single
[5]
192125

Slovenija na EP z Norveško, Poljsko in Ferskimi otoki

Avtor: Urban Kolman
10. 5. 2023, 19.46

Slovenska moška rokometa reprezentanca se bo na evropskem prvenstvu med 10. in 28. januarjem prihodnje leto v Nemčiji v skupinskem delu pomerila z Norveško, Poljsko in Ferskimi otoki. Izbranci Uroša Zormana bodo prvi del tekmovanja igrali v Berlinu, je odločil današnji žreb v Düsseldorfu.

“Na evropskem prvenstvu ni lahkih tekmecev in tudi naša skupina ne bo enostavna. Za favorite veljajo Norvežani, vedno so v boju za odličja. S Poljsko smo se nedavno pomerili v skupinskem delu svetovnega prvenstva, javnosti morda manj znani pa so rokometaši Ferskih otokov, ki v zadnjem obdobju močno napredujejo in gojijo skandinavski slog rokometa,” je po ples kroglic v Düsseldorfu dejal Zorman.

“Skupina se mi zdi neugodna, a primerna. Ukvarjali se bomo sami s sabo in poskušali stopnjevati formo ter se ne obremenjevali s kalkulacijami. Na prvenstvo gremo tekmo po tekmo, a z željo po zmagi na vsakem dvoboju,” je še dodal Ljubljančan, ki je svoje varovance v začetku tega leta popeljal do osmega mesta na svetovnem prvenstvu na Poljskem in Švedskem, v kvalifikacijah za EP 2024 pa do prvega mesta v skupini 7.

Na EP 2024 so v skupini A Francija, Nemčija, Severna Makedonija in Švica, v skupini B Španija, Avstrija, Hrvaška in Romunija, v skupini C Islandija, Madžarska, Srbija in Črna gora, v skupini E Švedska, Nizozemska, BiH in Gruzija, v skupini F pa Danska, Portugalska, Češka in Grčija.

V drugi del tekmovanja bosta napredovali po dve najboljši izbrani vrsti iz šestih skupin. Iz drugega dela bosta iz dveh skupin v izločilne boje napredovali po dve najboljši reprezentanci, tretjeuvrščeni pa se bosta pomerili za končno peto mesto.

Prvi del evropskega prvenstva bo v Düsseldorfu, Berlinu, Mannheimu in Münchnu, glavni del v Kölnu in Hamburgu, odločilne tekme pa v Kölnu.

Slovenija je na dosedanjih evropskih prvenstvih najboljšo uvrstitev dosegla na domačih tleh 2004, ko je po porazu na finalni tekmi proti Nemčiji zasedla drugo mesto. Na Švedskem, Norveškem in v Avstriji 2020 se je prebila v polfinale, a nato osvojila četrto mesto.

Na Hrvaškem 2000 je bila peta, v Srbiji 2012 šesta, v Švici 2006 in na Hrvaškem 2018 osma, na Portugalskem 1994 in Norveškem 2008 deseta, v Španiji 1996 in Avstriji 2010 enajsta, na Švedskem 2002 dvanajsta, najslabšo uvrstitev pa je dosegla na lanskem zaključnem turnirju na Madžarskem in Slovaškem, ko je zasedla šestnajsto mesto.

Vir: STA
Foto: Sportida.com

Zadnje video vsebine

1

VIDEO: Romunke po drami z obrambo v zadnjih sekundah do zmage nad Brazilkami...Več

2

Dobrosrčna poteza Tima Gajserja: Mladi navijač prejel dres in od sreče kar zajokal (VIDEO)...Več

3

Gerčar o Pradu: V najboljši formi je bil v začetku sezone (VIDEO)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Sijajen uvod EURA za Slovenijo: Četa Matjaža Keka odščipnila točki favorizirani Danski...Več

2

Šeško tik pred podpisom nove pogodbe...Več

3

Bundesliga ponudila nov čudež: Po porazu s tremi, do zmage s štirimi goli za obstanek v ligi! (VIDEO)...Več