single
[8]
205628

Simone Biles prvo ime svetovnega prvenstva, Lucija Hribar dosegla olimpijsko normo

Avtor: Aljaž Pirnat
9. 10. 2023, 11.23

Prvo ime v nedeljo končanega 52. svetovnega prvenstva v športni gimnastiki je bila Simone Biles. Američanka se je po dveh letih premora in psihičnih težav na olimpijskih igrah v Tokiu vrnila na veliki oder in v Antwerpnu osvojila pet kolajn. Belgijo je zadovoljna zapustila tudi Slovenka Lucija Hribar, ki si je v kvalifikacijah priborila Pariz 2024.

Vse oči pred prvenstvom so bile uprte v povratnico na veliko sceno Biles, ki se je uvrstila na šesto SP v karieri. Zanjo je bila vrnitev v Antwerpen še toliko bolj posebna, saj je na tem prizorišču kot 16-letnica prvič osvojila zlato kolajno v mnogoboju.

Ameriška superzvezdnica se je brez težav spopadla z velikimi pričakovanji svetovne javnosti in potrdila, da bo prva favoritinja tudi na naslednjih poletnih olimpijskih igrah. Osvojila je pet kolajn, od tega štiri zlate. Najboljša je bila z ekipo, v mnogoboju, na gredi in parterju ter srebrna na preskoku.

“Nisem se preveč ukvarjala s številom ali z barvo kolajn. Samo želela sem iti na teren in spet pokazati svoje sestave. Ni mi bilo pomembno, ali se bom povzpela na stopničke ali ne, to me sploh ni zanimalo. Želela sem le znova samozavestno tekmovati in prispevati k dosežkom ekipe ZDA,” je po koncu prvenstva povedala drobna Teksašanka, visoka 142 cm.

“Morala sem sebi dokazati, da še vedno lahko pridem na veliki oder in tekmujem brez ‘twistiejev’. Vesela sem, da sem zaprla usta vsem, ki so mi po Tokiu očitali, da sem pustila ekipo na cedilu. Zdaj sem dokazala, da se nikoli ne predam,” je še dejala 26-letna prva zvezdnica svetovne gimnastike.

Tako je števec kolajn na SP pomaknila že na neverjetnih 30, od tega ima 23 zlatih. Skupno pa ima z največjih tekmovanj, OI in SP zdaj že 37 kolajn, s čimer je močno presegla sovjetsko telovadko Lariso Latinino, s katero sta bili pred SP izenačeni.

Biles pa ni bila edina, ki je v Antwerpnu osvojila kar pet kolajn. Z enakim številom odličij je SP končala tudi Brazilka Rebeca Andrade, ki je v Belgiji branila mnogobojski naslov, a se nato morala zadovoljiti z naslovom podprvakinje. A v uteho je zmagala na preskoku, bila srebrna tudi z ekipo ter na parterju in bronasta na gredi.

“Rada jo imam ob sebi, čudovita oseba je in v veselje jo je gledati, še posebej po vseh poškodbah, ki jih je premagala. Zaradi nje sem tudi jaz boljša,” je o brazilski tekmici dejala Biles.

Štiriindvajsetletna Brazilka ji ni ostala dolžna s pohvalami. “Simone je za vse nas velik navdih, zelo je pomembna za šport in gimnastiko. Zato je biti ob njej nekaj posebnega, vedno tudi spodbujava druga drugo,” je razkrila Andrade po nastopu in dodala: “Bilo je težko tekmovanje, ker je zahtevalo veliko psihičnih in fizičnih naporov, vendar sem res počaščena, da sem lahko nastopila v vseh teh finalih. Še bolj pa, da sem osvojila toliko kolajn.”

V ženski konkurenci so prevladovale Američanke in Brazilke. Prve so skupno osvojile sedem kolajn, druge pa eno manj. Kitajska je osvojila dve medalji, po eno pa tudi Alžirija, Francija, ki je bila manj kot deset mesecev pred OI na domačem terenu bronasta z ekipo, in Južna Koreja.

Alžiriji je sploh prvo afriško kolajno v zgodovini priborila komaj 16-letna v Franciji rojena telovadka Kaylia Nemour. Slednja je v mlajših kategorijah uspešno zastopala Francijo, kjer živi in trenira, nato pa si je hudo poškodovala koleno. Ker ji zdravnik francoske izbrane vrste ni dal zelene luči za vrnitev v reprezentanco, se je odločila, da bo v članski kategoriji zastopala domovino svojega očeta. Na tem prvenstvu je bila osma v mnogoboju, na dvovišinski bradlji pa je zgolj za nekaj tisočink točke ostala brez zlate kolajne.

Če je bila slovenska gimnastika nekdaj po zaslugi Leona Štuklja, Mira Cerarja ter nazadnje Aljaža Pegana in Mitje Petkovška dolga leta del svetovne elite, pa je ta čas daleč od nekdanjih dosežkov.

Da pa ne bo tako kot v Tokiu 2020 ostala tudi brez nastopa na olimpijskih igrah, je z uspešnimi predstavami v kvalifikacijskem mnogoboju poskrbela mlada telovadka Lucija Hribar.

Ljubljančanka je v kvalifikacijah vse štiri nastope na preskoku, dvovišinski bradlji, gredi in parterju opravila zanesljivo, dobre predstave pa so ji preko mnogoboja prinesle tudi mesto v Parizu 2024.

Postala je komaj peta Slovenka z uvrstitvijo na olimpijski turnir v športni gimnastiki od osamosvojitve države. Pred njo je to uspelo Mojci Mavrič (Sydney, 2000), Adeli Šajn (Peking, 2008), Saši Golob (London, 2012) in Teji Belak (Rio de Janeiro, 2016).

“Počutim se odlično. Vendar še zdaj ne morem verjeti, da sem se uvrstila na olimpijske igre,” je za STA sporočila 21-letna telovadka Zelene jame in dodala: “A za to sem garala kar nekaj časa in vesela sem, da so se moje velike sanje uresničile.”

Vir: STA
Foto: Francois Nel/Getty Images)

Zadnje video vsebine

1

(VIDEO) Boromisa po porazu z Bravom: Oprosti vsem navijačem za sezono brez trofeje...Več

2

Arnol po zmagi proti Olimpiji: Današnja tekma je bil zrelostni izpit, ki smo ga uspešno opravili (VIDEO)...Več

3

VIDEO: Šeško sezono končal z izjemno strelsko formo in fantastičnim evrogolom...Več

Najbolj brano ta mesec

1

“Včasih je težko ves čas oživljati ogenj” (VIDEO)...Več

2

Kultni klub se vrača med elito: Tja ga je popeljal “ameriški Julian Nagelsmann” (VIDEO)...Več

3

Ko v deželi denarja zmanjka cekinov...Več