single
[5]
191292

Slovenija pričakovano premagala Kosovo

Avtor: Urban Kolman
30. 4. 2023, 20.05

Slovenska moška rokometna reprezentanca je v zadnjem krogu kvalifikacij za nastop na evropskem prvenstvu v Nemčiji 2024 v Velenju premagala Kosovo s 33:28 (19:12).

Slovenija je v skupini 7 osvojila prvo mesto z desetimi točkami. Na šestih tekmah je po dvakrat premagala Črno goro in Kosovo, na dveh tekmah z BiH pa je zbrala dve od štirih možnih točk. BiH na drugem mestu je kvalifikacije končala z osmimi, tretjeuvrščena Črna gora s šestimi, Kosovo pa brez točk.

Tekmeci elitne slovenske izbrane vrste na evropskem prvenstvu med 10. in 28. januarjem prihodnje leto v Berlinu, Hamburgu, Münchnu, Kölnu, Düsseldorfu in Mannheimu bodo znani po žrebu, ki bo 10. maja v Düsseldorfu.

Slovenija je na dosedanjih evropskih prvenstvih najboljšo uvrstitev dosegla na domačih tleh 2004, ko je po porazu na finalni tekmi proti Nemčiji zasedla drugo mesto. Na Švedskem, Norveškem in v Avstriji 2020 se je prebila v polfinale, a nato osvojila četrto mesto.

Na Hrvaškem 2000 je bila peta, v Srbiji 2012 šesta, v Švici 2006 in na Hrvaškem 2018 osma, na Portugalskem 1994 in Norveškem 2008 deseta, v Španiji 1996 in Avstriji 2010 enajsta, na Švedskem 2002 dvanajsta, najslabšo uvrstitev pa je dosegla na lanskem zaključnem turnirju na Madžarskem in Slovaškem, ko je zasedla šestnajsto mesto.

Izbranci slovenskega selektorja Uroša Zormana so levji delež za peto zmago opravili že v prvi polovici tekme. Po uvodnem tipanju so si prvo otipljivo prednost priigrali v 14. minuti, ko so povedli z 9:5, po njihovem vodstvu z 12:6 štiri minute kasneje pa je reagirala tudi tekmečeva klop in zahtevala minuto odmora.

Ta ni radikalno spremenila razmerja na igrišču. Slovenska prednost do odhoda na veliki odmor ni več tako konstantno naraščala, tudi zavoljo Zormanovih pogostih menjav in neuigranosti za zadnjo reprezentančno akcijo močno spremenjenega kadra brez številnih nosilcev igre (Blaž Janc, Borut Mačkovšek, Dean Bombač, Blaž Blagotinšek, Jure Dolenec, Tilen Kodrin, Aleks Vlah …).

Slovenija je drugo polovice tekme začela z vodstvom sedmih golov (19:12). V prvi drugega polčasa si je nekajkrat priigrala prednost desetih golov – prvič 24:14, zadnjič 29:19 -, nato pa nerazumljivo popustila. To so njihovi tekmeci izkoristili, pet minut pred koncem je prednost Zormanovih izbrancev znašala štiri gole (30:26). Za razred boljši Slovenci so se v končnici le zbrali in kvalifikacije končali z zmago s petimi goli (33:28).

V slovenski izbrani vrsti sta bila v Rdeči dvorani najbolj učinkovita Tilen Strmljan in Staš Jovičić Slatinek, oba sta dosegla po šest golov.

“V teh kvalifikacijah smo izpolnili naš cilj. Nastop na evropskem prvenstvu smo si zagotovili že po štirih tekmah, osvojili prvo mesto v skupini in zmagovito končali kvalifikacijski ciklus. Na tekmi proti Kosovu sem zelo zadovoljen s predstavo svojih varovancev v prvih 45 minutah, z zadnjimi petnajstimi minutami pa nikakor ne,” je po zmagi dejal Zorman.

“Od samega začetka je bila energija prava, želja in volja na pravem mestu. Dobro smo igrali tako v obrambi kot napadu. Do 45. ali 50. minute smo igrali po dogovoru iz slačilnice, nato pa smo nerazumljivo popustili. Škoda, ko imaš enkrat deset golov prednosti, potem moraš igrati gol za gol, mi pa smo hiteli in delali napake,” je dodal Strmljan.

Vir: STA
Foto: Sportida.com

Zadnje video vsebine

1

(VIDEO) Boromisa po porazu z Bravom: Oprosti vsem navijačem za sezono brez trofeje...Več

2

Arnol po zmagi proti Olimpiji: Današnja tekma je bil zrelostni izpit, ki smo ga uspešno opravili (VIDEO)...Več

3

VIDEO: Šeško sezono končal z izjemno strelsko formo in fantastičnim evrogolom...Več

Najbolj brano ta mesec

1

“Včasih je težko ves čas oživljati ogenj” (VIDEO)...Več

2

Kultni klub se vrača med elito: Tja ga je popeljal “ameriški Julian Nagelsmann” (VIDEO)...Več

3

Ko v deželi denarja zmanjka cekinov...Več