KVALIFIKACIJE EURO 2024
single
[1175]
193409

Sedemnajsta etapa Gira pripradla domačinu, Roglič ostaja tretji

Avtor: Klemen Verlič
24. 5. 2023, 18.14

Na kolesarski dirki po Italiji je bila 17., ravninska etapa po okusu sprinterskih specialistov. Njen zaključek je dobil domačin Alberto Dainese, za katerega je to prva zmaga letos, na Giru pa je eno etapo že dobil tudi lani. Glavnina je v cilj po 197 kilometrov prišla skupaj, tako da v skupnem seštevku ni prišlo do sprememb.

Ker je bila etapa od Pergine Valsugana do Caorleja brez enega samega resnega vzpona, je bil skupinski sprint pričakovan. Štirje kolesarji so sicer imeli drugačno upanje, poskušali so z begom, a jim ni uspel. Najdlje je vztrajal in kazal trmo Belgijec Senne Leysen, ki je potem, ko je uvidel, da jim je 20 kilometrov pred ciljem glavnina povsem za petami, poskušal še sam, toda vse, kar mu je uspelo, je to, da je beg podaljšal za 15 kilometrov.

Pet kilometrov pred ciljem se je tako začel boj za najbolj ugodne položaje za sprint, nesreč in padcev na srečo ni bilo, sam sprint pa je bil izenačen. Najprej je najbolje kazalo Avstralcu Michaelu Matthewsu, a se je izkazalo, da ga je izkušeni kolesar ekipe Jayco AlUla začel prehitro, praktično na ciljni črti sta ga prehitela Italijana Dainese in Jonathan Milan. Petindvajsetletni Dainese je za kakšen milimeter dobil italijanski dvoboj in tako zabeležil peto zmago v karieri.

“V zadnjih petih dneh sem bil bolan, imel sem želodčne težave, pa tudi težave z dihanjem. Danes je bil prvi dan, ko sem se počutil v redu, približno 80 odstotno, in zmagati po takšnih težavah je noro. Zelo sem vesel in ne morem se dovolj zahvaliti ekipi, da me je obdržala na dirki in motivirala za to. Na koncu sem globoko kopal, bil povsem na meji svojih moči, Milan je prihajal iz ozadja, nisem vedel, ali sem res zmagal. Na srečo pa je vendarle ostalo še nekaj prednosti,” je po zmagi dejal Italijan.

Boj za vrh ni postregel s pretresi. Primož Roglič, ki je v skupnem seštevku na tretjem mestu, za vodilnim Geraintom Thomasom zaostaja 29 sekund, se je s svojo ekipo za razliko od Britanca do zadnjega kilometra držal bolj v ozadju glavnine, je zasedel 45. mesto.

Etapa je bila bila nekakšno zatišje pred viharjem, saj v naslednjih dveh etapah kolesarje čakata dve gorski etapi, v soboto pa še gorski kronometer na Svete Višarje.

Foto: Sportida.com
Vir: STA

Zadnje video vsebine

1

VIDEO: Urugvaj izkoristil uvodno zaspanost Slovencev, ki so na koncu izvlekli remi...Več

2

VIDEO: Mačkovšek s torpedi potopil ladjo Veszprema...Več

3

VIDEO: Grški vratar z zadetkom končal upe Italije...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Težave za Slovenijo: Oblak izpušča srečanji proti Finski in Danski...Več

2

Sobotno popoldne za večnost...Več

3

Tekme Raket na ŠPORT TV...Več