pomenilo, da je Slovenija zdrsnila na drugo mesto in za Norveško zaostajala za 5,2 točke.

V drugi skupini je za Slovenijo nastopil kapetan ekipe Prevc, ki se je v petek z drugim mestom prvič po letu 2020 spet povzpel na zmagovalni oder svetovnega pokala. V finalu je poletel kar do 236 metrov, se komajda obdržal na nogah, a kljub temu popeljal Slovenijo spet na prvo mesto. Prednost je povišal na kar 25,1 točke prednosti.

Tretji v slovenski vrsti je nastopil svetovni podprvak v poletih Zajc. Rokavico mu je z izjemnim poletom 231,5 metra vrgel Norvežan Johann Andre Forfang, Zajc pa je za njim pristal kar pri 241 metrih. Slovenija je pred nastopi zadnje skupine prednost povišala na 34 točk.

V zadnji skupini se je od smučarskih skokov poslovil Daiki Ito. Šestintridesetletni Japonec, štirikratni zmagovalec tekem svetovnega pokala ter svetovni prvak s tekme mešanih ekip 2013 ter dobitnik ekipnega brona v Sočiju 2014, je po poletu do 197,5 metra v izteku letalnice bratov Gorišek končal na ramenih moštvenih kolegov in pomahal skokom v slovo.

Halvor Egner Granerud je v boju za zmago za Norveško poletel kar do 242 metrov, pri čemer je pristal v telemarku. Lanišek se ni ustrašil izziva in je poletel do 237,5 metra za zanesljivo zmago Slovenije.

Zajc, ki je bil v petek tako razočaran nad četrtim mestom, da jo je nešportno mahnil kar mimo novinarjev v mešani coni, je bil danes pred mikrofonom TV Slovenija bolj zadovoljen: “Včeraj mi je malo zmanjkalo za stopničke. Po eni strani je dobro, ker veš, da so bili trije Slovenci na stopničkah, po drugi strani si pa razočaran, ker si ti ostal brez. Danes sem spet pokazal, da znam leteti, oziroma smo vsi fantje pred domačimi navijači pokazali, da smo močni.”

Jelar, ki je skakal v prvi skupini z danes najboljšim posameznikom Lindvikom, je po ekipni zmagi dejal: “Zmeraj je napeto do konca, hitro se lahko kaj zalomi. Fantje smo vsi oddelali svoje in jaz sem presrečen. Mislim, da vsi živimo svoje sanje. Fenomenalno!”

Tudi kapetan ekipe Prevc je sijal od zadovoljstva: “Kaj naj rečem? Krasen dan, v skokih nikoli nič ni samoumevno. Sanjsko!” Medtem pa je Lanišek dodal: “Bilo je kar veliko pritiska, vsi so nam rekli: ‘Zmagajte, zmagajte!’. A treba je bilo ohraniti mirnost do konca. Nenazadnje se za takšne uspehe živi, zato garamo in takšni trenutki bodo za vedno ostali v spominu.”

V nedeljo bo v dolini pod Poncami le še zadnje dejanje sezone 2021/22 – posamična tekma najboljše trideseterice svetovnega pokala.

Na zadnji tekmi bosta padli dve končni odločitvi; v boju za veliki kristalni globus ima vodilni Japonec Ryoyu Kobayashi pred prvim izzivalcem Nemcem Karlom Geigerjem 89 točk naskoka. Prav tako bo znan najboljši letalec sezone, saj ima Jelar v boju za mali globus 20 točk prednosti pred rojakom Zajcem in 30 pred svetovnim rekorderjem Avstrijcem Stefanom Kraftom.

Vir: STA
Foto: Sportida.com

Zadnje video vsebine

1

Nukić: Igrati v takšnih pogojih je za nogometaše nevarno...Več

2

VIDEO: Neymarjev dvojnik preslepil varnostnike...Več

3

Zadnja ekipa Alpske lige namučila Železarje, ki v Podmežakli ostajajo neporaženi (VIDEO)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Nova polomija sodnika in VAR-a: Portugalska enajstmetrovka v nasprotju s pravili? (FOTO)...Več

2

Ronaldo še zadnjič udaril po Unitedu: Izdal novo uro s podobo gola, ki ga je dosegel proti rdečim vragom (FOTO)...Več

3

In če bo to prvenstvo de Jongovo?...Več