puščica dol ikona
Trenutno na sporedu
puščica gor ikona
06:45
Chievo - Atalanta, Nogomet - Serie A
šport TV 1 logo
07:15
Nice - Marseille, Nogomet - Ligue 1
šport TV 2 logo
07:15
Udinese - Napoli, Nogomet - Serie A
šport TV 3 logo

Karavana svetovnega pokala v alpskem smučanju se je iz Severne Amerike preselila tostran Atlantika. Trojni spored se obeta v St. Moritzu, kjer bodo na sporedu kombinacija in superveleslaloma. Maruša Ferk bo nastopila na vseh treh tekmah, na kombinaciji bosta startali še Tina Robnik in Ana Bucik. Na superveleslalomih pa ob Ferkovi še eno dekle.

Ženska ekipa je zadnje tri dni trenirala v italijanskem Pfeldersu, do 10. ure dopoldne superveleslalom, nato pa še veleslalom in slalom. V Švico so že prispele Maruša Ferk, ki je bila ob odsotnosti poškodovane Ilke Štuhec edina slovenska predstavnica v Kanadi, ter Ana Bucik in Tina Robnik, ki bosta nastopili na petkovi kombinaciji. Na superveleslalomih bosta lahko startali dve Slovenki, poleg Ferkove še tista, ki bo imela boljši čas superveleslaloma na kombinaciji. Trenutno najboljša slovenska veleslalomistka Ana Drev, ki je na veleslalomski tekmi v Killingtonu z osmim mestom poskrbela za najboljši slovenski dosežek na uvodnih tekmah sezone, bo medtem trenirala v italijanski Alti Badii.

Smukaško-superveleslalomski začetek sezone se za slovensko žensko ekipo ni najbolje začel. Pri njej je bil primanjkljaj treninga hitrih disciplin zelo očiten v smuku, kjer je na obeh ostala brez točk, v superveleslalomu pa je z 29. mestom osvojila tolažilni dve točki.

Lanska sezona se je za slovenske hitre discipline po zaslugi Ilke Štuhec začela pravzaprav fantastično. Štuhčeva je v Lake Louisu zmagala na obeh smukih, na superveleslalomu pa je bila peta. Novo sezono bo izpustila zaradi poškodbe kolena in rehabilitacije po operaciji.

V francoskem Val d’Iseru, četrtem prizorišču preizkušenj letošnjega svetovnega pokala za moške, bodo nastopili trije slovenski smučarji. Na sobotnem veleslalomu bosta z zelo dobro popotnico iz ameriškega Beaver Creeka nastopila Žan Kranjec in Štefan Hadalin, na nedeljskem slalomu pa se jima bo pridružil še Žan Grošelj, ki je v sredo nastopil na slalomski tekmi evropskega pokala na Švedskem, kjer je zasedel 21. mesto.

Kranjec in Hadalin sta onstran Atlantika uspešno preživela uvodni veleslalomski ognjeni krst. Edina slovenska predstavnika na moških veleslalomih sta bila zadovoljna s tekmovalnim testom novih smuči. Z novo sezono se je uveljavila nova geometrija veleslalomskih smuči, s krajšim stranskim lokom. Po novem morajo biti smuči za smučarje na veleslalomih dolge vsaj 193 cm in imeti vsaj 30 metrov radija, prej je radij znašal 35 metrov. Oba slovenska veleslalomista sta se dobro prilagodila novim smučem.

Potem ko je zaradi slabega vremena odpadla tradicionalna moška veleslalomska premiera na ledeniku Rettenbach nad Söldnom, na Tirolskem so ženski veleslalom spravili pod streho, so veleslalomisti uvodno preizkušnjo opravili v nedeljo na prizorišču v ameriški zvezni državi Kolorado.

Kranjec je osvojil 14. mesto, spodbuden pa je dosežek Hadalina, ki se je prvič prebil v finale veleslaloma za svetovni pokal in to s startno številko 60. V finalu pa je uprizoril silovit napad, vpisal je četrti čas druge vožnje, ter se veselil 16. mesta.

Če sta veleslalomista zadovoljna, pa je bila severnoameriška turneja razočaranje za smukaško ekipo, ki trenira pod vodstvom Petra Pena. Za edini svetli preblisk je na superveleslalomu v Beaver Creeku s 15. mestom poskrbel Celjan Martin Čater, na smuku na progi Ptic roparic pa je slovenska smukaška peterica ostala praznih rok. “Ubijalski nagon” še ne krasi voženj najboljšega smukača Boštjana Klineta, ki je februarja v Kvitfjellu osvojil svojo premierno zmago v svetovnem pokalu.

Na smuku v Lake Louisu sta si Čater in Kline razdelila 25. mesto. Na superveleslalomu na prizorišču v Kanadi je bil Kline 19., Čater pa 23. Kline je superveleslalom v Beaver Creeku končal na 29. mestu. V Severni Ameriki so nastopili še Tilen Debelak, Klemen Kosi in Miha Hrobat, ki so bili še prepočasni za preboj med dobitnike točk.

Prva priložnost za popravni izpit bo v Val Gardeni v italijanskih Dolomitih, ko bosta 15. in 16. decembra na sporedu superveleslalom in smuk.

Foto: Sportida.com

Vir: STA

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja