single
[13]
143365

Skakalke v Nižnem Tagilu do zgodovinskega uspeha

Avtor: Rene Vidmar
27. 11. 2021, 16.21

Slovenske smučarske skakalke so na drugi tekmi svetovnega pokala olimpijske zime v Nižnjem Tagilu uprizorile zgodovinski uspeh, saj so slavile dvojno zmago. Prvič v karieri se je zmage na tej ravni tekmovanja veselila Ema Klinec (235,1 točke), ki je bila na uvodni tekmi sezone druga, drugo mesto pa je zasedla zmagovalka poletja, Urša Bogataj (227).

“Danes sem bila bolj mirna in sproščena kot včeraj. Bolje sem se vozila v zaletni smučini, z večjo hitrostjo, in uspelo mi je pokazati dobra skoka. Zelo sem vesela prve zmage. Na vsaki tekmi se skušam osredotočiti na sebe in uživati v skokih,” je v prvi televizijski izjavi po 13. stopničkah v karieri dejala Klinčeva, ki je z današnjo zmago oblekla tudi rumeno majico vodilne v pokalu.

“Oblečeno imam rumeno majico!” se je po slavju in prvi Zdravljici v svetovnem pokalu – Klinčeva jo je sicer na najvišji stopnički poslušala tudi letos na svetovnem prvenstvu v Oberstdorfu po zmagi na srednji skakalnici – veselila 23-letna skakalka.

V izjavi za Smučarsko zvezo Slovenije je dodala: “Zelo sem vesela za celotno ekipo, ki je pripravila tak program. Dobro smo delali čez celotno poletno sezono. Verjamem, da nas v sezoni čaka še zelo velik boj. Kar se tiče skokov, sem pokazala nekaj več tistega, kar je bilo videti na treningih. Zelo sem vesela!”

Bogatajeva, ki je dobro formo nakazala že poleti s skupno zmago na veliki nagradi, je dobre občutke prenesla tudi v zimo. Po četrtem mestu na prvi tekmi sezone je danes skočila na drugo stopničko. “Danes sem naredila dva dobra skoka, tako da sem zadovoljna. Danes je bilo to dovolj za skok na zmagovalni oder,” je dejala 26-letnica.

Na zmagovalnem odru je ob obeh Slovenkah stala še Nemka Katharina Althaus (225,9 točke). V današnjem finalu na srednji skakalnici Štorklja pod žarometi so nastopile še tri Slovenke.

Nika Križnar (202,7), peta po prvi seriji, je nazadovala na sedmo mesto, Jerneja Brecl (180,8); po prvi seriji sedma, je v prav tako težkih razmerah padla na 17. mesto, Špela Rogelj (170,1 točke) pa je bila 24.

Debitantka v svetovnem pokalu Nika Prevc, ki je na uvodni tekmi sezone v petek osvojila prve točke svetovnega pokala s 23. mestom, je danes ostala brez finala kot 38.

Slovenke so z uspešnimi nastopi na uvodnem koncu tedna prevzele tudi vodstvo v pokalu narodov. Slovenija ima na vrhu 413 točk, druga je Avstrija (405), tretja pa Nemčija (236). Zmaga v pokalu narodov je ob olimpijski kolajni glavni cilj sezone selektorja Zorana Zupančiča.

“Res smo lahko zadovoljni, še bolj kot po prvi tekmi sezone. Vedeli smo, da imamo rezerve, čeprav je tudi danes polovica deklet zadovoljnih, polovica pa ne. Treba je bilo imeti tudi kar nekaj sreče, kar nekaj skakalk je bilo žrtev vetrovnih razmer tudi med najboljšimi tekmovalkami,” je uvodoma nastope svojih varovank ocenil Zupančič.

“A iz Nižnjega Tagila se vračamo z rumeno majico in vodstvom v pokalu narodov. Dobili smo informacijo, kje smo, kako smo delali čez poletje, in upam, da bomo preko zime lahko ohranili tako visoko raven skokov. Za tiste, ki se jim tu ni izšlo, pa upam, da to popravijo na naslednjih tekmah. Čestitke Niki Prevc, ki je osvojila prve točke na premierni tekmi v svetovnem pokalu in seveda za vse dosežene stopničke. Upam, da nam to tako dobro šlo tudi naprej,” si želi selektor reprezentance.

Skakalke bodo iz Rusije odpotovale v norveški Lillehammer, kjer jih prihodnji konec tedna čaka tudi prva tekma na veliki skakalnici.

Vir: STA

Foto:Grega Valancic / Sportida.

Zadnje video vsebine

1

Zoran Dragić: Ob povratku je bilo kar malo čudno, imam pa veliko motivacijo...Več

2

Bečirović: Boljše nadgradnje kot je Dragić, si nismo mogli želeti (video)...Več

3

Gol januarja: fantastičen volej za pozno in zelo pomembno izenačenje (VIDEO)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Luka Modrić, ubrani mojster neskončne simfonije...Več

2

Prva violina HRC Honde začela s pripravami na novo sezono (FOTO)...Več

3

V pogodbi zahteval klavzulo in jo dobil, ni mu treba na tekmo, če je bil na koncertu...Več