pismo ikona
šport TV 1 logo
00:45
Brescia - Bologna Serie A
šport TV 2 logo
01:00
Dinamo - Istra Hrvaška liga
šport TV 3 logo
01:15
Amiens - Lyon Ligue 1

Roglič v sedmi etapi le za Valverdejem, skupno še bližje vodilnemu Lopezu

Avtor: Blaž Magdič
30. 8. 2019, 18.53

Slovenski kolesar Primož Roglič je v sedmi etapi dirke po Španiji, ki se je končala z izredno zahtevnim vzponom na Mas de la Costo, osvojil drugo mesto. Rdečo majico vodilnega je s tretjim mestom oblekel Kolumbijec Miguel Angel Lopez, ki ima pred Zasavcem šest sekund prednosti. Etapno zmago je osvojil svetovni prvak Španec Alejandro Valverde.

Dobre štiri kilometre dolg vzpon s povprečnim naklonom 12,3 odstotka je dal prvi odgovor, kateri kolesarji se bodo na koncu borili za najvišja mesta.

Poleg Rogliča, Valverdeja in Lopeza je povsem spredaj kolesaril še Kolumbijec Nairo Quintana. Šele tik pod vrhom se je iz ozadja izstrelil Valverde, sledil pa mu je lahko le Roglič. Oba sta imela pred obema Kolumbijcema šest sekund prednosti.

Lopez bo znova oblekel rdečo majico najboljšega v skupnem seštevku. Pred Rogličem ima šest sekund prednosti, pred Valverdejem 16 in Quintana 27.

Z najboljšimi se je danes znova boril Tadej Pogačar, ki je prišel na cilj kot sedmi, 51 sekund za svetovnim prvakom. V skupnem seštevku je napredoval na šesto mesto, njegov zaostanek znaša 2:36 minute.

Čeprav so bili v begu dneva nekateri zelo močni kolesarji (Philippe Gilbert, Sergio in Sebastian Henao, Gianluca Brambilla), so favoriti s svojimi pomočniki poskrbeli, da so prišli prvi na vrh kratkega, a sladkega vzpona, kot ga je poimenoval Roglič.

Na dnu vzpona je imel slovenski zvezdnik Jumbo-Visme še dva pomočnika, a se je cesta hitro postavila pokonci in spredaj so ostali še Roglič, Valverde, Quintana in Lopez. Quintana je večino časa narekoval ritem, a je z enim očesom skrbel za moštvenega kolega Valverdeja. Ta je s svojimi izkušnjami prihranil kakšen atom moči več in jih vložil v zadnje metre, ko je močno pospešil in se razveselil 12. etapne zmage na Vuelti.

Roglič je bil na cilju zadovoljen z razpletom dneva. “Bil je kratek, a sladek vzpon. Valverde je zelo dober, to je dokazal. Vesel sem, kako gredo stvari. Zadovoljen sem z drugim mestom,” je dejal in se posebej zahvalil ekipi, ki je dobro skrbela zanj.

Za najboljšo četverico je do cilja prišel Poljak Rafal Majka (+0:42), zatem Španec Ion Izagirre (+0:48), sledila sta dva člana UAE Emirates, Pogačar in Italijan Fabio Aru sta zaostala 51 sekund.

Nosilec rdeče majice v današnji etapi Dylan Teuns je stik z najboljšimi izgubil že dobrih 26 kilometrov od cilja. Kmalu za njim tudi drugi v skupnem seštevku Španec David de la Cruz.

Ker bo Lopez v soboto znova v rdeči majici, bo belo za najboljšega mladega kolesarja spet nosil Pogačar, ki je v tem seštevku drugi.

Po sedmih etapah se zdi, da so v boju za zmagovalni oder ostali le še Lopez, Roglič, Valverde in Quintana. Slednji na četrtem mestu zaostaja 27 sekund. Zaostanek petega Majke znaša že minuto in 58 sekund.

Preostala slovenska trojka na Vuelti je končala v ozadju. Luka Pibernik (Bahrain-Merida) je bil 125., Luka Mezgec (Mitchelton-Scott) 151. in Domen Novak (Bahrain-Merida) 162. Skupno je Mezgec 113., Pibernik 120. in Novak 153.

 

Foto: Guliver/Getty Images
Vir: STA

Priporočamo še

1

Kek je našel pravi recept...Več

2

Žan Celar: “Boljšega začetka pri Cittadelli si ne bi mogel želeti”...Več

3

Kosovo: talilni lonec s pridihom sambe...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Tim Gajser: Odleglo mi je, glavni cilj sezone je “odkljukan” (video)...Več

2

Tim Gajser svoji Špeli naročil: Na Baliju moramo imeti tudi …...Več

3

Gajser v ekskluzivnem intervjuju pred navijači: Nimam besed, neverjetni so! (VIDEO)...Več