pismo ikona
šport TV 1 logo
04:30
Rally Magazin, 12. oddaja WRC
šport TV 2 logo
03:05
Milan - Cagliari Serie A
šport TV 3 logo
03:10
Marseille - Rennes Ligue 1

Roglič v dvoboju za državni naslov premagal Pogačarja

Avtor: Klemen Verlič
21. 6. 2020, 20.03

Nov državni prvak v cestni dirki kolesarjev je postal Primož Roglič. V 30. izdaji državnega prvenstva v cestni preizkušnji je kolesar Jumbo Visme po 146 kilometrih v cilj na Ambrož pod Krvavcem pripeljal deset sekund pred drugim Tadejem Pogačarjem (UAE Emirates) in 39 sekund tretjim Matejem Mohoričem (Bahrain - McLaren).

Že v prvem krogu je po startu izpod Jenkove lipe v Dvorju ubežna skupina štirih kolesarjev, v kateri so bili Jan Tratnik, Matic Grošelj, Nik Čemažar in Žiga Horvat, prišla do največ treh minut in pol prednosti, glavnina pa jih je večino časa nadzirala na nekje dveh minutah.

V zadnjem krogu sta na čelu dirke vztrajala le še Tratnik in Čemažar, načrt Bahrain – McLarna, da bi razredčili skupino in spravili v težave favorite, pa se ni izšel. Glavnina je narekovala hud ritem, v zadnjem krogu pa je znižala prednost ubežnikov na vsega 30 sekund.

Kot je bilo pričakovati, se je glavni spopad najboljših nato odvil na zadnjem, osemkilometrskem vzponu. Ta je v prvem, strmejšem delu (povprečni naklon 9,7 odstotkov) potekal do Raven, drugi, petkilometrski odsek (8 odstotkov) pa do cilja na Ambrož pod Krvavcem.

Presenetljivo je že na začetku klanca prvi popustil Jan Polanc, moštveni kolega Pogačarja, s čimer je 21-letnik hitro ostal brez pomočnika v boju za prvi naslov. Proti Ravnam pa so se hitro za ubežno dvojico, Janom Tratnikom (Bahrain – McLaren) in Nikom Čemažarjem (KK Kranj), od glavnine odlepili Roglič, Pogačar, Jani Brajkovič (Adria Mobil) ter oba kolesarja Bahrain – McLarna, Matej Mohorič in Domen Novak, ki je branil lanski naslov, letos pa je osvojil peto mesto.

Roglič, najboljši kolesar na lestvici Ucija, je prvi napadel, ujel Tratnika in se odpeljal naprej, iz ozadja pa je nekdanjega smučarskega skakalca ujel Pogačar, s čimer sta prvi in deseti z lestvice Mednarodne kolesarske zveze (Uci) obračunala za prvi državni naslov.

Močnejši je bil 30-letni Roglič, ki je po zadnjem ostrem zavoju v zadnjih 500 metrih uspel ugnati mlajšega konkurenta, ki je v cilj pripeljal z nekajsekundnim zaostankom. “S Tadejem sva imela borbo celoten klanec, na koncu pa je odločil sprint, ki se je na srečo izšel v mojo korist,” je takoj po DP dejal 30-letni Kisovčan, ki je na zmagovalnem odru poziral s sinom Levom, ki je v petek praznoval prvi rojstni dan.

Roglič bo za nagrado letos na dirkah svetovne serije pod okriljem Ucija kolesaril z majico slovenske trobojnice. Na prvi dirki, ki je štela za točke lestvice Ucija, je prejel novih 100 točk, s čimer bo še povečal prednost pred drugim Dancem Jakobom Fuglsangom.

Med ženskami je prvi naslov državne prvakinje pripadel Urši Pintar (Ale BTC Ljubljana), ki je bila na vzponu močnejša od Špele Kern (Lviv Cycling Team). Tretja pa je bila Urška Žigart (Ale BTC Ljubljana). Lanska zmagovalka Eugenia Bujak (Ale BTC Ljubljana) je zasedla četrto mesto.

Med mlajšimi člani do 23 leta starosti je slavil Tadej Pogačar, drugi je bil Nik Čemažar, tretji pa Jaka Primožič. Med mlajšimi članicami pa je slavila Vita Movrin pred lansko zmagovalko Laro Maretič.

Foto: Sportida.com
Vir: STA

Zadnje video vsebine

1

VIDEO: Zlatan najprej “zamočil”, nato razparal mrežo Cagliarija...Več

2

VIDEO: Pot Iličića od neprepričljivega Palerma do dominantne Atalante...Več

3

VIDEO: PSG po enajstmetrovkah do domače trojne krone...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Posterji Iličića preplavili Bergamo...Več

2

Bomba iz Anglije: Ronaldo se je dogovoril z Newcastlom!...Več

3

Tri tedne pred nadaljevanjem MXGP sezone Gajser trenira na vso moč (VIDEO)...Več