single
[2085]
203124

Simona Halep suspendirana za štiri leta

Avtor: Blaž Magdič
12. 9. 2023, 22.44

Neodvisno sodišče je nekdanjo številko ena ženskega tenisa, Romunko Simono Halep, kaznovalo s štiriletno prepovedjo igranja zaradi kršenja protidopinških pravil, je danes potrdila komisija za integriteto pri Mednarodni teniški zvezi. Igralka je že napovedala pritožbo.

Simona Halep je kar dvakrat kršila dopinški pravilnik. Zmagovalka dveh turnirjev za grand slam je bila začasno že suspendirana zaradi pozitivnega dopinškega testa na lanskem odprtem prvenstvu ZDA. V oddanem vzorcu so v laboratoriju našli prepovedano snov roksadustat, ki vzpodbuja hemoglobin in nastajanje rdečih krvnih telesc, v splošnem pa je namenjen zdravljenju obolenj ledvic.

Drugi prekršek pa je vezan na nepravilnosti v biološkem potnem listu. Že konec junija je primer obravnavalo tudi sodišče in zaslišalo znanstveno razlago strokovnjakov z obeh strani. V ponedeljek pa je sodišče odločilo, da je 31-letna športnica kršila protidopinške pravilnike.

Igralka je za oba očitka trdila, da je nedolžna, pozitiven test pa razlaga s kontaminacijo preko drugih snovi. Sodišče na drugi strani pa je bilo mnenja, da kontaminacija ne bi povzročila odkrite količine roksadustata v vzorcu.

“Moj boj se bo nadaljeval,” pa je na Instagramu v zvezi z odločitvijo sodišča zapisala 31-letna igralka. Tam je v nadaljevanju še enkrat zatrdila, da ni storila ničesar narobe in dodala, da je šokirana in razočarana. Zdaj jo bržkone čaka borba na Mednarodnem športnem razsodišču.

Igralka je leta 2018 dobila odprto prvenstvo Francije, leto kasneje pa Wimbledon. Med leti 2017 in 2010 je bila na vrhu lestvice WTA skupaj kar 64 tednov.

 

Foto: Sportida.com
Vir: STA

Zadnje video vsebine

1

Motika cilja visoko: “Pričakujem velik prestop, vidim se v eni izmed najboljših petih lig” (VIDEO)...Več

2

VIDEO: Nalet, ki odmeva še v dnevih po tekmi! Branilec Olimpije tekmeca pospravil na klop...Več

3

VIDEO: Prestop, ki je zaznamoval bundesligaško poletje...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Koper v Ljudskem vrtu Mariboru zadal tretji zaporedni prvenstveni poraz (VIDEO)...Več

2

Koliko jih bo Šeško moral zabiti, če želi postati najboljši slovenski bundesligaški strelec vseh časov?...Več

3

Studio Šport TV: “Primer Rogaška? Nekdo bo moral prevzeti odgovornost!” (VIDEO)...Več