šport TV 1 logo
21:00
VN Velike Britanije, druga dirka MXGP 2016
šport TV 2 logo
19:30
Hamburger SV - Stuttgart Nemški pokal
šport TV 3 logo
21:00
PSG - Nantes Ligue 1

Serena Williams vstopa v četrto desetletje kot igralka pokala Fed

Avtor: Marko Premrl
6. 2. 2020, 13.39

Ameriška teniška zvezdnica Serena Williams v petek, ko se bodo začele kvalifikacije 2020, vstopa v četrto desetletje kot članica reprezentance ZDA v pokalu federacij. Osemintridesetletna ikona tenisa bo skupaj z novo zmagovalko odprtega prvenstva Avstralije Sofio Kenin in najstniško zvezdnico Coco Gauff zaigrala proti Latviji.

Serena Williams

Skupno je na sporedu osem dvobojev reprezentanc, zmagovalke pa si bodo prislužile nastop na novem finalu pokala Fed med 15. in 17. aprilom v Budimpešti. Štiri ekipe zaključnega turnirja so že znane: zmagovalka 2019 Francija, finalistka Avstralija, gostiteljica Madžarska in Češka, ki je prejela posebno povabilo za nastop.

Williamsova je prvenec v pokalu federacij doživela leta 1999, ko je ekipa ZDA v polfinalu premagala Italijo. Takrat je bila njena zdajšnja kolegica v ekipi Keninova stara le osem mesecev, Gauffova pa se je rodila šele čez skoraj pet let.

Williamsova ima 100-odstoten izkupiček na dvobojih posameznic v pokalu Fed, kljub temu, da bo za reprezentanco ZDA zaigrala v štirih različnih desetletjih, pa ni konstantno nastopala v tem tekmovanju, temveč le v sezonah 1999, 2003, 2007, 2012, 2013, 2015 in 2018.

Konec tedna bodo na voljo tudi vozovnice za olimpijski turnir v Tokiu. Po pravilih pokala Fed morajo biti igralke, ki želijo nastopiti na OI, članice reprezentanc vsaj trikrat v štiriletnem obdobju. To sicer izključuje igralke, ki so svojo reprezentanco zastopale več kot 20-krat v karieri, te pa morajo biti v ekipi dvakrat na olimpijski cikel. Kar je ključnega pomena, igralke z željo po OI morajo vsaj enkrat v ciklu 2019-20 zaigrati za reprezentanco.

Serena Williams je bila v Londonu leta 2012 olimpijska prvakinja, štiri leta pozneje v Riu pa je prvakinja postala Portoričanka Monica Puig, ki je izkoristila ta pravila.

 

Foto: Guliver/Getty Images
VIR: STA

Priporočamo še

1

Xavi naj bo!...Več

2

Fairplay v karanteni...Več

3

Alberto Gilardino: Violinist na začetku nove poti...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Postopno, a strastno taktično dozorevanje Jürgena Kloppa...Več

2

Kurtić za ŠTV: Nisem še rekel zadnje, Jojo je TOP 5 na svetu!...Več

3

Celotna kariera Uroša Zormana zajeta v eno biografijo (intervju)...Več