šport TV 1 logo
21:00
Inter - Milan Serie A
šport TV 2 logo
21:00
Trento - Cedevita Olimpija Eurocup
šport TV 3 logo
21:30
Budućnost - Ulm Eurocup

Shiffrinova na vrhu denarnega seznama, med Slovenci najvišje Kranjec

Avtor: Marko Premrl
18. 3. 2020, 15.56

Mednarodna smučarska zveza Fis je po koncu predčasno sklenjene tekmovalne sezone objavila seznam vseh prejemnikov denarnih nagrad v svetovnem pokalu 2019/20. Denarna zmagovalca nista skupna zmagovalca zime. Na vrhu ženske lestvice je Američanka Mikaela Shiffrin, povsem v ospredju pri moških pa Francoz Alexis Pinturault.

Za Shiffrinovo je težka sezona, v nesreči je umrl njen oče, zaradi česar je izpustila februarski del sezone, v njeno korist pa niso šle niti odpovedi finalnih tekem zaradi pandemije koronavirusne bolezni.

Shiffrinova je na 19 tekmah, na katerih je nastopila, od skupno 30 izpeljanih, zaslužila 391.322 švicarskih frankov. Kar je krepko manj od lanskega milijona, upoštevajoč tudi člansko svetovno prvenstvo.

Druga je Italijanka Federica Brignone (368.150 frankov), ki je kot prva Italijanka po Albertu Tombi in prva Italijanka v ženski konkurenci osvojila naslov skupne zmagovalke svetovnega pokala. Tretja je tretja skupno Slovakinja Petra Vlhova z zaslužkom v višini 338.314 frankov.

Od Slovenk je najvišje Meta Hrovat na 27. mestu (28.990 frankov). Ilki Štuhec (34.) se rezultatsko skromnejša sezona pozna tudi na denarnem izkupičku, 18.800 frankov, medtem ko si je lani prigarala 136.309 frankov (119.000 evrov).

Se pa rezultatsko odlična sezona pozna Žanu Kranjcu, ki je sezono sklenil kot 16. najboljši smučar svetovnega pokala ter tudi kot 16. smučar po zbranih denarnih nagradah. Vsega skupaj je zaslužil 88.525 frankov. Polovico tega zneska je zaslužil z zmago na veleslalomu v Adelbodnu, ki mu je prinesla 45.000 frankov.

Tudi na moškem seznamu na vrhu ni zmagovalec sezone Norvežan Aleksander Aamodt Kilde. Več denarnih nagrad so pobrali njegovi izzivalci za skupno zmago Pinturault (355.175), Avstrijec Matthias Mayer (330.092) in rojak Henrik Kristoffersen (293.897). Kilde je na tem seznamu četrti (233.442).

Mayer je zadel jackpot z zmago na smuku v Kitzbühelu, za katero je dobil rekordnih 110.000 frankov.

Gre sicer za bruto zneske od denarnih nagrad za uvrstitve na tekmah, brez upoštevanja sponzorskih pogodb.

V sezoni svetovnega pokala 2018/19 so se moški pomerili na 38 tekmah, dveh več kot v letošnji. Skupni in denarni seštevek je lani dobil Marcel Hirscher (565.111).

Mednarodna smučarska zveza še ni sporočila, kdaj in kje bo podelila velika globusa obema zmagovalcema sezone, glede na to, da zaradi izbruha epidemije in varovanja zdravja udeležencev karavane finala sezone v Cortini d’Ampezzo niso mogli izpeljati.

Brignonejeva je sezono končala z zmago v skupnem seštevku ter zmagama v seštevku veleslaloma in alpski kombinaciji. Slalomski globus in seštevek paralelnih tekem je osvojila Vlhova. Superveleslalomski in smukaški globus je šel Švicarki Corinni Suter.

Oba moška tehnična globusa, slalomskega in veleslalomskega, je osvojil Kristoffersen, kombinacijskega Pinturault, ostali trije seštevki pa so švicarski, superveleslalomskega je dobil Mauro Caviezel, smukaškega Beat Feuz, paralelni seštevek pa Loic Meillard.

Priznanji za vzhajajoči zvezdi minule zime sta dobila Novozelandka Alice Robinson in Francoz Clement Noel. Pokal narodov je med ženskami pripadel Italiji, med moškimi Švici, pokal proizvajalcev pa je osvojil Rossignol, ki je dominiral tako na moških kot ženskih tekmah.

 

Foto: Guliver/Getty Images
VIR: STA

Zadnje video vsebine

1

VIDEO: Goriški Iračan se je pošalil z Dinamove obrambe...Več

2

VIDEO: Pele do evrogola v stilu svojega brazilskega soimenjaka...Več

3

VIDEO: V Sevnici z brazilsko dvojno peto “zmešali obrambo”...Več

Najbolj brano ta mesec

1

»Ko medil se je Lille …«...Več

2

VIDEO: Gajser izpeljal Supermana brez posledic...Več

3

Iz Španije: Juve je želel Messija, a je Ronaldo rekel NE!...Več