pismo ikona
šport TV 1 logo
03:00
Lazio - SPAL Serie A
šport TV 2 logo
03:00
Havre - Troyes Ligue 2
šport TV 3 logo
03:00
Nice - Bordeaux Ligue 1

Roglič med dosežki posebej izpostavlja uspehe s tritedenskih dirk

Avtor: Marko Premrl
16. 10. 2019, 14.46

Slovenski kolesarski zvezdnik Primož Roglič od leta 2016, ko je vstopil med najboljše kolesarje v svetovni seriji, vsako leto premika meje. Sezono je končal kot prvi kolesar sveta in zmagovalec dirke po Španiji. Prav na uspehe s tritedenskih dirk je najbolj ponosen, izzivov za naslednje leto pa mu ne manjka.

Devetindvajsetletni Zasavec je leto 2019 končal s 13 zmagami, od tega dvema na enodnevnih dirkah, na prvem mestu Mednarodne kolesarske zveze in kot najboljši na eni od treh tritedenskih dirk Vuelti, že spomladi je na dirki po Italiji s tretjim mestom Sloveniji prikolesaril premierne zmagovalne stopničke.

Največ med vsemi uspehi mu pomenijo dosežki s tritedenskih dirk, ne skriva Roglič, a je najbolj od vsega ponosen na svojega sina, ki ga je s partnerico Loro dobil junija. “Postati oče je nekaj najlepšega, to je največja zmaga. Na športni strani imam ogromno vrhunskih rezultatov. Če sem lani pokazal, da lahko zmagujem na enotedenskih dirkah, to letos ni bilo presenečenje. Uspeh na tritedenskih dirkah mi bo ostal v najlepšem spominu.”

Izvrstna sezona mu je na koncu prinesla prvo mesto na Ucijevi lestvici, tudi to je mejnik, ki ga pred Rogličem ni uspelo doseči še nobenemu Slovencu. Čeprav nekdanji smučarski skakalec ne da veliko na številke, ob tem dosežku ni ostal ravnodušen. “Nimam besed. Preprosto se je zgodilo. Moj glavni motiv je bil opraviti najboljše z vsako dirko. Šel sem dirko po dirko. Zdaj smo tu ob koncu sezone na prvem mestu lestvice,” je povedal.

Po zmagi na Vuelti se je za en teden preoblekel v zeleni dres slovenske reprezentance. Javnost je od njega pričakovala, da se bo vmešal v boj za medalje v posamični vožnji na čas na svetovnem prvenstvu, a so bili utrujenost, premalo treninga na kronometrskem kolesu ter posledice padca v eni od etap za kaj takega preveč. A je hitro pokazal, da je ohranil vrhunsko pripravljenost s španskih cest ter ob koncu sezone dobil še dve enodnevni dirki v Italiji. S tem je naredil nov korak proti velikemu cilju – da postane kompleten kolesar z uspehi na vseh dirkah.

“To je bil cilj, to želim – postati zelo dober na enodnevnih dirkah. So izjemno zanimive in privlačne tudi zame. Upam, da v prihodnosti zmagam kakšno od teh dirk,” pravi Roglič, ki ima med največjimi dirkami posebej podčrtano dirko po Lombardiji.

Njegova nizozemska ekipa Jumbo-Visma je v tej sezoni z Rogličem na čelu naredila velik korak naprej in se utrdila med najboljšimi na svetu. Od nje se pričakuje, da bo v prihodnji sezoni na dirki po Franciji skušala z vrha sklatiti Ineos s Chrisom Froomom, Geraintom Thomasom in Eganom Bernalom. Jumbo-Visma bo imela v prihodnji sezoni izjemno močno ekipo z Rogličem, Steven Kruijswijkom, Tomom Dumoulinom ter številnimi izjemnimi pomočniki.

Moč ekipe je Roglič poudaril po vsakem svojem uspehu in strinja se, da je sam zrasel z Jumbo-Visma in ona z njim. “Fantje so bili izjemni. To se od nas pričakuje. Če smo najboljši, da to pokažemo vsak dan.”

Roglič bo za sezono 2020 bržčas imel dva velika cilja. Dirko po Franciji in olimpijske igre. Trase Toura, ki so jo predstavili v torek, še ni podrobno preučil. Z ekipo se bo kmalu usedel in dorekel podrobnosti nove sezone, ne skriva pa, da bi si želel dirkati na najvišja mesta na največji med dirkami.

 

Foto: Sportida.com
VIR: STA

Priporočamo še

1

Brat Nejc pridno snemal, Tim pa letel kar 40 metrov (VIDEO)...Več

2

(INTERVJU) Aleš Mertelj: Nobenih težav ne bi imel s povratkom na Češko...Več

3

In vendar se (znova) kotali...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Portret legende: Alessandro Del Piero...Več

2

FOTO: Ruska atletska lepotica: Ponudili so mi 200.000 mesečno...Več

3

Iz Beneventa: Slovenci, to je vaš nov Josip Iličić...Več