single
[5]
175880

Slovenke pred obračunom z evropskimi prvakinjami: Z agresivno obrambo smo lahko enakovredne Norvežankam

Avtor: Klemen Verlič
13. 11. 2022, 13.13

Slovenske rokometašice so z odliko opravile svoje delo v dosedanjem delu evropskega prvenstva v Sloveniji, Severni Makedoniji in Črni gori. Po štirih tekmah so v resnih kombinacijah za preboj na najbolj prestižne tekme, pred njimi pa sta še dva zahtevna dvoboja. V ponedeljek jih čakajo imenitne Norvežanke, dva dni kasneje pa še Madžarke.

Slovenskim rokometnim prvokategornicam je sistem tekmovanja na letošnjem zaključnem turnirju stare celine omogočil celo tridnevni premor in temeljito pripravo za odločilni bitki v glavnem delu tekmovanja. Pred zadnjima dvobojema so v skupinskem delu v Celju premagale Danke in Srbkinje ter izgubile proti Švedinjam, po selitvi v Ljubljano pa so v četrtek na kolena položile še Hrvatice.

Ana Gros, Amra Pandžić, Elizabeth Omoregie in druge slovenske športne rokometne junakinje so izkoristile “tekmovalni luksuz” in dodobra napolnile svoje baterije za odločilna obračuna. V igri je velik vložek, izdatna bera točk proti Norvežankam in Madžarkam bi jim prinesla celo uvrstitev v polfinale ali tekmo za končno peto mesto. V primeru osvojitve četrtega mesta bi zagotovo izboljšale doslej najboljši slovenski dosežek z evropskega prvenstva na Madžarskem 2004, kjer so Tanja Oder, Anja Frešer in druge njihove tedanje soigralke pod vodstvom Roberta Beguša zasedle deveto mesto.

Po nepolnem drugem krogu v ljubljanski skupini I sta na vrhu Norveška (tekma manj) in Danska s šestimi točkami, Slovenija (tekma manj) ima štiri, Švedska (tekma manj) in Hrvaška po dve, Madžarska (tekma manj) pa je brez njih.

Slovenke pred ponedeljkovim dvobojem z osemkratnimi evropskimi prvakinjami in branilkami naslova iz turnirja na Danskem 2020 napovedujejo novo srčno predstavo. Skandinavke so absolutne favoritinje tega obračuna, po njihovem “sprehodu” v skupinskem delu tekmovanja, kjer so visoko premagale Hrvatice z 32:23, Švicarke z 38:21 in Madžarke z 32:22, so v svojem prvem enakovrednem dvoboju na letošnjem turnirju v soboto ukanile še Švedinje s 27:25.

“Norveška? Če sem iskren, polovico svoje trenerske kariere sem posvetil njej. Izjemno spoštujem njen celoten sistem in razumevanje rokometa,” je na zadnjem medijskem dogodku pred ponedeljkovo tekmo uvodoma dejal slovenski selektor Dragan Adžić.

“Ko sem prevzel slovensko reprezentanco, sem glavno pozornost namenil naši igri v obrambi, tudi na tekmi proti Norveški bo to najbolj pomemben element. Na zadnjih štirih tekmah so moje varovanke dokazale, da se lahko kosajo z najboljšimi in na trenutke igrajo celo boljše od svojih tekmic. Med ponedeljkovo tekmo moramo ostati stabilni, ne smemo si privoščiti napak in prevelikih nihanj. Veselim se te tekme,” je dodal Adžić.

Med najbolj izpostavljenimi slovenskimi rokometašicami na letošnjem turnirju je Elizabeth Omoregie, ki je imela pred dvobojem s Hrvaticami določene zdravstvene težave, v ponedeljek pa bo nared za boj z rokometnimi silakinjami iz Norveške.

“Norveško izjemno spoštujem, a menim, da gre za reprezentanco, ki jo lahko premagamo. Na bližnji tekmi bo večji pritisk na strani Norvežank, ki morajo zmagati, mi pa moramo prikazati našo najboljšo igro. Na tekmi z Dankami smo dokazale, da znamo in zmoremo. Tekme ne smemo začeti s strahom, naša primarna naloga pa bo, da zaustavimo norveško sijajno zunanjo vrsto,” pravi Omoregie.

“Za nas je ta tekma za biti ali ne biti, izgubimo lahko polfinale, kar pa ni mala stvar. Po štirih tekmah na turnirju smo še bolj ambiciozne in prav je, da je tako. Če bomo v obrambi agresivne in znova prikazale našo povezanost ter energijo in ‘spoštovale žogo’, potem smo lahko enakovredne Norvežankam,” je pred ponedeljkovo tekmo dejala izkušena slovenska reprezentantka Barbara Lazović.

Foto: Sportida.com
Vir. STA

Zadnje video vsebine

1

Urukalo: “Za takšne predstave nas najbolj motivira domača publika!” (VIDEO)...Več

2

Nukić: Igrati v takšnih pogojih je za nogometaše nevarno...Več

3

VIDEO: Neymarjev dvojnik preslepil varnostnike...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Milanski Inter Šešku preprečil, da bi spoznal Dončića...Več

2

Nova polomija sodnika in VAR-a: Portugalska enajstmetrovka v nasprotju s pravili? (FOTO)...Več

3

Ronaldo še zadnjič udaril po Unitedu: Izdal novo uro s podobo gola, ki ga je dosegel proti rdečim vragom (FOTO)...Več