single
[15]
193890

Skakalci se na evropske igre pripravljajo na kranjskem stadionu

Avtor: Kenny Jan
30. 5. 2023, 10.53

Slovenski smučarski skakalci, ki so minulo sezono blesteli z dosežki, se tudi pred novo pripravljajo na kranjskem stadionu. Anže Lanišek, Timi Zajc, Peter Prevc, Žiga Jelar, Domen Prevc in Lovro Kos so v reprezentanci A dobili novega člana Žaka Mogla. Kot je dejal selektor Robert Hrgota, so prva etapa na poti do zime evropske igre v Zakopanah.

Počitnice so za zdaj opravili, nekaj oddiha jih čaka še poleti, kondicijske priprave pod vodstvom Matjaža Polaka so v polnem razmahu, enkrat so bili tudi že na skakalnici v Žireh. Vrhunec zimske sezone poleg novoletne turneje prinaša svetovno prvenstvo v poletih na prenovljenem Kulmu, zanimiva novost pa se obeta že čez slaba dva meseca, kjer se bodo prvič potegovali za odličja na poletnih evropskih igrah v Krakovu oziroma Zakopanah.

“Evropske igre so po vsaj kategorizaciji športov na zelo visoki ravni. Slišali smo se s preostalimi trenerji reprezentanc in se nekako dogovorili, da bomo na Poljsko poslali močne ekipe. Načrt je, da tekmujemo na najboljši možni ravni. Pričakujem, da bo to zelo lepa izkušnja,” je o novosti na skakalnem koledarju po dobrem mesecu dni treningov dejal Hrgota, ki sicer evropskih iger ne vidi kot prioriteto sezone, za katero bi prilagajali priprave.

“Cilj je seveda zima, kot sem poudaril,” je dodal glavni trener, ki pa evropske igre vidi kot dobrodošlo novost, ki razbije priprave na zimo: “So pa brez dvoma nekakšna popestritev, da vidiš, kje so reprezentance v začetnem obdobju priprav. Še vedno pa so smučarski skoki zimski šport, štejejo rezultati pozimi, v prihajajoči zame zlasti novoletna turneja in svetovno prvenstvo v poletih. Tu se vedno pričakuje, da bomo čim bližje vrhu, če ne na vrhu. Vemo, da smo na prejšnjem prvenstvu v Vikersundu postali ekipni svetovni prvaki in pričakovalo se bo, da to vsaj ponovimo.”

Bolj kot evropske igre pa Hrgota ne razume povoda za nekatere novosti pred zimsko sezono, ki so jih pripravili pri Mednarodni smučarski zvezi (Fis). Med njimi so tudi telesne meritve z laserskim skenerjem, prepoved uporabe okolju škodljivega fluora v smučarskem vosku, za vse obvezni varovalna vrvica in zatiči oziroma zavore na smučeh. “Določenih odločitev res ne razumem. Vedno je bilo vodilo varnost v športu, z novimi pravili pa se mi zdi, da se od tega oddaljujemo,” je o spremembah pred novo sezono uvodoma dejal Hrgota.

“Smučarski skoki so šli v smer, da so bile hitrosti nižje in tudi, da je bila nižja krivulja leta, kar je posledično pomenilo tudi večjo varnost. Tudi daljši skoki so bili bolj varni. Vemo, da so se v lanski sezoni vsi ekstremni poleti zgodili zaradi napak žirije, vendar se k sreči zaradi dobre opreme nobenemu ni nič zgodilo. Vprašanje je, kako bi se razpletlo s to novo opremo,” razmišlja Hrgota. Obenem meni, da so bila že do zdaj pravila napisana tako, da če bi jih le malo bolj udejanjali oziroma nadzorovali, potrebe po teh novosti ne bi bilo.

Kot je dodal, so svoje pomisleke delili z odgovornimi, vendar ni bilo posluha. “Kakorkoli, jaz verjamem, da se bomo mi na te spremembe dobro prilagodili in da spremembe ne bodo igrale ključne vloge za rezultat,” je še poudaril. Razkril je, da bodo A-reprezentanti izpustili uvodne tekme poletne sezone, tam bodo priložnost dobili v drugih ekipah, prva tekma na koledarju bo tako za najboljše slovenske skakalce konec septembra velika nagrada v Hinzebachu: “Tam bomo že nekako lahko videli, kako uspešne so bile priprave, ali si pri prilagajanju na spremembe opreme naredil prave korake. Za dodatne spremembe bo tudi po teh tekmah časa še dovolj. Za zdaj nimamo v ekipi nobenih težav, tudi Peter se je vrnil stoodstoten. Je pa res, da so uvodni meseci treningov najtežji za glavo, ker je treba delati poleti za zimo.”

Vir: STA
Foto: sportida.com

Zadnje video vsebine

1

Euro se sploh še ni začel, Nemec s potezo na treningu navijače že spravil v ekstazo (VIDEO)...Več

2

Novi trener Zmajev za Šport TV: Proračun je pomemben faktor, ni pa odločilen (VIDEO)...Več

3

VIDEO: Slovenska reprezentanca na poti v Nemčijo...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Šeško tik pred podpisom nove pogodbe...Več

2

Bundesliga ponudila nov čudež: Po porazu s tremi, do zmage s štirimi goli za obstanek v ligi! (VIDEO)...Več

3

Bundesliga strelski raj za napadalce...Več