single
[38]
211105

Rekordna Neža Klančar za 22 stotink ob kolajno

Avtor: Aljaž Pirnat
7. 12. 2023, 20.24

Plavalka Neža Klančar je na evropskem prvenstvu v 25-metrskih bazenih v Otopeniju z novim slovenskim rekordom 58,55 sekunde osvojila četrto mesto na 100 m mešano. Lasten v polfinalu dosežen slovenski rekord je izboljšala za 23 stotink sekunde, za bronom je zaostala 22 stotink.

O zmagi sta odločala Francozinji Charlotte Bonnett (57,47) in Beryl Gastaldello (57,67), ki sta se edini spustili pod 58 sekund.

Za bron pa sta se pomerili Švedinja Louise Hansson in Klančar. Odločilno prednost si je tekmica priplavala v prvi polovici po delfinovem in hrbtnem slogu, v drugi pa je 23-letna plavalka Olimpije kljub drobnim napakam na obratih razliko prepolovila. Le desetinko več je zaostala Avstrijka Lena Kreundl.

Vsekakor gre pri slovenski reprezentantki zapisati, da je še enkrat več znala stopnjevati svoje nastope. Tako kot na 50 m prosto je bila z vsako tekmo hitrejša, v obeh primerih pa je v polfinalu in finalu dosegla tudi nova slovenska rekorda.

“Z rezultatom sem zelo zadovoljna. Še en osebni rekord in to je super, saj se vidi, da res napredujem in da sem res hitra. Kar zadeva četrto mesto … Seveda bi si želela, da bi bila še malo hitrejša, da bi bila na stopničkah, ampak bom pustila to za naslednjič,” je po tekmi povedala plavalka.

Prav ob koncu programa so Janja Šegel, Tara Vovk, Neža Klančar in Katja Fain dosegle še drugi današnji državni rekord na 4 x 50 m mešano – 1:47,09 minute in bile sedme. Janja Šegel je s 27,17 plavala le stotinko sekunde počasneje od dopoldanskega rekorda na 50 m hrbtno, novo rekordno znamko pa je izgubila zaradi devet stotink slabše reakcije.

Vovk, Klančar in Fain pa so plavale po štiri desetinke sekunde hitreje kot dopoldan, bile boljše tudi z reakcijo pri predajah in še za 1,29 sekunde izboljšale najboljšo znamko v državi. In prav finalni nastop je bil novo potrdilo, da so mlade plavalke, ki so pred petimi leti nastopale v mladinski konkurenci, zmogle preboj v širši evropski vrh.

Prva med Slovenkami je nastopila Mariborčanka Katja Fain, ki je z 2:09,39 na 200 m delfin zaostala za polfinalnim dosežkom in osvojila osmo mesto. V ospredju je celo tekmo vodila Nemka Angelina Köhler, ki so ji v finišu pohajale moči, vseeno pa je z 2:03,30 za debele pol sekunde ugnala Danko Heleno Rosendahl Bach, bron je z novim mladinskim evropskim rekordom 2:04,55 osvojila Lana Pudar iz BiH, za katero v domovini upajo, da bo državi v Parizu priplavala tudi prvo olimpijsko kolajno.

“Osmo mesto je zelo spodbudno. Želela sem si dober izid, zato sem začela malo preveč na silo, kar se je na koncu seveda poznalo. A čakata me še tekmi na 200 in 400 m prosto in zelo se veselim nadaljevanja,” je po tekmi povedala plavalka.

“Finale na evropskem prvenstvu je uspeh. Katja je super pripravljena, lepo leži na vodi in tudi občutek se izboljšuje. Finale v delfinu je bil nagrada in spodbuda, ker je s svojimi rezultati, tudi če niso osebni rekordi, še vedno med najboljšimi v Evropi. Teden se še ni končal. Zdaj lahko nadaljujeva pozitivno in optimistično,” je četrti slovenski finale na tekmovanju pokomentirala trenerka Metka Sparavec Malenko.

Moški sprint na 50 m prosto je z novim evropskim rekordom 20,18 dobil prvi favorit Britanec Benjamin Proud. “Šlo je precej hitreje, kot sem pričakoval. Res neverjetni občutki,” je za prireditelje po tekmi povedal Proud in namignil tudi na svetovni rekord: “Naslednjič bom poskusil dobiti še tisti dve stotinki sekunde.”

Kakovost britanskega plavanja je nato na 200 m hrbtno potrdila še potrdila Britanka Medi Harris. Daniel Wiffen je zmagi na 400 m prosto dodal še zlato na najdaljši bazenski disciplini – 1500 m kravl, na 100 m prsno je bil najhitrejši Nizozemec Arno Kamminga.

V petek bo slovenske barve v predtekmovanju branila le Fužinarjeva Janja.

Vir: STA
Foto: Sportida.com

Zadnje video vsebine

1

Benjamin Markuš: En trenutek lahko prevesi tehtnico (VIDEO)...Več

2

VIDEO: Prepelič in Tobey Ukrajincem pokazala, kako se izvaja alley oop...Več

3

Sekulić: Fantom sem rekel, da morajo verjeti (VIDEO)...Več

Najbolj brano ta mesec

1

Bundesliga: Borussia še naprej le točko pred Leipzigom, Šeško ob porazu bikov do novega zadetka...Več

2

Je sezona Bayerna zares tako slaba?...Več

3

Sanjski večer Klemna Prepeliča: “Nisem pomemben, ponosen sem na vse fante!” (VIDEO)...Več