single
[2,3194]
166116

Ščulac: “Klub, kot je Olimpija, ne bi smel imeti takega brezvladja in tako ravnati z legendami, kot sta Prosinečki in Rudonja”

Avtor: Urban Kolman
3. 8. 2022, 08.30

Četrti krog Prve lige Telekom prinaša največji obračun, ki ga lahko ponudi slovenski nogomet. V nedeljo bo na Ljudskem vrtu na sporedu prvi večni derbi v sezoni 2022/23. Pred nedeljskim srečanjem Maribora in Olimpije smo se pogovarjali tudi z nekdanjim igralcem Olimpije in trenerjem Alenom Ščulcem. Večni derbi sezone si boste lahko ekskluzivno ogledali samo na Šport TV.

Sedanji trener slovenskega drugoligaša NK Jadran Dekani je v zelenem dresu igral v dveh različnih obdobjih. Sprva je dres zmajev nosil med leti 2001 in 2003, nato pa se je leta 2005 pridružil novonastalemu klubu in ga iz pete lige pomagal vrniti v prvo. V dresu zmajev se je leta 2009 tudi upokojil. V svoji trenerski karieri je vodil tudi Koper, Brda in Krško.

Predsezona je bila za ljubljanski klub razburkana, nekdanji igralec pa ne skriva svojega razočaranja, s katerim se lahko najverjetneje poistoveti marsikateri navijač zmajev: “V medijih lahko veliko preberemo o tem, da so bivši igralci zgroženi nad dogajanjem v klubu. Tudi sam se, če bi vedel, v katero smer bo plula ta barka, kot igralec ne bi ukvarjal z nižjimi ligami. To me žalosti.”

Vseeno so ga presenetili rezultati pod novim trenerjem Riero: “Po drugi strani je klub nad vsemi in ne glede na lastnika sem zadovoljen in pozitivno presenečen z rezultati v domačem prvenstvu in z rezultati v Evropi. Povratno tekmo proti Sepsiju sem gledal. Z domačo zmago z 2:0 so me kljub izpadu zares presenetili.”

Še posebej je kritičen zaradi dogajanja pred začetkom sezone: “Mislim, da tako velik klub, zame osebno največji v državi, ne bi smel imeti takega brezvladja in tako pometati z legendami, kakršne sta Prosinečki in Rudonja.”

Dejstvo, da so vsaj na začetku sezone priložnost dobili nekateri mladi domači igralci, komentira: “To je zagotovo pozitivno, ampak sam sem mnenja in vedno povem neposredno, to je samo zaradi tega, da se utiša “Green Dragonse”. To ni plod nekega zaupanja v fante, čeprav imajo kakovost. Za Ratnika in Sešlarja sem vedel, da si zaslužita priložnost in sta jo dobila tudi pri prejšnjih trenerjih. Za Vidovška nisem vedel, ampak po videnem mislim, da gre za kvalitetnega vratarja, ki bo končno nadomestil Oblaka. Čeprav vemo, kaj je Oblak, ampak Vidovšek se je res izkazal.”

50-letnik je mnenja, da prihajajoči derbi nima izrazitega favorita: “V takšnih tekmah tudi sam sem jih igral nekaj, ni favorita. Merilo ni ne lestvica ne trenutna forma. Gre za preprosto dnevno formo. Verjetno je tu Maribor v prednosti ne samo zaradi tega, ker igra doma v Ljudskem vrtu, ampak je več igralcev iz slovenskega prostora, ki bolj čutijo ta derbi.”

Kljub temu misli, da imajo zaradi kvalifikacij za Evropo določeno prednost tudi zmaji: “Po drugi strani, po športni plati bo Olimpija derbi pričakala bolj sveža, bolj zagnana, s pozitivnimi rezultati v domačem prvenstvu, medtem ko Maribor jutri čaka še tekma proti Fincem, ki zagotovo ne bo lahka. Vemo, da je Maribor zelo odvisen od Evrope, predvsem zaradi financ. Bo zanimivo, sam si želim, da zmaga boljši in naj bo to Olimpija.”

Na vprašanje, kdo bo končal na 1. mestu, je odgovoril: “Po treh kolih je še prezgodaj govoriti o naslovu. Mislim, da ima prvenstvo še bolj izenačeno, kot je bilo pred nekaj leti. Še več klubov je enakovrednih. Poglejte, kaj počnejo Radomlje, kjer je odšlo kar nekaj igralcev. Maribor je izgubil nekaj pomembnih igralcev, ki so igrali vidno vlogo v prejšnji sezoni. Na novo sestaviti ekipe ni enostavno, tudi če si Maribor. Zato trener Radovan Karanović ne bo imel lahkega dela.”

A pri Olimpiji v prihodnosti vidi težave: “Mislim, da bo Olimpiji negotovost pustila posledice. Sam si tega, kot bivši igralec kluba ne želim. Ampak nekaj se bo zgodilo zaradi pritiskov javnosti in navijačev, ki so iz dneva v dan močnejši. Te bodo prej ali slej sodu izbilo dno.”

Prva liga Telemach se na Šport TV vrača že v nedeljo. Maribor bo v Ljudskem vrtu gostil Olimpijo. Večni derbi si boste s studijskim programom lahko ogledali ob 19.30 na Š1!

Foto: Šport TV

Zadnje video vsebine

1

Herlings kritičen do komisarjev: V takšnih razmerah je rumeno zastavico skoraj nemogoče videti (VIDEO)...Več

2

Matej R. Mavrič: “V Sloveniji imamo talentirane igralce in trenerje, dajmo jim priložnost” (VIDEO)...Več

3

Studio ŠTV: Leverkusen je najlepša nogometna zgodba letošnje sezone (VIDEO)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Na Lookmana bomo poslej gledali drugače...Več

2

“Včasih je težko ves čas oživljati ogenj” (VIDEO)...Več

3

Kultni klub se vrača med elito: Tja ga je popeljal “ameriški Julian Nagelsmann” (VIDEO)...Več