šport TV 1 logo
16:00
Roma - Juventus Serie A
šport TV 2 logo
17:00
Crotone - Milan Serie A
šport TV 3 logo
17:05
Troyes - Clermont Ligue 2

Sedem slovenskih atletinj in dva atleta na SP v Dohi

Avtor: Marko Premrl
25. 9. 2019, 11.21

Na svetovnem prvenstvu v atletiki v Dohi, ki bo potekalo med 27. septembrom in 6. oktobrom, bo nastopila sedmerica Slovenk in dva slovenska atleta. Največ med vsemi lahko pričakuje Tina Šutej, ki je v skoku s palico letos nizala državne rekorde že od zimske sezone naprej in deli 12. mesto na zadnji listi prijavljenih.

Na tekmovališčih v katarski prestolnici bo poleg Šutejeve nastopilo še šest slovenskih atletinj: Martina Ratej v metu kopja, Maruša Mišmaš na 3000 m zapreke in na 1500 m, Maja Mihalinec na 100 in 200 m, Anita Horvat na 400 m, Barbara Špiler v metu kladiva in Maruša Černjul v skoku v višino. V moški konkurenci bosta slovenske barve zastopala Luka Janežič na 400 m in Kristjan Čeh v metu diska.

Devetčlanska ekipa bo napadala šesto slovensko odličje na SP doslej in prvo po športni upokojitvi metalca kladiva Primoža Kozmusa leta 2015. Ta je osvojil kar tri od petih doslej osvojenih slovenskih medalj, nazadnje bron v Daeguju leta 2011. Na zadnjem SP v Londonu pred dvema letoma je najboljša slovenska uvrstitev bilo deveto mesto Martine Ratej v metu kopja.

Mednarodne norme so letos poleg Šutejeve za zanesljiv nastop na največji tekmi leta v kraljici športov dosegle še Martina Ratej, Maruša Mišmaš ter Maja Mihalinec. Horvatova, Špilerjeva in Černjulva sta bili na seznam potnikov uvrščeni že v začetku prejšnjega tedna. Mednarodna atletska zveza (Iaaf) pa je posebni povabili za Janežiča in Čeha poslala šele konec prejšnjega tedna, kot še za skupaj 130 atletinj in atletov sveta.

Tridesetletna Šutejeva se je na zadnjih tekmah ustalila na višini 4,70 metra. Z državnim rekordom 4,73 m, ki ga je dosegla 15. septembra v Velenju je tik za deseterico med prijavljenimi tekmovalkami v disciplini.

Sredi prejšnjega tedna je Ljubljančanka iz ZDA z zamudo dobila nove palice, ki so trše od tistih, s katerimi je doslej tekmovala. Računa, da ji bo ta sprememba olajšala prehod med posameznimi višinami. Na prvenstvu bo nastopila s kombinacijo starih in novih, kot je pokazala testna tekma v petek v Celju.

“V kar dolgi karieri je letošnja sezona moja najboljša, veliko stvari se je uresničilo in sem stopnjevala formo. Prej sem bila pred odhodih na velika tekmovanja nekje v sredini po izidih sezone. Želje po vrhunskih uvrstitvah so bile tudi tedaj, realno pa lahko le letos povem, da z dosežki ciljam na vrh,” je povedala nekdanja mladinska svetovna podprvakinja.

Med Slovenci je sicer po izidi sezone najvišje, na 11. mestu Mišmaševa. Za skoraj osem sekund je izboljšala svoj prejšnji državni rekord v Oslu 13. junija na diamantni ligi, kjer je bila 10. ter druga med Evropejkami. Potem pa se je Grosupeljčanka sezone poškodovala, a se kljub temu 24-letnica, ki bo nastopila tudi na 1500 m, na 3000 m zapreke nadeja finalnega nastopa.

Ratejeva je na 14. mestu v metu kopja. S sedemintridesetimi leti je Ločanka najizkušenejša v reprezentanci, finalistka številnih velikih tekmovanj, tudi olimpijskih iger in svetovnih prvenstev, vendar odličja doslej, kljub temu, da je bila nekajkrat v vlogi favoritinje, ni dosegla.

