pismo ikona
šport TV 1 logo
00:30
Finale: Finska - Kanada IIHF SP elitne divizije 2019
šport TV 2 logo
01:00
Atalanta - Sassuolo Serie A
šport TV 3 logo
00:30
Inter - Empoli Serie A

Roglič na SP stavi na homogenost

Avtor: Gregor Kovačič
20. 9. 2018, 11.11

V tej sezoni najboljši slovenski kolesar in tudi eden najboljših na svetu Primož Roglič bo kapetan slovenske reprezentance na svetovnem prvenstvu v Innsbrucku. Od julijske dirke po Franciji je treniral in garal za čim boljši uspeh na cestni dirki. Traso je že dobro naštudiral, osredotočenosti pa mu ne manjka.

 

Roglič si je prvič trase SP v družbi selektorja Andreja Hauptmana ogledal v začetku maja, a je takrat več pozornosti namenjal pripravi na julijsko dirko po Franciji. “Zdaj sem povsem osredotočen na SP. Nekaj dela me še čaka. Dirk do takrat nimam. Naredil bom še nekaj zelo, zelo intenzivnih kilometrov. Skušal se bom čim bolje pripraviti na 30. septembra,” so misli Rogliča v sklepni fazi priprav na SP.

Med pripravami je iskal čim bolj podobne klance tistim, ki tekmovalce čakajo v Innsbrucku. Zaveda se, da je pred njimi in vsemi drugimi zelo zahtevno delo, tudi tako dolgih enodnevnih dirk v svoji karieri ni odpeljal veliko.

“Trasa je daleč najtežja v zadnjih nekaj letih. Tudi zame. Enodnevna dirka je velik izziv. Sem specialist za etapne dirke. To bo moje drugo SP, lani je bilo prvo. Nimam izkušenj. Kaj bi se zdaj obremenjeval s tem … Na kar lahko usmerjam osredotočenost, je pripravljenost,” se ne obremenjuje preveč Zasavec.

Za razliko od denimo Jana Polanca ali Mateja Mohoriča pred SP ne bo imel nobene dirke več. Čeprav si je Hauptman potiho želel, da bi 28-letnik pred odhodom v Innsbruck še odpeljal kakšno dirko, slovenski šampion razmišlja drugače. “Po pogovoru s trenerjem in med temi treningi, si še zdaleč ne želim tega. Imam težje treninge, kot so dirke. Tudi na misel mi ne pride, da bi šel na dirko. Verjamem v program in načrt, ki ga imamo.”

Ne razmišlja niti o tem, kateri kolesarji se lahko borijo za najvišja mesta. Konkurenco seveda spremlja, a ga bolj ali manj posrečeni nastopi tekmecev ne zmotijo preveč. “Neumno je, da razmišljam o tem in se obremenjujem. Čez glavo imama ‘težav’ sam s seboj, čez glavo imam treninge. V to usmerjam energijo, na tem delam. Bomo videli, kako se bo odvijalo,” pravi Roglič.

Njegovi reprezentančni kolegi Simon Špilak, Matej Mohorič, Jan Polanc, Grega Bole, Domen Novak, Luka Pibernik in Jan Tratnik obljubljajo, da bodo v Innsbrucku pustili na cesti vse, kar imajo v nogah, da ga pripeljejo v čim boljši položaj in čim bolj svežega.

Nato bo moral pokazati, kaj ima v nogah. “Smo zelo dobri prijatelji. Vsi se zavedamo, kje je od koga domet, kam kdo sodi. To je kolesarstvo, nihče ne ve, kako bo šla dirka. Bomo videli, kako se bo dirka razpletala. Glavno je, da se optimalno pripravimo in damo vse od sebe,” sporoča Roglič.

Sam bi si želel, da v ospredju prikolesari šele v zadnjih kilometrih, ko bo šlo za najvišja mesta, do takrat pa se kot kapetan “skriva” za hrbti reprezentančnih kolegov, skrit v skupini. “Do zadnjega kroga, dokler dirka ne gre h koncu, bi se želel čim bolj skrivati. V primeru, da najboljši napadejo, je moja skrb, da sem v trenutku tam. Da dirkam tako, da dosežem najboljši rezultat,” je jasen letos eden najboljših kolesarjev sveta.

Čeprav bo Slovenija v Innsbrucku prvič v zgodovini SP imela na startu osem kolesarjev, se Roglič ne ukvarja preveč s tem. “Sami smo so to zakuhali, to so sladke skrbi. Lahko gremo ponosno na SP, za nami je skoraj sanjska sezona, zaključek je SP. Tja lahko gremo ponosni, samozavestni in pokažemo, da Slovenci lahko konkuriramo najboljšim in največjim ekipam,” je samozavestno zaključil Roglič.

Roglič je lani na SP v Bergnu osvojil srebro v vožnji na čas, ki ga letos zaradi težav s komolcem ne bo branil. Doslej je edino medaljo na cestni dirki leta 2001 v Lizboni osvojil Hauptman.

Foto: Sportida.com

Vir: STA

Priporočamo še

1

Manchester City: kralj Anglije, a brez evropske krone...Več

2

Nejc Mravlja: “Zavesa, dol!” (blog)...Več

3

PAOK: »Zbogom, Atene!«...Več

Najbolj brano ta mesec

1

VIDEO: Družinska naveza Gajser, Nejcu zdaj zaupajo tudi Japonci...Več

2

Ronaldo kapetanu Rome: Premajhen si, da bi lahko govoril (VIDEO)...Več

3

Srhljivi prizor Gajserjevega padca, ki bi se lahko končal zelo hudo (VIDEO)...Več