šport TV 1 logo
16:15
Juventus - Milan Serie A
šport TV 2 logo
17:20
Darussafaka - Cedevita Olimpija Eurocup
šport TV 3 logo
17:15
Amiens - Montpellier Ligue 1

Scenariji za nadaljevanje Serie A

Avtor: Luka Cotič
22. 3. 2020, 20.58

Koronavirus je ohromil svet športa. Tekmovanja v vseh športnih panogah so ali prekinjena, ali pa so bila že odpovedana. Vse bolj realna je možnost, da bomo ostali brez pravega zaključka sezone tudi v italijanski Serie A. Kakšni so mogoči scenariji za rešitev sezone?

Pri naših zahodnih sosedih je število okuženih in preminulih vsak dan višje. Z nadležnim virusom se bori čedalje več nogometašev in funkcionarjev, zato so nekateri italijanski mediji nadaljevanje sezone z začetka maja že preložili na junij. Epidemologi trdijo, da se ljudje na stadione ne bodo mogli vrniti pred oktobrom. To bi pomenilo, da bi morali Italijani pred praznimi tribunami končati aktualno iz pričeti prihodnjo sezono. Pri takšnih napovedih, ki so sicer lahko tudi pretirano črnoglede, se hitro vprašamo, kakšen smisel ima sploh nadaljevati z igranjem nogometa.

“Ljudem moramo povedati resnico, a jih ne smemo terorizirati. Menim, da do oktobra ne bo mogoče spupščati ljudi na stadione. Trenutne omejitve gibanja bodo namreč veljale vsaj do poletja. Seveda bo sčasoma moralo priti do spremembe, ker se bomo morali vrniti v službe in v družbo, a stvari morajo potekati zelo počasi in z veliko mero previdnosti,” je za časnik La Repubblica povedal epidemolog Pierluigi Lopalco. Zlovešča napoved za tiste, ki se navdušujemo nad calciom. Nogomet pred praznimi tribunami po mnenju mnogih izgubi smisel.

Dvanajst klubov Serie A bi moralo do izteka tekmovalnega obdobja 2019/20 odigrati še 12 tekem, ostalih osem moštev pa še tekmo več. Z nadaljevanjem sezone na začetku meseca maja bi prvenstvo lahko brez večjih težav izvedli do konca. Po 30. juniju bi nastopile prve težave s pogodbami in posojami igralcev med klubi, ki se iztečejo prav na zadnji junijski dan. Obenem je Uefa državnim zvezam naročila, da morajo biti prvenstva končana do izteka šestega meseca, zaradi česar je tudi prestavila evropsko prvensto. Serie A časa neusmiljeno zmanjkuje.

Kaj storiti?

Avtor pričujočih vrstic si najbolj od vsega želi, da bi se pandemija končala in omogočila nadaljevanje tekmovanja v najkrajšem možnem času. Tako bi bilo najbolj pošteno za vse vpletene strani, medtem ko pri ostalih scenarijih hitro najdemo pomanjkjivosti. Nihče ne bo popolnoma zadovoljen.

Končnica

Predlagala jo je italijanska nogometna zveza kmalu po prekinitvi campionata, a so predlog vsi po vrsti kategorično zavrnili, saj bi razvrednotil do zdaj opravljeno delo. Poleg tega nihče natančno ne ve, kako bi bil videti playoff za naslov prvaka, za evropsko ligo in obstanek med elitno druščino.

Trenutni vrstni red

V primeru, da bi sezono končali s trenutno razvrstitvijo, bi povzročili škodo slehernemu udeležencu Serie A. Tudi Juventusu naslov ne bi pomenil veliko, če bi ga dobil za zeleno mizo. Lazio in Inter ne bi imela možnosti skočiti na vrh, Roma bi ostala brez Lige prvakov, Milan pa brez Evrope.

V boju za obstanek med prvoligaši bi najkrajšo potegnili Lecce, SPAL in Brescia, ki bi sicer v teoriji še imeli možnosti za preživetje. Lecce je denimo izenačen po točkah z Genoo in ima le točko zaostanka za Sampdorio. Samo predstavljamo si lahko, kakšne polemike bi sprožil takšen scenarij.

Brez scudetta

Razveljavljena sezona brez podelitve naslova je prav tako ena od možnosti. V Franciji jo je predlagal predsednik Olympique lyonnais Jean-Michel Aulas, ki bi štel dosežke iz pretekle sezone 2018/19. Jasno da bi, ker bi njegov klub posledično znova lahko nastopil v elitni Ligi prvakov.

Za italijanski nogomet bi omenjena rešitev pomenila, da bi Lazio navzlic fantastično odigrani sezoni ostal brez nastopa v najelitnejšem evropskem tekmovanju. Prejšnje prvenstvo je namreč končal šele na osmem mestu. Dve sezoni nazaj je Ligo prvakov izgubil v zadnjem krogu proti Interju.

Kar bi bila za Lazio tragedija, bi bila za Napoli vesela novica. Neapeljčani so bili lani podprvaki, trenutno pa zasedajo šesto mesto z devetimi točkami zaostanka za četrto Atalanto. Juventus, Inter, Atalanta in letošnji novinci v ligi se morda niti ne bi pritoževali, večina ostalih prav gotovo.

Epilog?

Konec pandemije je nemogoče napovedati, odločitve odgovornih pri krovnih nogometnih organizacijah pa prav tako. V torek se bodo na italijanski zvezi vnovič pogovarjali o usodi prekinjene sezone. Razmišljajo o nadaljevanju junija in igranju do konca julija, kar pa bo težko izvedljivo.

Omenil sem preglavice z iztekajočimi se pogodbami in posojami, poleg tega bi morala Uefa v tem primeru državnim zvezam podaljšati rok za zaključek domačih tekmovanj in prestaviti začetek kvalifikacij za evropska tekmovanja v prihodnjem tekmovalnem obdobju 2020/21.

Foto: Guliver/Getty Images

Priporočamo še

1

Xavi naj bo!...Več

2

Fairplay v karanteni...Več

3

Alberto Gilardino: Violinist na začetku nove poti...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Postopno, a strastno taktično dozorevanje Jürgena Kloppa...Več

2

Kurtić za ŠTV: Nisem še rekel zadnje, Jojo je TOP 5 na svetu!...Več

3

Celotna kariera Uroša Zormana zajeta v eno biografijo (intervju)...Več