single
[2]
162300

Samuelu Eto’oju pogojna zaporna kazen

Avtor: Klemen Verlič
20. 6. 2022, 20.05

Sodišče v Barceloni je nekdanjega štirikratnega afriškega nogometaša leta Kamerunca Samuela Eto'oja, ki je med drugim igral za Barcelono, milanski Inter in Chelsea, obsodilo na pogojno kazen leto in devet mesecev zapora in plačilo več milijonske globe zaradi utaje davkov.

Enainštiridesetletni Eto’o je v ponedeljek priznal, da je med letoma 2006 in 2009 zagrešil davčno goljufijo v vrednosti več kot šest milijonov evrov. S priznanjem krivde se je izognil zaporu, je poročal spletni portal Catalan News.

Ljudem v Španiji, ki so obsojeni na manj kot dve leti zapora, ni treba preživeti časa za zapahi, če nimajo kazenske evidence in če to odobri sodnik.

Špansko državno tožilstvo in generalni državni pravobranilec, ki zastopata špansko vlado, sta zahtevala štiriletno zaporno kazen, a sta se potem strinjala z znižanjem kazni, potem ko je Eto’o priznal krivdo in privolil v plačilo globe.

V skladu s sodbo sta Samuel Eto’o in njegov zastopnik Jose Maria Mesalles ustanovila eno podjetje v Španiji in drugo na Madžarskem, ki je upravljalo nogometaševe pravice do trženja njegove podobe, šlo je za pogodbi s Pumo in Barcelono, da bi znižala njegov obdavčljivi zaslužek.

V skladu s sodbo bo moral Eto’o plačati globo v višini približno dva milijona evrov poleg utajenega zneska, skupno torej približno 7,9 milijona evrov, od tega je do zdaj plačal le okoli 2,2 milijona evrov, še navaja isti vir.

Eto’o je v izjavi dejal, da bo vrnil ves denar, vendar je skušal odgovornost preložiti na Mesallesa, ki ga je v času kaznivih dejanj obravnaval kot očeta.

“Takrat sem bil še otrok in zame je skrbel moj oče,” je dejal Eto’o. “Plačal bom, vendar sem vedno delal, kar mi je oče rekel, da moram narediti.”

Eto’o se je najprej kalil v Real Madridu, nase pa je najbolj opozoril v dresu Barcelone, kjer je igral med letoma 2004 in 2009, ter milanskega Interja, kjer je preživel naslednje dve leti.

V ligi prvakov je osvojil tri naslove, dva z Barcelono (2006, 2009) in enega z Interjem (2010). S kamerunsko reprezentanco se je leta 2000 razveselil zlatega olimpijskega odličja, v letih 2000 in 2002 pa osvojitve afriškega pokala narodov.

Eto’o je zadel 359 golov na 718 tekmah v vseh tekmovanjih, reprezentančni dres pa je oblekel 118-krat in zadel 56-krat. Eto’o je od 11. decembra 2021 predsednik kamerunske nogometne zveze.

Foto: Imago Sports via Guliver
Vir: STA

Zadnje video vsebine

1

VIDEO: Iz nebes v pekel; najprej branil kot Kahn, nato pa …...Več

2

Velikonja za ŠTV: V Gorici sem vodja ekipe in zadolžen za prenašanje znanja...Več

3

VIDEO: Velika drama na footgolf turnirju na Ptuju, na koncu zmaga Slovencu...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Jan Pokeršnik: “Nova oblika odbojke na mivki je prinesla veliko razburljivosti”...Več

2

30 najvrednejših nogometašev Bundeslige...Več

3

Herlings: ‘’Zdajšnje kvalifikacije so dolgočasne!’’...Več