pismo ikona
šport TV 1 logo
šport TV 2 logo
01:00
Atalanta - Inter Serie A
šport TV 3 logo
01:00
Lille - Metz Ligue 1

Slovenci v Tacnu med favoriti za visoka mesta

Avtor: Marko Premrl
25. 6. 2019, 17.41

Tacen bo od petka do nedelje gostil tretjo tekmo svetovnega pokala slaloma na divjih vodah v sezoni. Med skoraj 200 tekmovalci bo tudi enajst Slovencev, ki lahko v vsaj treh od štirih disciplin resno računajo na visoke uvrstitve. Tudi zaradi odsotnosti nekaterih, ki so krojili vrh na prvih dveh preizkušnjah.

Posebej močna slovenska orožja bodo kanuisti Benjamin Savšek, Luka Božič in Anže Berčič. Na prvi tekmi v Londonu je bil Božič četrti, evropski prvak Benjamin Savšek pa deseti. Zmagal je Nemec Sideris Tasiadis, ki ga v Tacnu ne bo, pred Britancema Adamom Burgessom in Ryanom Westleyjem, ki ju prav tako ne bo na savskih brzicah.

Na drugi tekmi je v kanuistični konkurenci slavil Slovak Matej Benuš pred Nemcem Franzem Antonom, tega v Tacnu ne bo, in Božičem. Savšek je bil deveti. Ob dobri pripravljenosti in odsotnosti nekaterih, ki so že bili na stopničkah v tej sezoni, se tako Slovencem ponujajo lepe možnosti za slavje.

“Mislim, da nas je deset takih, ki lahko vedno pridemo v finale. V tej sezoni so se na stopničkah menjavali tekmovalci, na vsaki tekmi so bili različni kanuisti v vrhu. V finalu so vsi sposobni priti na vrh, vsi startamo na medalje. Borba bo zagotovo močna in se bo treba močno osredotočiti na nastop. Veselim se že domače tekme, tudi zaradi občinstva,” pred tekmo pravi Savšek.

Božič pa o sami konkurenci v kanuju dodaja: “Vse te najmočnejše reprezentance bodo imele popolne ekipe, mogoče Francozi ne, ampak oni imajo izjemno velik nabor kakovostnih tekmovalcev. Prihajajo tudi druge reprezentance, ki mogoče v zadnjih letih niso bile toliko v ospredju. Izbor tekmovalcev za finale je tako velik, ampak mislim, da smo še vedno v manjši prednosti Slovenci. Treba pa se bo pripraviti in svoje tudi narediti.”

Med kajakaši je prvo tekmo dobil Britanec Joseph Clarke, olimpijski prvak iz Ria de Janeira, drugi je bil Čeh Jiri Prskavec, tretji pa Nemec Hannes Aigner. Tega ne bo v Ljubljani. V finalu kajakašev sta veslala Peter Kauzer in Niko Testen, ki sta na koncu zasedla osmo in deveto mesto. V Bratislavi na drugi tekmi pa je kajakaško konkurenco pokoril Slovak Andrej Malek, sledila sta mu Poljak Michal Pasiut in Francoz Boris Neveu. Tudi slednjega ne bo v Tacnu. Kauzer je bil šesti.

Predvsem Hrastničan bo znova močan slovenski adut. Čeprav mu v tej sezoni še ni uspelo priti na stopničke, pa je pokazal, da je še vedno hiter. Doslej se ga je držalo le nekaj smole. V Londonu so mu sodniki po njegovem napačno pripisali 50 kazenskih sekund, hkrati pa ga med polfinalom in finalom pozvali na dopinško kontrolo, v Bratislavi pa je prav tako dobil 50 kazenskih sekund zaradi izpuščenih vrat. Od Slovencev bosta v Tacnu veslala še Niko Testen in Martin Srabotnik.

Svoja orožja ima Slovenija tudi med kajakašicami. Predvsem navdušuje Eva Terčelj, ki bo v odsotnosti poškodovane Urše Kragelj glavni slovenski up za visoko uvrstitev. Terčeljeva je bila na prvi tekmi sedma, na drugi pa osma. Na prvi tekmi je slavila Britanka Mallory Franklin pred Nemko Ricardo Funk (teh dveh v Tacnu ne bo) in Avstralko Jessico Fox, na drugi pa Avstrijka Corinna Kuhnle pred Novozelandko Luuko Jones (te ne bo na Savi) in Funkovo.

“Med najhitrejšimi se sicer ponavljajo ena in ista imena, včasih katera vendarle preseneti, tako da ne veš točno, kdo bo favorit. Ampak to na tekmi ni pomembno, največji tekmec si sam sebi. Treba se je osredotočiti na svoj nastop, da najbolje funkcioniraš in to je moja naloga tudi za to tekmo,” pravi Terčeljeva, ki bo ob sebi imela še Ajdo Novak in Evo Alino Hočevar.

V ženskem kanuju pa je v Bratislavi zmagala Francozinja Claire Jacquet pred Andorko Monico Doria Villarubla in Brazilko Ano Satila. Med finalistkami je bila tudi Eva Alina Hočevar, ki je zasedla deseto mesto. V Londonu sta bili na vrhu Britanki Franklinova in Kimberley Woods (tudi nje ne bo na tekmi), tretja je bila Avstralka Foxova. V Tacnu bosta od Slovenk veslali še Alja Kozorog in Lea Novak.

 

Foto: Sportida.com
VIR: STA

Zadnje video vsebine

1

VIDEO: Diamanti dvakrat z lobom osmešil nasprotnika...Več

2

MXGP in MX2: Kako se je odvijala sezona in kaj nas čaka (video)...Več

3

Febvre: Želimo samo dirkati, četudi se sezona zavleče do novembra (VIDEO)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Posterji Iličića preplavili Bergamo...Več

2

Bomba iz Anglije: Ronaldo se je dogovoril z Newcastlom!...Več

3

Tri tedne pred nadaljevanjem MXGP sezone Gajser trenira na vso moč (VIDEO)...Več