šport TV 1 logo
21:45
Inter - Parma Serie A
šport TV 2 logo
23:15
Napoli - Atalanta Serie A
šport TV 3 logo
23:00
New York Islanders - Washington NHL

Slovenci lovijo OI s samozavestjo favoritov

Avtor: Marko Premrl
5. 2. 2020, 08.09

Središče slovenskega hokejskega dogajanja bo do konca tedna na Jesenicah. Tam se bo v četrtek začel olimpijski kvalifikacijski turnir, na katerem samo prvo mesto vodi na zadnjo stopnjo kvalifikacij in odpira možnosti za Peking 2022. Domači hokejisti se zavedajo, da so favoriti, a Hrvatov, Litovcev in Japoncev ne bodo podcenjevali.

“Zdaj gre zares, ni nobene prijateljske tekme. Turnir bo treba vzeti resno, stoodstotno, brez podcenjevanja, ker se lahko hitro kaj zalomi. Po dolgem času smo skoraj popolni, super, da smo spet skupaj. Imamo jasen status favoritov, a moramo vsako tekmo odigrati stoodstotno. Želja je ista kot pred Dansko, ko smo šli prvič na OI. Olimpijske igre so le vrhunski turnir. Gremo korak za korakom, zdaj je treba zmagati, potem pa bomo videli, kako naprej,” je misli vseh reprezentantov na zboru na Jesenicah povzel Rok Tičar, eden od igralcev izkušenega jedra slovenske izbrane vrste.

Slovenija začenja lov na tretje olimpijske igre. Uspešno je nastopila v Sočiju 2014 in Pyeongchangu 2018, zdaj je na vrsti Peking 2022. A do Kitajske čez dve leti sta še dve oviri. Najprej ta domači turnir, ki ga morajo Slovenci dobiti, če želijo ohraniti olimpijske upe, potem pa še zadnja kvalifikacijska stopnja.

Avgusta bodo potekali še trije turnirji, na katere se bodo uvrstili zmagovalci treh februarskih. Na avgustovskih pa so že Slovaška, Belorusija in Avstrija v skupini D, Latvija, Francija in Italija v skupini E ter Norveška, Danska in Južna Koreja v skupini F.

“Vemo, kakšne tekme nas čakajo. Zdaj smo mi v vlogi favorita in to bomo morali dokazati. Vsi imamo cilj, želja je, da se uvrstimo naprej in dali bomo vse od sebe, da ta cilj dosežemo. Vsak reprezentančni turnir je zelo pomemben, pa ni važno, kaj je, SP ali olimpijske kvalifikacije. Vsi bomo dali vse od sebe, tu smo z enim ciljem,” je pred začetkom razmišljal Ken Ograjenšek.

Devet ekip sicer že ima vstopnice za naslednje OI. Razdelil so jih na podlagi jakostne lestvice iz lanskega leta, na igrah so tako že Kanada, Rusija, Finska, Švedska, Češka, ZDA, Nemčija in Švica, eno mesto je rezervirano za gostiteljic iger Kitajsko.

“To je en turnir več, kot smo navajeni. A vemo, kaj se od nas pričakuje, vemo, da smo mi favoriti. Moramo iti brez podcenjevanja. Moramo narediti, kar se od nas pričakuje. Kaj bo avgusta, je razmišljati že zdaj nesmiselno. Najprej moramo preskočiti to stopničko. Vmes pa je še SP in avgust je še zelo daleč zadaj v naših glavah,” je še eden nosilcev slovenske igre Jan Urbas poudaril, da imajo s soigralci v mislih le prihajajoči turnir.

“Že dvakrat smo bili na OI in vemo, kakšen je občutek. To si želimo ponoviti, naredili bomo vse, da stopimo na to prvo stopničko in poskušamo še naprej na zadnji, kjerkoli pač bo. Zanesljivo bo tokrat določen pritisk, ki ga na prijateljskih turnirjih ni. Smo pa profesionalci in vemo, kaj moramo pokazati na ledu,” se vloge in vložka na Jesenicah jasno zaveda Urbas.

Turnir se bo začel v četrtek s tekmo Hrvaška – Japonska, Slovenci bodo prvič igrali ob 19. uri z Litvo. Dan pozneje bo na vrsti Hrvaška, po prostem dnevu pa bo v nedeljo še tekma z Japonsko.

 

Foto: Sportida.com
VIR: STA

Priporočamo še

1

Pavlin odkrito: V reprezentanci pogrešam srčnost in žar, za grb je treba dati vse! (VIDEO)...Več

2

Najboljši motokrosist sveta pokazal zmagovalni spomin iz otroštva (FOTO)...Več

3

Neymar podlegel provokacijam in drugič v Franciji pordečel (VIDEO)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

VIDEO: Hrvaški Messijev naslednik žogo poslal … v kuhinjo!...Več

2

VIDEO: Zimzeleni Šterbik pri 40 letih uprizoril vratarsko predstavo za anale...Več

3

Prekršek ali ne? Situacija, ki deli hrvaško športno javnost (VIDEO)...Več