single
[38]
162303

Slovenci brez finala na SP v plavanju

Avtor: Klemen Verlič
20. 6. 2022, 21.02

Slovenski plavalci so na svetovnem prvenstvu v plavanju ostali brez finala. Mariborčanka Katja Fain in Ravenčanka Janja Šegel sta polfinale na 200 m prosto končali na 13. in 14. mestu, Peter John Stevens iz kranjskega Triglava je bil na 50 m prsno 15. Italijan Thomas Ceccon pa je na 100 m hrbtno dosegel prvi svetovni rekord na tekmovanju.

Prvi je v polfinalu med Slovenci nastopil Stevens. Predvsem v zadnjih metrih je močno popustil, s 27,71 zaostal tudi za dosežkom iz kvalifikacij in zasedel končno 15. mesto. Prepričljivo najboljši je bil Italijan Nicolo Martinenghi, ki je 26,56 napovedal boj za drugo zlato odličje po nedeljski zmagi na 100 m prsno.

V ženski konkurenci je Katja Fain v prvem polfinalu z 1:58,00 dosegla drugi izid kariere, ki pa je na koncu zadostoval za 13. mesto. Le desetinko slabše se je odrezala Janja Šegel, ki je bila z 1:58,10 skoraj osem desetink sekunde oddaljena od osebnega rekorda in nekaj počasnejša kot zjutraj.

Šeglova je pri tem na tekmi morda malce prehitro začela, vedela je, da se ji ponuja priložnost za finale, za katerega je zadostoval izid 1:56,87. Žal je v drugi polovici tekme, predvsem na zadnjih 50 metrih nato plačala davek, saj ni povsem zdržala visokega tempa. S tem je splavala po vodi tudi priložnost, da po Sari Isaković postane druga slovenska ženska finalistka na SP. Z 1:56,05 je bila najhitrejša Britanka Freya Anderson.

Vrhunec večera je bila moška tekma na 100 m hrbtno, kjer je Italijan Thomas Ceccon z 51,60 dosegel prvi svetovni rekord na tekmovanju. Za 25 stotink je izboljšal dosežek Američana Ryana Murphya z lanskih olimpijskih iger.

V izrednem finalu, mnogi so tarnali, da je tekma osiromašena zaradi odsotnosti Rusa Klimenta Kolesnikova, je bil z 51,97 izjemen tudi Murphy, le stotinko sekunde je zaostal njegov rojak Hunter Armstrong.

V prvi finalni disciplini dneva je zablestel znanec kranjskega bazena Romun David Popovici, ki je bil z reprezentanco letos v Sloveniji na mnogoboju. Z 1:43,21 na 200 m prosto je 17-letni Romun popravil tudi lasten mladinski svetovni rekord in svoji državi priplaval prvo zlato kolajno v tej disciplini v zgodovini. Korejec Sunwoo Hwang je v boju za srebro na koncu zanesljivo ugnal britanskega olimpijskega prvaka Toma Deana.

Na 1500 m prosto je bila brez konkurence po pričakovanjih svetovna rekorderka Katie Ledecky iz ZDA, razočaranje pa je peto mesto Italijanke Simone Quadarelle, ki bo priložnost za zlato očitno iskala na domačem evropskem prvenstvu v Rimu v začetku avgusta.

Izjemna je bila tudi tekma ob koncu programa, kjer so si Italijanka Anna Pilato, Nemka Anna Elendt in Litovka Ruta Meilutyte razdelile kolajne na 100 m prsno v razponu devetih stotink sekunde.

Foto: Sportida.com
Vir: STA

Zadnje video vsebine

1

VIDEO: Gajser “osmodil” Prada po zunanji in postal kralj Indonezije...Več

2

NAPOVED TEDNA: Danes odbojka, nato pa motokros in Prva liga Telemach!...Več

3

VIDEO: Drugič zapovrstjo in osmič v sezoni donela slovenska himna...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Jan Pokeršnik: “Nova oblika odbojke na mivki je prinesla veliko razburljivosti”...Več

2

30 najvrednejših nogometašev Bundeslige...Več

3

Herlings: ‘’Zdajšnje kvalifikacije so dolgočasne!’’...Več