single
[5]
223564

Slovenke dobile tekmice na EP

Avtor: Lamin Diallo
18. 4. 2024, 20.22

Prireditelji evropskega rokometnega prvenstva za ženske, ki bo konec leta potekalo v Avstriji, Švici in na Madžarskem, so danes opravili žreb predtekmovalnih skupin. Slovenija bo igrala v skupini E v Innsbrucku s sogostiteljicami Avstrijkami, branilkami naslova Norvežankami in Slovakinjami.

Slovenska ženska reprezentanca si je EP priborila v kvalifikacijah, ki so se končale v začetku aprila. Zasedla je drugo mesto v svoji kvalifikacijski skupini, dvakrat izgubila s Francozinjami, premagala pa Italijanke in Latvijke.

EP bo potekalo od 28. novembra do 15. decembra v treh državah, prvič doslej bo na tekmovanju 24 ekip. Tudi zadnje takšno tekmovanje so gostile tri države, Slovenija, Severna Makedonija in Črna gora.

Po predtekmovanju v šestih skupinah s po štirimi udeleženkami bosta po dve najboljši iz vsake skupine napredovali v drugi del. Tam se bodo v Debrecenu združile skupine A, B in C, na Dunaju pa skupine D, E in F. Tudi odločilni boji za medalje bodo nato na Dunaju. Najboljši ekipi vsake skupine drugega dela bosta napredovali v polfinale, tretjeuvrščeni čaka medsebojna tekma za peto mesto.

Slovenke se bodo v uvodnem krogu 28. novembra merile z Norvežankami, po dveh dneh premora bo 30. novembra na vrsti dvoboj s Slovakinjami, po še dveh prostih dneh pa 2. decembra še z Avstrijkami.

Tekmovanje v Innsbrucku bo gostila tamkajšnja olimpijska dvorana, ki sprejme 8000 gledalcev.

Slovenke bodo ob svoji skupini pozorne tudi na dogajanje v skupinah D in F. V skupini D v Baslu bodo nastopale Danska, Švica, Hrvaška in Ferski otoki, v F, ki bo igrala tako kot slovenska v Innsbrucku, pa Nizozemska, Nemčija, Islandija in Ukrajina.

Skupino A v Debrecenu sestavljajo Švedska, Madžarska, Severna Makedonija in Turčija, v skupini B v Debrecenu bodo nastopale Črna gora, Romunija, Srbija in Češka, v skupini C v Baslu pa Francija, Španija, Poljska in Portugalska.

“Vse tekmice, proti katerim bomo igrali v prvem delu evropskega prvenstva, poznamo. Po širitvi števila sodelujočih ekip zdaj iz prvega dela napredujeta le dve ekipi iz posamezne skupine. Verjamem, da bo slovenska reprezentanca imela na voljo kakovostno ekipo, da se bo ta prebila v drugi del tekmovanja. Letošnje evropsko prvenstvo bo sicer prvo tekmovanje, ki ne bo kvalifikacijsko za naslednje olimpijske igre v Los Angelesu. Najboljše reprezentance, med njimi tudi Norveška, zato utegnejo seči po kakšni menjavi igralk. Sam upam, da Slovenija na evropskem prvenstvu nastopi v najmočnejši zasedbi in pokaže, česa je zmožna,” je po žrebu za Rokometno zvezo Slovenije dejal selektor Dragan Adžić.

Zadnje video vsebine

1

Herlings kritičen do komisarjev: V takšnih razmerah je rumeno zastavico skoraj nemogoče videti (VIDEO)...Več

2

Matej R. Mavrič: “V Sloveniji imamo talentirane igralce in trenerje, dajmo jim priložnost” (VIDEO)...Več

3

Studio ŠTV: Leverkusen je najlepša nogometna zgodba letošnje sezone (VIDEO)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Na Lookmana bomo poslej gledali drugače...Več

2

“Včasih je težko ves čas oživljati ogenj” (VIDEO)...Več

3

Kultni klub se vrača med elito: Tja ga je popeljal “ameriški Julian Nagelsmann” (VIDEO)...Več