šport TV 1 logo
14:15
Vrhunci, Turčija WRC
šport TV 2 logo
14:05
SPAL - Lazio Serie A
šport TV 3 logo
14:00
Montpellier - Chambery Francoska liga

Slovenke spisale zgodovino

Avtor: Marko Premrl
26. 8. 2019, 11.07

Slovenska ženska odbojkarska reprezentanca je v šestem poskusu prišla do prve zmage na evropskih prvenstvih. Po treh neuspešnih poskusih na prvenstvu leta 2014 in letošnjih porazih proti Poljski in Belgiji je v Lodžu premagala Portugalsko s 3:0 (21, 20, 9).

Slovenke so bile prvič na prvenstvu v vlogi rahlih favoritinj. To pa ni pomenilo, da bodo imele lahko delo. Vsekakor pa so lahko bolj samozavestno stopile na igrišče in lažje pokazale svoje znanje. Blestele sicer niso, spet so bila prisotna nihanja, spet so imele težave s sprejemom, a so vseeno pokazale več kot tekmice ter se zasluženo veselile uspeha. Z njim so zadržale možnosti, da se v skupini B uvrstijo na četrto mesto, kar bi jim zagotovilo nastop v osmini finala.

Že sam pogled na nasprotno stran igrišča je kazal, da bo izbrankam Alessandra Chiappinija, ki je tokrat tekmo z začel s podajalko Saro Najdič in sprejemalko Moniko Potokar, ti sta v začetni postavi zamenjali Evo Mori in Ano Marijo Vovk, lažje kot proti Poljski in Belgiji. Portugalke namreč niso tako visoke, zato so imele slovenske napadalke več možnosti. In te so izkoristile.

Že na začetku je Slovenija povedla s 3:0, tekmice so za nekaj časa vzpostavile ravnotežje, toda po blokih Tine Grudine in Saše Planinšec so Slovenke spet ušle, tokrat na 16:10. Toda slabi sprejemi, Portugalke so ciljale predvsem Potokarjevo, so privedli do tega, da sta bili ekipi na 17. točki izenačeni. Toda dobri servisi in blok Grudine so Slovenkam prinesli prednost, ki je niso več izpustile iz rok.

Z dobro igro so nadaljevale tudi na začetku drugega niza in prišle do vodstva 12:7, pet točk prednosti je bilo tudi pri izidu 15:15. A vnovič ni šlo brez črnih minut, tekmice so jih tudi v tem nizu ujele na 17. točki. Na srečo pa je Iza Mlakar dosegla tri zaporedne točke, nato se je selektorju še posrečila dvojna menjava, v igro sta namesto Mlakarjeve in Najdičeve vstopili Darja Eržen in Morijeva, ko pa se je na igrišče vrnila Mlakarjeva, je poskrbela še za dve zaporedni točki in s tem končala niz.

Dobri začetni udarci najboljše serverke v slovenski vrsti Najdičeve so na začetku tretjega niza zagotovili vodstvo s 5:0. Portugalke se niso več pobrale, Slovenke so se povsem sprostile ter razigrale, tokrat tekmicam niso ponudile nobene priložnosti.

Slovenke bodo imele ponedeljek prost dan, v torek pa se bodo pomerile z Italijo, ki je prvi favorit skupine.

 

Foto: Sportida.com
VIR: STA

Priporočamo še

1

VIDEO: Kurtić junak SPAL-a, v 92. minuti premagal Lazio...Več

2

Gerčar: Konec, zaključujem kariero!...Več

3

Veliki up evropskega rokometa v nekaj tednih vzljubil življenje v Celju (VIDEO)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Sarma z “doživljenjsko” pogodbo brez povišice...Več

2

Španci poročajo: Slačilnica Barce je tempirana bomba...Več

3

Špela Motaln: Najlepše je videti slovenske navijače, himno… (video)...Več