Tudi njeno četrto mesto na lanskem evropskem prvenstvu v Berlinu je bilo zanjo razočaranje, pred prvenstvom v Dohi pa ni v krogu tistih, ki jim napovedujejo boj za stopničke. Po poškodbi hrbta sredi sezone nato ni več našla prave forme. Tako je v dresu Evrope na dvoboju z ZDA 9. septembra v Minsku zasedla šesto mesto, vendar ni presegla 60 m (58,64 m). Kljub temu je njen cilj finale.

Černjulova je na zadnji pred tednom tedni v Velenju nastopila prvič po poškodbi – prejšnji mesec si je na treningu pri padcu na letvico zlomila roka – z opornico, ki je pokrivala sedaj že zaceljeno operacijsko rano, pod katero se v roki skriva ploščica in šest vijakov. Sedemindvajsetletna Celjanka je z 1,92 m pri dnu po izidih med prijavljenimi, kot tudi na velikih tekmah v preteklosti, na nekaterih pa je kljub temu prišla v finale ali bila povsem na meji.

Prenose SP v atletiki boste lahko spremljali na Šport TV. 

Devetindvajsetletna Mihalibčeva pa se je po dveh sezonah, ko ni nastopala zaradi poškodb, v tej dokončno vrnila, saj je na 100 in 200 m v zelo zgoščeni in ostri konkurenca premagala uveljavljene tekmice v svetovnem merilu. Polfinale Mozirjanke bi bil uspeh, je pa v življenjski formi, saj je najprej že sredi leta izboljšala osebni rekord na 100 m, na pol stadionskega kroga pa prav na njeni zadnji tekmi v začetku meseca v Zagrebu.

Špilerjeva je povsem na repu udeleženk v metu kladiva in edina med njimi letos ni presegla 70 m. Sedemindvajsetletna Brežičanka se počasi vrača po materinstvu in sama pravi, da ima dva mala velika navijača. Po medaljah na največjih mladinskih tekmah v članski ni več posegla tako visoko, pravi pa, da še ni rekla zadnje besede. Njen slovenski rekord, 71,25 m, ima že dolgo brado, saj je iz leta 2012.

Triindvajsetletna Horvatova pa je slovenski rekord na 400 m postavila pred dvema letoma. Brežičanka je tega leta tudi prvič nastopila na velikem članskem velikem tekmovanju pa prostem. Na svetovnem prvenstvu v Londonu je obstala v predtekmovanju na 38. mestu, tokrat pa si želi prebiti v drugi krog.

Janežiča in Čeha ni bilo na prvem seznamu nastopajočih, ki ga je Iaaf objavila v začetku prejšnjega tedna, zato sta bila toliko bolj vesela, ko sta prejela povabilo za nastop konec preteklega tedna. Oba sta evropska prvaka do 23 let, prvi je ta naslov osvojil pred dvema letoma, Ptujčan letos.

Triindvajsetletni Janežič, najboljši slovenski atlet zadnjih let, je bil med favoriti za odličja na letošnjem dvoranskem prvenstvu v Glasgowu, kjer je obstal na četrtem mestu. Upa predvsem, da ga dolgo obremenjevanje s tem, ali bo na SP sploh nastopil, ni psihično preveč obremenilo.

Povsem drugačne volje je bil ob objavi povabila Iaaf manj kot dva tedna pred prvenstvom Čeh, najmlajši in daleč najvišji v tokratni slovenski ekipi ter letošnji svetovni prvak med mlajšimi člani. Dvajsetletni in 2,06 metra visoki Ptujčan si je že z nastopom v Dohi izpolnil še zadnji zadani cilj pred sezono, saj bo nastopil na prvi veliki članski tekmi.

 

Foto: Sportida.com
VIR: STA

Zadnje video vsebine

1

VIDEO: Kaja Eržen: V Rimu uživa, z Džekom kar “po naše”...Več

2

Pancar: Pokazal sem, da sem konkurenčen za TOP 10...Več

3

VIDEO: Ko ne veš, kaj bi … lobaš...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Herlings šokiral: Ničesar nisem čutil od pasu navzdol...Več

2

BLOG: Eksperiment? Da, a z enormnimi možnostmi za uspeh!...Več

3

Nove smernice za 11-metrovke: Igralci niso pingvini!...Več